Vozy SUV nejen do terénu

Brno, 10. května 2012 - Ano, přesně tak. Tyto vozy jdou svým vývojem velice dopředu, a to jak designově, tak po technické stránce jsou to vozy vyspělé. Kde jsou ty vozy, ve kterých bylo několik páček, všech možných redukcí, a to ještě stěží vůbec dosáhly na pohon všech kol. Dnes si zadáte režim jízdy a o ostatní se již postará technika. Navolíte jízdu na silnici, nebo pokud vás nemine nějaký neupravený terén, jednoduše navolíte ovladačem terén a jedete. Jízda je velice pohodlná, ať už se pohybujete po lesní cestě, nebo uprostřed města. Samozřejmě ne každé SUV je dělané na drsný terén, ale o tom to je. Na vás je tedy si zvolit správný terén a vybrat vhodný SUV vůz.

suv-01

Audi Q3

Nové Audi Q3 je prémiovým SUV v kompaktním formátu. Jeho karoserie, poháněcí ústrojí, podvozek a vysoce rozvinuté asistenční a multimediální systémy odrážejí kompetence značky Audi. Q3 je praktickým společníkem pro každý den – zkrátka městský typ. Audi Q3 je nabízeno s motory TFSI pouze se stálým pohonem všech kol quattro..Audi Q3 2,0 TFSI má výkon buď 125 kW, nebo 155 kW. Model Q3 2,0 TFSI (125 kW) se může pochlubit mimořádnou kombinovanou spotřebou 7,5 l/100 km. Nabídku motorizace doplňují dva TDI motory o výkonu od 103kW/140 k a 130kW/177PS. Všechny čtyřválcové varianty mají sériově zařízení Start-Stop a systém rekuperace kinetické energie.

suv-02

Cena od 698 500 Kč vč. DPH
Informace poskytl: Porsche Brno
Podrobnější informace: www.audivbrne.cz

Audi Q5

Může se pochlubit všestranným talentem pro sport, volný čas a rodinu. Rozvor 2,81 metru je předpokladem pro velkorysou nabídku prostoru pro pět cestujících. Sériově vybaveno elektromechanickou parkovací brzdou, inteligentním čipovým klíčkem, automatickou klimatizací a displejem mezi sdruženými přístroji, na němž je mimo jiné ukazatel ideálního převodového stupně pro úspornou jízdu. Audi Q5 nabízí 2 zážehové až 199 kW (271 k) a vznětové o výkonu do 180 kW (245 k). Audi Q5 se může pochlubit stoupavostí 31 stupňů (= 60 %). Nájezdový úhel dosahuje přední hodnoty 25 stupňů a přechodový úhel má hodnotu 17,5 stupně. Světlá výška dosahuje znamenitých 20 centimetrů, při brodění si může řidič dovolit vjet do hloubky až 50 centimetrů. Audi Q5 se vyrábí výhradně se stálým pohonem všech kol.

suv-03

Cena od 916 200 Kč vč. DPH
Informace poskytl:
Porsche Brno
Podrobnější informace:
www.audivbrne.cz

Land Rover Discovery

Evergreen Discovery se svou typickou majestátní karosérií disponující až sedmi místy dostala předloni nový design se zajímavými stylovými prvky a v modelu 2012 několik technických novinek. Nabízí se s vznětovými třílitrovými šestiválci TDV6 a SDV6, které jsou přeplňovány dvěma turbodmychadly. Základní verze poskytuje 211 k a 520 Nm, druhá posílila na 256 k a na všechna kola přenáší 600 Nm. Hlavní technickou novinkou je osmistupňová automatická převodovka řízená výsuvným otočným ovladačem a s možností sekvenčního řazení pádly pod volantem. Discovery 4 se prezentuje na silnici i v terénu jako dynamické, moderní a inteligentní vozidlo.

suv-04

Cena od 979 900 Kč bez DPH
Informace poskytl:
CARTec motor
Podrobnější informace:
www.cartec.cz

