Studenti z Brna se probojovali do finále soutěže Horeca pětiboj 2016

Brno, 18. května 2016 - Kuchařská soutěž MAKRO Horeca pětiboj 2016 již zná své finalisty. Z regionálních kol 4. ročníku soutěže postoupilo pět nejlepších škol z celé České republiky, mezi nimi i Střední škola Brno, Charbulova. Školy se utkají v celostátním finále, které proběhne letos na podzim. Vítězná škola získá odměnu ve výši 25 000 korun a titul MAKRO Top Gastro tým.

Makro Horeca 1620

Regionálních kol soutěže, která se konala v pražské MAKRO Akademii, se zúčastnily šestičlenné týmy ze středních škol a učilišť s oborem kuchař – číšník z celé České republiky. Do finále se probojovali studenti z Brna, Ostravy, Plzně a dva týmy z Prahy. Pět nejlepších škol postoupilo do celostátního finále, které proběhne v listopadu v rámci festivalu Gastrofest v Českých Budějovicích. Pro vítězný tým je připravena odměna ve výši 25 000 Kč a titul MAKRO Top Gastro Tým.

„Velmi rád sleduji, jak jsou žáci českých gastronomických škol šikovní. I touto soutěží chceme přispět k jejich rozvoji a tím také k zlepšování české gastronomie,“ říká Petr Stádník, šéfkuchař společnosti MAKRO.

V regionálním kole soutěže budoucí kuchaři mezi sebou poměřili síly v těchto kuchařských dovednostech: krájení oloupané cibule, pórku a brambor, vykosťování chlazeného kuřete a filetování celého pstruha.

V porotě zasedli šéfkuchaři společnosti MAKRO: Petr Stádník, Jitka Ulihrachová a František Lorenc. Ti hodnotili jak se povedlo žákům najemno nakrájet cibuli či pórek a jak kvalitně vykostili rybu

Celostátní finále soutěže bude zahrnovat nejen úkoly pro kuchaře, ale i pro baristy a číšníky. Týmy mladých kuchařů připraví 27 porcí soutěžního menu, které se bude skládat ze dvou různých hlavních chodů a dezertu. Na číšníky pak bude čekat servírování pokrmů, příprava welcome drinku a espressa či cappuccina.


Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...

prehled_vinotek_v_Brne3-FIN

Přihlášení k odběru měsíčníku Šalina v PDF