Golf v Brně a okolí

- z vojenského cvičiště až na kaskádu

Brno, 20. července 2011 - Počátky brněnského golfu se datují do začátku 30. let minulého století. O vůbec první odpal se na vojenském cvičišti v Brně – Králově Poli postaral 8. května 1932 Zdeněk Přikryl, předseda tenisového oddílu, který také přišel s myšlenkou založit oddíl golfový. Tehdejší pokusy i vybavení by na tváři dnešních hráčů dozajista vykouzlily úsměv a ty tam jsou časy, kdy byla nabídka hry v jihomoravské metropoli veskrze skromná.

golf-01

Největším resortem je dnes 27jamkový areál Kaskáda v Brně Jinačovicích s restaurací, hotelem i wellness. S okolní přírodou dokonale skloubené hřiště navrhl britský architekt Jonathan Gaunt, jenž se řídil zásadou přehlednosti a viditelnosti všech překážek. Jednotlivé devítky, Dřevěná, Kamenná a Železná, tvoří samostatné celky umožňující hrát tři základní samostatné kombinace. Pro začátečníky je určena i šestijamková akademie.

Druhým z brněnských hřišť je devítka na Automotodromu. Pyšní-li se Kaskáda přívlastkem „největší", pak Automotodrom je pro změnu nejstarší. Areál, nacházející se uvnitř Masarykova okruhu, otevírali již v roce 1987. Jeho obtížnost není dáma ani tak množstvím překážek jako až 30metrovým převýšením nebo stromy lemujícími většinu fervejí.

golf-02

Kousek za Brnem pak najdeme další dvě osmnáctky, Slavkov a Kořenec. Poznávací značkou prvně jmenovaného hřiště je všudypřítomný, nepravidelně proudící vítr, napočítáme tu i řadu bankrů jak vystřižených ze skotských linksů a hru zde znesnadňují uměle vybudované vodní plochy. Bezmála šestikilometrová procházka patří k vůbec nejnáročnějším tuzemským testům.

Kořeneckých osmnáct jamek je citlivě zasazeno do luk a remízků Drahanské vrchoviny a „poprat" se tu musíte s mnoha bankry i vodními překážkami. Za zmínku stojí i klubovna ve stylu pravého kanadského srubu, umocňující přírodní ráz zdejšího resortu.

Kromě golfových hřišť jsou v Brně k dispozici i ryze cvičné a tréninkové plochy, v letní sezoně (od dubna do října) v Brně-Žabovřeskách a v zimě ve dvou indoorových centrech, z nichž jedno najdete na Brněnském výstavišti v pavilonu H a druhé na ulici Gorkého (sezona od listopadu do konce března).

Přehled hřišť v Brně a okolí

Hřiště Počet jamek Web Telefon Green fee/Vstupné
Brno Kaskáda 27 www.golfbrno.cz 541511 711 1 600 Kč/1 950 Kč
Brno Automotodrom 9 www.grb.cz 546 216 462 500 Kč/650 Kč
Brno Žabovřesky driving www.golfbrno.cz 603 450 101 100 Kč
Brno Gorkého indoor www.grb.cz 546 210 124  -
Brno Výstaviště indoor www.golfbrno.cz 603 450 101 300 Kč/den
Slavkov u Brna 18 www.agrt.cz 544 221 963 1 000 Kč/1 400 Kč
Kořenec 18 www.korenec-golf.cz 516 467 504 1 000 Kč/1 400 Kč

Připravila: Petra Prouzová

Jak začít hrát golf

Tak jako je potřeba se naučit nejprve chodit, než začnete běhat, nebo se naučit bruslit, než začnete hrát hokej, tak si i u golfu musíte osvojit několik základních návyků, než si ho zahrajete.

Udeření míče

I když je golfový úder z pohledu golfového trenéra poměrně komplikovaná záležitost a hráč při něm může údajně provést více než 20 chyb, účel je naopak primitivně jednoduchý. Poslat míček co nejdál od sebe, pokud možno ve zvoleném směru a co nejblíže jamce. Určitě však neočekávejte hned „televizní" rány plachtící vysoko vzduchem na vzdálenost přesahující 100 metrů a dosedající na zem přesně u zvoleného cíle.

Na výukové ose „technika úderu – směr letu – délka odpalu" vás čeká ještě hodně práce, než začátečnické období čekání na krásnou ránu změníte na období eliminace ran špatných. Váš golf totiž není tak dobrý, jako vaše nejlepší rána, ale věřte, že je tak slabý, jako vaše rány nejméně povedené.

