Sousedé na talíři

sousede-01Brno, 3. července 2011 - Centrála cestovního ruchu – jižní Morava připravila pro milovníky cestování spojeného s dobrým jídlem a pitím několik zajímavých akcí pro turistickou sezónu. Jednou z nejzajímavějších je propagace české a moravské regionální gastronomie prostřednictvím projektu Stezky dědictví. Tuto značku uděluje společnost ECEAT na základě přísných kvalitativních kritérií restauracím, jež mají v nabídce národní a regionální speciality. Jde zejména o jídla lidová, jídla z měšťanské kuchyně a jídla s využitím tradičních surovin.

Na webový portál www.ochutnejtemoravu.cz jsou postupně zařazováni i výrobci regionálních specialit. Průvodce, které jsou vydávány ve třech jazykových mutacích, jsou distribuovány prostřednictvím turistických informačních center, v zúčastněných restauracích a na gastronomických akcích pro veřejnost.

Podobnou tematikou se zabývá Centrála cestovního ruchu i v připravované výstavě Sousedé na talíři. Návštěvníci jižní Moravy si stále více přejí poznat chutě a vůně místní kuchyně a srovnávají je se specialitami oblastí, které navštívili jinde, nebo těch, kde sami žijí. Rádi si také místní specialitu odvezou domů jako suvenýr nebo aspoň recept. Právě pro ně výstava Sousedé na talíři představí kulinární fenomén jihomoravské a dolnorakouské kuchyně. Výstava proběhne od půli června do konce srpna v Etnografickém ústavu Moravského zemského muzea v Brně, pak se přestěhuje do rakouského Wilfersdorfu a nakonec do Telče.

sousede-02

K propagaci gastronomických zážitků na jižní Moravě přispěly také 17. slavnosti chřestu v Ivančicích. Vzhledem k tomu, že jižní Morava a především Ivančice byly v minulosti velkým pěstitelem a vývozcem chřestu, zahrnula Centrála cestovního ruchu – jižní Morava Slavnosti chřestu do marketingové kampaně Ochutnejte Moravu! O gastronomických zážitcích na vysoké úrovni byl také 2. Mikulov Gourmet festival 2011. Sešli se zde nejen gurmáni z řad turistů, kteří měli možnost ochutnávat opravdu velmi profesionálně připravené pokrmy hned v několika restauracích, ale i odborná společnost z řad zástupců nejrůznějších asociací zaměřených na gastronomii, kteří zde vedli na toto téma zanícené diskuse.

Alena Štěpánková

Na webový portál www.ochutnejtemoravu.cz jsou postupně zařazováni i výrobci regionálních specialit. Průvodce, které jsou vydávány ve třech jazykových mutacích, jsou distribuovány prostřednictvím turistických informačních center, v zúčastněných restauracích a na gastronomických akcích pro veřejnost.
Vyšlo v Brno Business & Style

Přidat komentář


Bezpečnostní kód
Obnovit