Golf se hraje celý rok - vyzkoušejte brněnská indoor hřiště

Brno, 29. prosince 2011 - Časy, kdy jsme v prosinci uložili hole do kouta, abychom je v dubnu znovu oprášili, jsou naštěstí minulostí. Vždyť už v roce 1994 otevřeli v pražském Erpetu Golf centrum, kde se hráči přesvědčili, že to jde i v hale. Od té doby se simulátory rozšířily téměř do všech koutů republiky, a i když haly nikdy zcela nenahradí venkovní hřiště či driving range, díky indoorům lze trénovat po celý rok.

golf-01

Co je indoor?

Rozhodnete-li se začít s golfem v zimě, musíte se vydat do indooru, tedy pod střechu haly. Výhodou je, že můžete hrát bez ohledu na počasí prakticky po celý den. Jako začátečník byste také měli využít služeb trenéra. Kvalita zázemí i tréninkových ploch je různá, standardně vybavené indoor centrum by mělo mít alespoň 2 až 4 cvičná odpaliště, bankr, cvičný grín, dále několik jamek, doplněných případně patovacím automatem. Běžnou součástí dnešních indoorů je golfový simulátor. Můžete se ale setkat i s jednou či dvěma rohožkami, ze kterých budete odpalovat pouze do sítě.

Zapomeňte na komfort, jak jej znáte z venkovního hřiště. Neočekávejte intimitu tradičního hřiště, v indooru si budete připadat trochu jako v akváriu. Zatímco se budete snažit, přihlížející návštěvníci se mohou občerstvovat a zároveň sledovat vaše úsilí. Navzdory tomu jsou indoory dobrou alternativou pro začínající hráče, kteří tuto zimní přípravu v létě náležitě ocení.

Jak se v hale chovat?

V relativně stísněném prostoru haly je otázka bezpečnosti ještě důležitější než venku. Samozřejmě že rozhodující je logické uspořádání vnitřního prostoru jako takového a bezpečnostní síťové bariéry, chránící přítomné kolem. Nicméně v hale kromě osob musíme sami navíc hlídat, abychom holemi při švihu nenaráželi do konstrukcí, světel a nábytku. A samozřejmě je vnitřní prostor daleko víc náchylný na hlasité projevy a komentáře vlastní hry. Zejména pokud vás hraje současně víc, se musíte vyvarovat všech projevů, které by hráče vedle rušily, anebo mu dokonce kazily jeho pobyt.

Za co všechno se platí?

Některé indoory mají omezené prostory, a tak využití kapacity regulují cenovou politikou. Obecně platí, že v indoorech se platí už pouze za to, že jste do tréninkových prostor vstoupili – sazby jsou hodinové nebo celodenní. Zvlášť pak platíte míče, trenéra, pronájem simulátoru, pronájem skříňky v šatně, samozřejmě občerstvení. Ušetřit můžete například volbou levnějších (zpravidla dopoledních) hodin nebo nákupem permanentky. Nezapomeňte si rezervovat odpaliště i trenéra, abyste neplatili také čas strávený čekáním na volné místo.

Zbývá jen popřát – s chutí do toho!

Golfový simulátor

V současnosti se v Česku objevují tři základní typy simulátorů – Datalink, aboutGolf a Full Swing Golf, lišící se jak technickým řešením, tak herně. Donedávna nejrozšířenější Full Swing Golf (FSG) jako jediný používá dvě rozdílné rohože, let míče je propočítáván na základě údajů snímaných ve dvou asi metr od sebe vzdálených s plátnem rovnoběžných rovinách.

Datalink má jednu středovou rohož pro leváky i praváky, let míče se počítá především na základě údajů o pohybu a postavení hole při impaktu plus snímání údajů o letu míče v jedné s plátnem rovnoběžné rovině.

AboutGolf používá jednu rohožku, umístěnou přibližně ve středu, hra je postavena jak na radarovém snímání pohybu hole i míče v celém prostoru, tak na dokonalé 3D grafice.

Rozdílné technické řešení neznamená, že dobrý hráč na FSG simulátorech si nezahraje na Datalinku či aboutGolfu, pokud však pravidelně hráváte na jednom z typů (a to docela slušně) a jen si odskočíte odehrát zápas na jiný typ simulátoru, určitě se netěšte na vítězství.

golf-02

Vyšlo v Brno Business & Style

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...