A jak odpálit svůj první míček? Nejsnazší je nechat se pozvat od kamaráda nebo známého, o kterém víte, že golf hraje. Vysvětlí vám, kam přijít, kde zaplatit, kam si stoupnout, jak držet hůl... A pokud vás golf chytne, může doporučit i golfového trenéra. Cena půlhodinové lekce se pohybuje v rozmezí 250–500 Kč, připočítat ale musíte ještě vstupné na cvičné plochy (100–200 Kč) a tréninkové míčky, prodávané obvykle v košících po 50 ks za 50 Kč.

golf-03

Cílem je hra

Přestože existují lidé, které dokonale uspokojí driving range (místo, kde se cvičí odpalování ran), měla by být smyslem tréninku golfová hra. Princip není složitý. Hráč projde postupně několik jamek (soutěžní standard je 18 jamek), z nichž se každou pokusí zahrát na co nejméně úderů.

Každá jamka začíná na odpališti (tee ground), kde hráč najde základní informace o její délce, o překážkách a objeví značky, od kterých hra začíná. Každá jamka končí ve vyhloubené jamce označené praporkem a umístěné na speciálně udržované části hřiště nazývané grín. Jednotlivé jamky se liší svým parem (obvykle 3, 4 nebo 5), který je dán zejména její délkou (obvykle od 100 do 500 metrů) a strukturou překážek, komplikujících dosažení cíle.

Začínající hráč by měl dlouhé mistrovské hřiště nechat na pokoji a užívat si nejlépe na tzv. akademiích tvořených kratšími 3parovými jamkami s délkou od 50 do 100 metrů. Tyto specializované 6jamkové akademie najdete ve Slavkově u Brna (hra zde stojí 300 Kč) a na Kaskádě (hra zde stojí 600 Kč). Bez omezení lze využívat ke hře veřejné golfové hřiště uvnitř Masarykova okruhu, nabízející kompletní spektrum tří-, čtyř- i pětiparových jamek za 500–650 Kč.

S čím hrát a co si obléci

Pravidla golfového oblékání jsou sice stále ještě svazována poměrně přísnými pravidly, „límečkové" období je však nadobro minulostí. „Nízké" roláky dnes téměř nerozeznáte od triček, šortky mužů i žen už dávno odkrývají nejenom kolena, ale i čím dál větší část stehen, a zahlédnout holá ramena už také pár let nepůsobí poprask. Tabuizovány tak zůstávají zejména modré džíny, i když jejich jinobarevné variace na grínech už dávno zdomácněly. Za rozmařilost pak určitě nepovažujte golfovou rukavici (bývá jen jedna a praváci ji nosí na levé ruce) a ochranu hlavy před sluncem.

A hole? Zatímco na driving range vám stačí jedna, na akademii už musíte vyrazit minimálně se dvěma, nejlépe třemi holemi. Začíná se železem (obvykle sedmičkou), pak potřebujete patr (hůl, s níž se hrají na každé jamce poslední údery na grínu) a pro případ, že skončíte v písku nebo vyšší trávě, se bude určitě hodit i nějaká wedge.

S rostoucí úderovou jistotou a délkou jamek, které se chystáte hrát, bude potřeba hole doplnit o další železa, hybridy i dřeva. To už nastal ten správný čas ke koupi kompletního golfového setu. Ale to je jiný příběh. Určitě však mohu doporučit jedno – nezatěžujte se nejnovějšími technickými vymoženostmi a schopnostmi posledních modelů. Ty z nich dostane jenom dobrý hráč. Nestyďte se koupit hole pro začátečníky s větší hlavou, obvodovým vyvážením a nižším těžištěm. Golf vás bude víc bavit.

Neznalost pravidel neomlouvá

Zpočátku se věnujte více golfové hře než studiu golfových pravidel, jejichž alespoň základní znalost je nezbytná až v okamžiku, kdy se rozhodnete hrát golfové turnaje. V první fázi si potřebujete osvojit zejména etiketu a s pravidly koketujte jen prostřednictvím zjednodušeného ilustrovaného průvodce.

Zvládněte nejprve tempo hry (golf není žádná procházka), pravidla bezpečnosti (naučte se ovládat své emoce) a osvojte pravidla péče o hřiště a tradiční golfové zdvořilosti. Teprve potom nastane čas zajímat se o úlevy a tresty ve smyslu znění poslední platné verze golfových pravidel.

Připravil: Josef Slezák

Vyšlo v Brno Business & Style

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...