V křičící budce budou moci lidé vyjádřit názor na neférové pracovní podmínky

Brno, 5. října 2011 (MEDIAFAX) - Pokřikující budka v centru Brna se má stát letos hlavní atrakcí happeningu ke Světovému dni důstojné práce. Do budky na rohu Kozí a Kobližné v centru Brna si může jít zakřičet ve čtvrtek kdokoli – podle organizátorů tím dá hlas pro dodržování pracovních i lidských práv při výrobě spotřebního zboží.

businessman-cry250

 

Anna Lazorová z organizace NaZemi ve středu řekla, že firmy si musí uvědomit, že české spotřebitele čím dál víc zajímá, kde a za jakých podmínek se ušilo jejich oblečení, vyrobily hračky nebo vypěstovalo exotické ovoce.

Budka kampaně Máme hlas odstartovala své turné po českých městech a letních festivalech v srpnu. "Džíny, počítače, hračky, ale i exotické ovoce se k nám dovážejí z rozvojových zemí, kde jsou často vyprodukovány za nelidských podmínek," tvrdí Lazorová. "Diskuse a ohlasy lidí značí, že Čechům začíná záležet na podmínkách, v nichž vzniklo zboží jejich denní potřeby," dodala.

Kampaň Máme hlas organizuje nevládní společnost NaZemi, která ve spolupráci se zahraničními partnery mapuje pracovní podmínky v rozvojových zemích. Akce je součástí širší iniciativy Byznys a lidská práva, kterou se zabývají kromě NaZemi i organizace Amnesty International a Ekologický právní servis.

Z loňských výzkumů NaZemi a jejích partnerských organizací například vyplynulo, že ve vietnamských továrnách na outdoorové oblečení pracují dělníci až 16 hodin denně 6 dnů v týdnu. Právě odtud, a také z Číny, se dováží v Česku tolik oblíbené oděvy pro volný čas. "Firmy jim často neproplácejí přesčasy, továrny zadržují mzdy a dělníci se nesmějí sdružovat v nezávislých odborech," řekla Mediafaxu Lazorová, která se výzkumu ve Vietnamu sama účastnila.

Organizace NaZemi pak podnikla průzkum na českém trhu mezi zahraničními i českými firmami, aby zjistila, které z nich znají a řeší podmínky v jejich dodavatelských řetězcích – úplné minimum. Z dalšího výzkumu u dodavatelských továren pro výrobce hraček Disney se ukázalo, že továrna mimo jiné najímá nezletilé a dětské dělníky, kteří pracují stejně dlouho jako dospělí.

Brněnský happening se uskuteční ve čtvrtek od desíti do sedmnácti hodin, budka bude stát v centru města na rohu Kozí a Kobližné. "Lidé mohou přijít říci nebo vykřičet, co si o takovém způsobu práce a obchodování vlastně sami myslí," řekla organizátorka. Dodal, že fotografie každého protestujícího v "křičící budce" pak podpoří petici, kterou organizátoři na podporu férové práce po celé České republice sbírají.

Jiří Nováček

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...