Zoologická zahrada města Brna nespí na vavřínech

Brno, 24. července 2011 - Není snad brněnského občana, který by nenavštívil brněnskou zoologickou zahradu na zalesněných stráních Mniší hory v Brně Bystrci. Kdo zde byl už před lety, může znovu přijít a určitě nebude zklamán, neboť častý cíl malých a velkých obyvatel i návštěvníků města Brna v současné době představuje ideální místo pro odpočinek, relaxaci a poznání v hektickém prostředí velkoměsta.

zoo-01

Zoo Brno, která je od roku 1953 nedílnou součástí jihomoravské metropole, nabízí návštěvníkům na ploše 24 hektarů jedinečnou příležitost setkat se s osmi stovkami zvířat přibližně 200 druhů. Mezi nejmodernější a nejpřitažlivějších expozice patří v současnosti Tygří skály, které jsou domovem pro tygry sumaterské a levharty cejlonské. Výběh bobrů kanadských a vlků arktických propojený umělou řekou se systémem kaskád získal v roce 2006 ocenění v soutěži Bílý slon za nejzdařilejší expozici roku. Podpora z evropských fondů i z rozpočtu města umožnila počátkem roku 2009 zahájit a v roce 2010 dokončit jednu z největších investičních akcí v historii brněnské zoo, a to ucelený komplex výběhů se severskou zvířenou původem z oblasti Beringovy úžiny, který návštěvníci naleznou pod názvem Beringie. Komplex výběhů za necelých 80 miliónů s dominantním druhem medvědem kamčatským vyrostl na ploše přibližně jednoho hektaru a představuje expozici nového typu, která umožňuje ničím nerušený výhled do výběhu medvědů kamčatských, na nějž navazují menší expozice rosomáků sibiřských, lišek polárních, sovic sněžních a několika severských druhů ptáků bahňáků. Nechybí ani replika obydlí, přibližující život původních obyvatel Kamčatky. Celý expoziční soubor Beringie v letošním roce doplní navíc naučná stezka, která připomene rozdíl mezi dřívějším a nynějším nazíráním na zvířata a přírodu. Již nyní však návštěvníci brněnské zoo mohou mj. obdivovat např. nejnovější atraktivní expozice rysů kanadských, rosomáků sibiřských, jeřábů mandžuských, mar stepních a surikat.

To, že se v brněnské zoo za poslední roky mnohé změnilo, dokazují i nové expozice rysů kanadských, rosomáků sibiřských, jeřábů mandžuských, mar stepních a surikat. Součástí modernizace brněnské zoo bude letos zahájení druhé etapy rekonstrukce pavilónu opic. Jejím cílem je proměna zastaralého chovatelského zařízení z roku 1965 v esteticky vyváženou expozici, která chovaným zvířatům poskytne veškerý komfort a návštěvníkům bezbariérový přístup a nerušený výhled do výběhů i ubikací.

zoo-02

Mezi největší akce Zoo Brno pro veřejnost patří bezesporu příměstské prázdninové tábory. Týdenní prázdninové pobyty v brněnské zoo měly poprvé premiéru v létě roku 1997 a v současné době patří k nejoblíbenějším dětským programům brněnské zoo. Zejména malí chovatelé určitě přivítají letošní novinku, která je pod názvem „Umíte se postarat o svého miláčka?" určena pro děti v době pololetních, velikonočních a podzimních prázdnin. Cílem tohoto prázdninového workshopu je nejen teoreticky, ale i prakticky seznámit začínající chovatele se základními pravidly, kterými by se ve vztahu ke zvířatům měli řídit.

Zoo Brno od letošního roku nabízí také možnost netradičních oslav narozenin. Nabídka pro narozeninovou oslavu v neobvyklém prostředí je určená pro děti ve věku od 6 do 10 let, které spolu s rodiči a kamarády zažijí zajímavé setkání se zvířaty, a to za doprovodu ošetřovatelů. Součástí narozenin v zoo je občerstvení a dárek pro oslavence.

Brněnská zoologická zahrada je však nejenom zábavním parkem plným fauny. Je také výzkumným pracovištěm a součástí Národní sítě záchranných stanic. V jejím rámci pečuje o zraněná zvířata z okolní přírody, která po vyléčení a rekonvalescenci vrací opět na místo nálezu.

K tomu, aby Zoo Brno měla pro všechna svá zvířata připraveny co nejvhodnější životní podmínky a aby se stala pro návštěvníky co nejpřitažlivější i přes nedostatek finančních prostředků, realizuje – kromě jiného – úspěšný program sponzorství a adopcí zvířat. Adoptivním rodičem nebo přispěvatelem na chov se v Zoo Brno může stát školní kolektiv, nezletilá osoba zastoupená zákonným zástupcem, nezisková organizace, politická strana, fyzická i právnická osoba či firma (více na www.zoobrno.cz).

Pavel Hrazdíra

Vyšlo v Brno Business & Style

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...