KIA SORENTO

Zcela nové Sorento je moderní SUV navržené a zkonstruované designéry, kteří využili své bohaté zkušenosti nejen s cestováním, ale také s nejnovějšími technologiemi pro jízdu v terénu. V nabídce jsou dva motory – jeden zážehový a jeden vznětový – a taktéž manuální nebo automatická převodovka. Zážehový 2,4litrový motor s hliníkovým blokem je nejen lehčí, ale i tišší nežli jeho předchůdce. Poskytuje maximální výkon 128 kW (174 k) při 6 000 ot./min a maximální točivý moment 226 Nm při 3 750 ot./min. Na každý nový vůz Kia je poskytována sedmiletá záruka / záruka na 150 000 ujetých kilometrů (bez omezení počtu ujetých kilometrů po dobu do tří let; od čtyř let je záruka limitována na 150 000 ujetých kilometrů).

suv-05

Cena od 589 980 Kč vč. DPH
Informace poskytl:
PEMM Brno
Podrobnější informace:
www.kia-brno.cz

Porsche Cayenne

Cayenne patří mezi nejúspěšnější SUV všech dob, v České republice je to vůbec nejprodávanější model Porsche. Tento vůz je totiž oblíbený u velmi různorodé skupiny řidičů a je možné jej využít pro celou řadu aktivit. Manažer využije Porsche Cayenne při každodenním cestování na obchodní jednání nebo na služební cesty, ale odveze s ním i rodinu na hory. Ženy si Cayenne získává zejména díky své bezpečnosti a skvělým jízdním vlastnostem. Cayenne nepotřebuje uhýbat před výzvami terénu, hravě si poradí se zdánlivě nepřekonatelným kopcem nebo s kamenitou polní cestou. Zároveň je ale jako doma na silnicích i dálnicích. Verze Turbo nabízí zrychlení z 0 na 100 km/h za 4,7 sekundy. Model Cayenne představuje kombinaci sportovních a elegantních prvků typických pro Porsche a praktičnosti rodinného vozu.

suv-06

Cena od 916 200 Kč vč. DPH
Informace poskytl:
Porsche Brno
Podrobnější informace:
www.audivbrne.cz

Volkswagen Touareg

Touareg zvládne každý terén. Současný model má až o 222 kg nižší hmotnost a až o 20 % menší spotřebu paliva ve srovnání se svým předchůdcem. Trvalý pohon všech kol 4Motion s mezinápravovým diferenciálem Torsen je doplněn „terénním jízdním režimem", který upravuje činnost systémů ABS, EDS a ASR, aktivuje asistenční funkci pro sjíždění strmých svahů Hill Descent Assist a pozmění program řazení samočinné převodovky. Komu to nestačí, ten si může u modelů V6 TDI zvolit na přání dodávaný systém pohonu všech kol 4XMotion, který má místo mezinápravového diferenciálu Torsen ještě robustnější rozvodovku s redukčním převodem a 100% uzávěrky mezinápravového a zadního diferenciálu. V nabídce je celkem pět motorů včetně inovativního hybridního pohonu o výkonu až 250 kW / 340 k.

suv-07

Cena od 1 262 000 Kč vč. DPH
Informace poskytl:
Porsche Brno
Podrobnější informace:
www.volkswagenvbrne.cz

Lexus RX450h

Lexus je velký prémiový crossover se svižností sportovního sedanu. Lexus má historicky nejdelší tradici a zkušenosti s plně hybridními technologiemi. Pohonné ústrojí Lexus Hybrid Drive inteligentně kombinuje průlomový zážehový motor V6 3,5 litru se dvěma vysoce výkonnými elektromotory a pokrokovou kompaktní sadou akumulátorů. Vzájemná spolupráce těchto zdrojů hnací síly dává k dispozici maximální kombinovaný výkon 220 kW. Při akceleraci zažije řidič díky hybridní převodovce E-CVT úžasně hladký a lineární nárůst výkonu bez nepřesností v řazení nebo prodlev konvenčních převodovek. Zrychlení z 0 na 100 km/h za pouhých 7,8 sekundy. Je skutečně pozoruhodné, že ačkoli RX 450h se dokáže výkonem a zrychlením vyrovnat motorům V8, dosahuje inovativní hybridní pohonná soustava vozu extrémně nízké hodnoty emise CO2, a to pouze 148 g/km při kombinované spotřebě 6,3 l na 100 km.

suv-08

Cena od 1 419 000 Kč vč. DPH
Informace poskytl:
C&K
Podrobnější informace:
www. lexus-brno.cz

