Brněnští minorité požehnají na začátku školního roku dětem i jejich aktovkám

Brno, 31. srpna 2011 (MEDIAFAX) - Brněnští minorité požehnají na začátku školního roku dětem i jejich aktovkám. Šdělila to mluvčí brněnského biskupství Martina Jandlová.

Kostel_svJanu-Brno250

Minorité pozvou podle Jandlové děti na zahájení školního roku do kostela sv. Janů v Brně v Minoritské ulici. V neděli tam v půl jedenácté při mši svaté udělí dětem, studentům i učitelům individuální požehnání do nadcházejícího školního roku.

"Bratři minorité požehnají také školní aktovky a pomůcky, které si děti sebou přinesou," řekla mluvčí biskupství.

Řád minoritů je jednou ze tří větví takzvaného žebravého mnišského řádu založeného svatým Františkem z Assisi v roce 1209. Prastaré církevní společenství se dělí na minority, františkány a kapucíny. Mniši podle Jandlové nepřijímají žádná privilegia, upřednostňují poustevny proti městům a preferují vzdělávání svých bratrů. Členové řádu se v minulosti soustředili hlavně na kazatelskou a misijní činnost.

"Jejich typickým oblečením byla hnědá kutna převázaná v pase bílým provazem. Na něm jsou tři uzly symbolizující tři pravidla řádu - chudobu, poslušnost a čistotu," dodala biskupská mluvčí.

Jiří Nováček

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...