Vivat Vinum představuje… Víno Holec

Brno, 2. května 2024 – Vinařství leží v obci Dolní Dunajovice jen pár kilometrů severně od města Mikulov. Vlastní vinice se rozprostírají na slavných Dunajovských kopcích, na dohled od majestátních vrchů Pálavy.

Vivat Vinum představuje Víno Holec 01 600x400

Vinice

Víno Holec je malé rodinné vinařství hospodařící v Dolních Dunajovicích na 3,7 ha převážně vlastních vinic. Ty jsou obhospodařovány v integrované produkci. Všechny vinice náleží pod Mikulovskou vinařskou podoblast. Část vinic, přibližně jeden a půl hektaru, je vysazena v letech 2004 až 2009. Ostatní naše vinice jsou starší a produkují úrodu vysoké jakosti.

Velká část vinic, asi dva a půl hektaru, leží na jedné z nejlepších viničních tratí Dunajovských kopců – Zimní vrch. Vinařství klade velký důraz na terroir nejlepších vinic. Hlavní hodnotou vinařství je pak kvalita zpracovávaných hroznů a vína z nich vyrobeného.

Vivat Vinum představuje Víno Holec 02 600x400

Víno

Vína jsou vyrobena výhradně z vlastní produkce, jako pěstitelé část hroznů prodávají i jiným odběratelům. Již při řezu keře na jeden tažen se redukuje násada hroznů na keři, který tak není přetížen a hrozny lépe vyzrávají. Sběr se provádí ručně a vína se vyrábí klasickou metodou (po odkalení moštu a přidání kvasinek).

Vína se každoročně účastní soutěží a bodování a přinášejí ocenění například z Vinum Juvenale, Cuvée Ostrava či Top 77 vín v České republice.

Cuvée

Specializací a srdeční záležitostí Víno Holec je výroba cuvée vín. Slovo cuvée [kyvé] pochází z francouzštiny a označuje tak směs vín dvou a více odrůd. Tímto způsobem vznikají nová vína z již vynikajících odrůdových vín. Každý vinař tímto způsobem může docílit a částečně zvýraznit vůni a chuť finálního vína. Některá cuvée vznikají z hotových vín a jiná vznikají už ve vinici, kdy se hrozny společně sbírají a lisují.

  • Cuvée Klára – Muškát moravský a Ryzlink rýnský
  • Cuvée Zimní vrch – Chardonnay a Sauvignon
  • Cuvée Somer rosé – Cabernet Sauvignon a Merlot
  • Cuvée Rosé – Zweigeltrebe, Cabernet Sauvignon, Rulandské modré a Svatovavřinecké
  • Cuvée Somer – Cabernet Sauvignon a Merlot
  • Cuvée Red – Zweigeltrebe, Cabernet Sauvignon, Merlot

lahve 600x337

Pěstované odrůdy

Vinařství Víno Holec produkuje víno a hrozny těchto bílých odrůd: Chardonnay, Aurelius, Müller Thurgau, Muškát moravský, Neuburské, Pálava, Rulandské bílé, Rulandské šedé, Ryzlink rýnský, Ryzlink vlašský, Sauvignon, Veltlínské zelené.
Z modrých odrůd révy vinné to jsou: Cabernet Sauvignon, Dornfelder, Merlot, Modrý Portugal, Svatovavřinecké, Rulandské modré, Zweigeltrebe.

Nabídka

Pro jednotlivce i skupiny nabízejí možnost posezení s výkladem a degustací ve sklípku. Během letní sezony je možno přijet na lehkou degustaci a odpočinek ve vinařském dvorku. Vinařství poskytuje také ubytování ve vlastním penzionu, který umožňuje v příjemném a klidném prostředí strávit dovolenou nebo chvíle odpočinku.

foto: www.vinoholec.cz


Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...