Koishi fish & sushi je nejlepší restaurací v Česku

Brno, 28. listopadu 2012 – Nejlepší restaurací v České republice se podle hodnocení Maurerova výběru Grand Restaurant 2013 stalo brněnské Koishi fish & sushi. Restaurant zaměřený na japonskou, rybí a českou moderní kuchyni obstál v konkurenci 837 gastronomických podniků a nechal za sebou i michelinskou hvězdičkou oceněné Alcron a La Degustation Bohême Bourgeoise. Koishi fish & sushi se stalo teprve druhým mimopražským restaurantem v historii výběru, který v anketě zvítězil, informovala za organizátory Dominika Vrkotová.

„Mám radost, že se výsledky hodnocení mění a že se mezi deseti nejlepšími ve všech hodnocených kategoriích prosazuje více mimopražských podniků. A to například z Brna, Mariánských Lázní, Vojetic na Šumavě, Tábora, Plzně, Karlových Varů," říká zakladatel ankety Grand Restaurant Pavel Maurer. Ten si zároveň pochvaluje, že se hodnocení expertů v Top 10 shoduje v 7 restauracích s hodnocením podle celorepublikové ankety.

Nezávislí hodnotitelé letos oznámkovali více jak osm stovek restaurací. Druhé místo v průvodci po nejlepších a nejzajímavějších gastronomických místech Česka obhájil Radisson Blu hotel, Alcron, třetí příčku obsadil Le Terroir. Alcron s „michelinským" kuchařem Romanem Paulusem se letos do výběru dostal již podvanácté. La Degustation Bohême Bourgeoise, kde vaří druhý český držitel michelinské hvězdy Oldřich Sahajdák, skončila na šestém místě. Historicky nejúspěšnější restaurací Maurerovy publikace Grand Restaurant je pražský podnik V Zátiší, který se do první desítky vešel již počtrnácté.

>>> DOPORUČUJEME: Přehled zážitkových restaurací v Brně

Špičková gastronomie nemusí znamenat vysokou cenu

Maurerův výběr Grand Restaurant vychází letos již posedmnácté. Koishi fish & sushi je přitom teprve druhou mimopražskou restaurací, které se v anketě podařilo zvítězit. V roce 2005 obsadil první místo brněnský restaurant U Kastelána.

V průvodci čtenáři najdou také hodnocení od 40 významných expertů. Jedná se o šéfkuchaře, food kritiky a odborníky v gastronomii. Každý z nich napsal vlastní pořadí svých favoritů. Stejně jako v minulém roce, gastronomičtí experti opět zvolili za nejlepší restauraci La Degustation Boheme Bourgeoise.

Zajímavostí Grand Restaurantu je žebříček Top 10 Nejlacinějších podniků z Top 100, kde se objevují jména restaurací jako jsou Na Štěpáně (Obříství), Šatlava (Hradec Králové), Maitrea (Praha).

Letos poprvé jsou v publikaci označeny restaurace ikonkou Bio a Farmy. Lidé mají tedy dokonalý přehled o tom, v jaké restauraci používají, jaké suroviny. „Naším cílem je, abychom si uvědomovali velmi přesně, co si vkládáme do úst," vysvětluje Maurer.

Výsledné pořadí TOP 10 Grand Restaurant 2013

1. Koishi fish & sushi – Brno

kuchyně: Japonská, Česká moderní, Rybí

specialita: japonské sushi z rukou tokijského rodáka, člena Asociace tokijských sushimasterů, pana Tadayoshi Ebiny

Hodnocení Maurerova výběru: „Už podle jedinečného designu interiéru lze odhadnout, že v jídelním lístku najdete svěží kombinace asijských a evropských prvků. Místní legendární sushi připravuje opravdový mistr v oboru, ale můžete tu ochutnat i modernš pojatou kuchyni šéfkuchaře Petra Fučíka. Součástí je také Petit Cru wine bar a Koishi shop s potravinovými specialitami a dárkovým zbožím."

2. Radisson Blu hotel, Alcron – Praha, restaurace s michelinskou hvězdou

kuchyně: dary moře, Rybí

specialita: pečené mušle svatého Jakuba s fregolovým ragú, sépiový inkoust, šafránová espuma

Hodnocení Maurerova výběru: „Noblesní interiér restaurace ve stylu art deco dotváří původní mramorový krb z roku 1932 a tapeta s tančícími páry na pozadí New Yorku. Restauraci vládne Roman Paulus (Michelin*), který říká, že nejraději na gastronomii má, když může být v kuchyni. Vepřové mají bio a za vodu z kohoutku v karafě si připlatíte. Soukromé obědy na základě rezervace."

3. Le Terroir – Praha

kuchyně: francouzská a mezinárodní

specialita: večerní menu 3–6 chodů, které si host může sám sestavit

Hodnocení Maurerova výběru: „Aby si hosté této restaurace mohli být jisti, že jim jídla připraví skutečně chef Jan Punčochář, omezili majitelé provozní dobu a mají otevřeno jen od úterý do soboty. Denně speciální nabídky od šéfkuchaře, které prezentuje osobně u vašeho stolu. Každé čtyři týdny se menu mění podle čerstvých a sezonních surovin. Vinný sklep nabízí více než 800 druhů vína z Evropy a součástí restaurace je i provoněná fromagerie (sýrárna)."

4. Terasa U Zlaté studně – Praha, loňský vítěz!

5. Chateau Mcely, Piano Nobile – středočeský kraj, Mcely

6. La Degustation Bohême Bourgeoise – Praha, restaurace s michelinskou hvězdou

7. V Zátiší – Praha

8. Aria hotel, Coda – Praha

9. Francouzská restaurace Art Nouveau – Praha

10. Radisson Blu hotel, La Rotonde – Praha

I tento rok budou mít lidé možnost ochutnat gastronomii stovky nejlepších restaurací zařazených do Maurerova výběru na IV. ročníku Grand Restaurant Festivalu, který se uskuteční od 15. ledna do 28. února 2013 po celé České republice. Předprodej vstupenek začíná již 1.prosince 2012.

Zdroj: Grant Restaurant, ilustrační foto: interiér restaurace Koishi fish & sushi, archiv koishi.cz


Související články:

Přidat komentář


Bezpečnostní kód
Obnovit

Vinařství Malanik

upoutavka-restaurace3-FIN

prehled_vinotek_v_Brne3-FIN