Každý pátý Jihomoravan během pěti let odevzdal k recyklaci televizi či monitor

Občané Jihomoravského kraje za pět let existence zpětného odběru elektrozařízení odevzdali k recyklaci 147 452 televizorů a 82 875 monitorů. Více odevzdali jen občané Středočeského kraje a Prahy. Díky recyklaci tohoto množství se uspořilo 34 307 MWh, 678 900 litrů ropy či 172 600 m3 vody. Snížením emisí skleníkových plynů o 9165 tun CO2 se smazala roční produkce 4750 osobních aut. Tato zjištění přinesla analýza dopadu sběru a recyklace televizí a monitorů na životní prostředí, jejíž vytvoření iniciovala nezisková společnost Asekol. Výsledek studie jednoznačně prokázal, že zpětný odběr elektrozařízení je pro životní prostředí přínosný.
Podle studie zpětný odběr a recyklace jedné televize uspoří tolik energie, kolik spotřebuje žárovka za čtyři měsíce nepřetržitého svícení, spotřebu ropy osobního automobilu za 22 km jízdy nebo zabrání vzniku odpadní vody z deseti sprchování. Díky recyklaci televize se také sníží roční produkce nebezpečných odpadů od 41 domácností, emise skleníkových plynů vyprodukované vlakem během 157 cest mezi Prahou a Ostravou a uspoří téměř deset kilogramů primárních surovin jako písek, vápenec, železo apod. Podobný efekt má i recyklace jednoho monitoru.

ledna_1.jpg

 

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...