MENDELU vybrala z vlastní produkce tři akademická vína, v tradici chce pokračovat

Brno, 23. dubna 2024 - Zástupci a zástupkyně univerzity vybrali tři vína z univerzitní produkce, která se stanou víny akademickými pro rok 2024/2025. Vítězem se stal Ryzlink vlašský ze Školního zemědělského podniku v Žabčicích, na druhém místě skončil Hibernal a třetí místo obsadil Laurot rose ze Zahradnické fakulty v Lednici. Lahve bude zdobit zlatá, stříbrná a bronzová medaile, zakoupit je bude možné od příštího akademického roku. Univerzita tak položila základ nové tradice, vítězná akademická vína plánuje vyhlašovat každý rok.

sklenicka cervene vino kapka

První místo získal Ryzlink vlašský z produkce Školního zemědělského podniku. Jde o polosuché víno, botrytický sběr s ušlechtilou plísní, která se promítá do výsledné chuti. „Svěží chuť Ryzlinku vlašského doplňují tóny rozinek a medu. Vůně je velmi rozmanitá a můžete v ní ucítit tropické ovoce, angrešt nebo rybíz, stopy ořechů a lučního kvítí. Barva má zelenkavé a žluté odstíny. Víno je vyrobeno z hroznů pocházejících z Žabčické viniční tratě Staré vinohrady,“ popsal Jan Čermák, vinohradník a sklepmistr ŠZP Žabčice.

Druhé a třetí místo obsadila vína Hibernal a Laurot rose z řady Student Zahradnické fakulty v Lednici. „Studenti se podílí na výrobě vín z 95 %. Tato vína jsou vyráběna reduktivní cestou v nerezových tancích bez přístupu kyslíku, vyznačují se výraznou aromatikou a ovocností. Specifická jsou v tom, že je vyrábí studenti 3. ročníku v rámci předmětu Sklepní hospodářství. Jsou u celého procesu od sběru hroznů, až po finální lahvování,“ přiblížil Radim Holešinský z Ústavu vinohradnictví a vinařství ZF MENDELU.

Vítězná vína vybírala porota složená z členů a členek akademické senátu a vedení univerzity. Degustaci vedl Mojmír Baroň, vedoucí Ústavu vinohradnictví a vinařství, který hodnocení vín na Zahradnické fakultě vyučuje. Přihlášeno bylo celkem deset vzorků z produkce Školního zemědělského podniku v Žabčicích i Zahradnické fakulty v Lednici. K hodnocení se používala klasická stobodová hodnoticí tabulka.

Hodnocení probíhalo v historickém vinném sklepě v Ledcích, který je ve správě žabčického zemědělského podniku. „Sklep je starý přes tři sta let, je v něm konstantní celoroční teplota 10 až 11 stupňů Celsia. Slouží k uskladnění vína ze Školního zemědělského podniku, aktuálně se v něm nachází přibližně třicet tisíc lahví,“ popsal Čermák.

Vítězná akademická vína:

  • Ryzlink vlašský 2019 (Školní zemědělský podnik Žabčice)
  • Hibernal 2022 (Zahradnická fakulta – řada Student)
  • Laurot rose 2022 (Zahradnická fakulta – řada Student)

Zdroj: MENDELU, foto: Ingimage


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...