JEEP Grand Cherokee

Zcela nový pokračovatel téměř 20 let dlouhého amerického dědictví, zabalený do originálních detailů a moderních křivek. Opravdu světové schopnosti značky Jeep organicky doplněné o decentní luxus a funkční výbavu. Nový zážehový motor V6 3.6 Pentastar (210 kW) s možností provozu na benzín, etanol nebo jejich směs, sametově běžící diesel V6 3.0 CRD (140–177 kW) s kombinovanou spotřebou 8,3 l / 100 km nebo kultovní benzínový V8 5.7 Hemi (259 kW). Optimální přilnavost pro jízdu po silnici i v terénu je okamžitě po ruce díky špičkovému systému Selec-Terrain, který těží z poctivého pernamentního pohonu všech kol, dodávaného ve verzích Quadra Trac II a Quadra Drive II. Rovněž materiálové provedení a atmosféra v interiéru nového Grandu Cherokee vás velmi příjemně překvapí.

suv-09

Cena od 815 500 Kč bez DPH
Informace poskytl: MOTORTEC Brno
Podrobnější informace: www.motortec.cz/jeep

Range Rover Evoque

Stylový Range Rover s úchvatným designem je k dispozici s pětidveřovou karosérií i jako třídveřové Coupé. V nabídce jsou naftové motory o objemu 2,2l ve výkonových verzích 150 k a 190 k doplněné 2,0l zážehovým 240k motorem, které ve spojení s karosérií odlehčenou kompozitními materiály, kompaktními rozměry, špičkovým podvozkem a moderní jízdní technikou umožňují dynamickou, komfortní, ale i hospodárnou jízdu. Pro Range Rover Evoque platí stejný důraz na luxus, kvalitu, pozornost k detailům a technickou vytříbenost jako ve všech vozech Range Rover. O jeho kvalitách svědčí ocenění Auto roku 2012 Klubu motoristických novinářů.

suv-10

Cena od 729 200 Kč bez DPH
Informace poskytl: CARTec motor
Podrobnější informace: www.cartec.cz

Volkswagen Tiguan

S pěti hvězdičkami z nárazových testů Euro NCAP patří Tiguan mezi nejbezpečnější SUV a díky nejmodernějším motorům TDI a TSI je navíc jedním z nejúspornějších terénních vozů. V minulém roce obohatily nabídku nové asistenční systémy, jako je například systém sledování únavy řidiče, kamerové asistenční systémy automatického ovládání dálkových světlometů Light Assist (světlomety s žárovkami H7) a Dynamic Light Assist (bi-xenonové světlomety) a asistent sledování jízdy v jízdním pruhu Lane Assist. Výkony čtyř zážehových motorů TSI sahají od 90 kW / 122 k do 155 kW / 210 k, zatímco vznětové motory TDI jsou k dispozici s rozpětím výkonů od 81 kW / 110 k do 125 kW / 170 k. Také pro nový Tiguan si mohou zákazníci zvolit sedmistupňovou dvouspojkovou automatickou převodovku DSG.

suv-11

Cena od 469 900 Kč vč DPH
Informace poskytl: Porsche Brno
Podrobnější informace: www.volkswagenvbrne.cz

BMW X3

Nové BMW X3 má znatelně větší rozměry a oproti svému předchůdci zaznamenalo obrovský pokrok v rámci komfortu, přesnosti řízení, výbavy a nabídky vnitřního prostoru. Zavazadlový prostor nyní disponuje objemem 550 litrů (o 70 l více než předchozí generace) a v kombinaci s dělenými opěradly zadních sedadel v poměru 40/20/40 pojme nové BMW X3 daleko více nákladu a nabízí univerzálnost, která je v tomto segmentu jedinečná. Nabídka zahrnuje modely BMW X3 xDrive20d (135 kW / 184 k) a silnější X3 xDrive30d (190 kW / 258 k), vrcholem je potom xDrive35d s nadvakrát přeplňovaným naftovým motorem o výkonu 230 kW / 313 k. Zážehové agregáty nabízí čtyřválcové twinturbo 20i a 28i, šestiválec s označením 35i a výkonem 225 kW / 306 k. Všechny modely mohou být spjaté s novou 8st. automatickou převodovkou.

suv-12

Cena od 1 022 500 Kč vč. DPH.
Informace poskytl: RENOCAR
Další informace: www.renocar.com

Přehled připravil: Karel Matoušek

Vyšlo v Brno Business & Style

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...