Vivat Vinum představuje… Vinařství Dvořáček LTM

Brno, 29. listopadu 2023 – Vinařství Dvořáček LTM je malou rodinnou firmou otce Lubomíra, syna Tomáše a dcery Martiny Magdalény. Zabývá se pěstováním vinné révy a produkcí osobitých velkých vín několik desetiletí.

Vinařství Dvořáček LTM 00 600x400

Vinařství Dvořáček LTM

Vinařství bylo založeno v roce 1985. Hospodaří na necelých 2 hektarech vlastních vinic a vinohradnictví i vinařství je jejich velký koníček. Jejich snahou je, aby produkované víno bylo jedinečným, osobitým a nenapodobitelným velkým přírodním nápojem.

Vinařství se více než 20 let specializuje na produkci suchých barrikových vín, která kvasí a zrají v sudech nejméně 10 až 12 měsíců na veškerých kalech, s použitím neutrálních kvasničných kultur i jiných než sacharomycetních (např. Metchnikova Pulcherima) s minimalizací síry a s vyloučením jakýchkoliv dalších přípravků v celém procesu jejich přípravy. Malolaktická fermentace je realizována s použitím čistých kultur bakterií.

Dlouhodobě jsou všechna vína z jejich produkce „přísně suchá“, tzn. že glukóza a fruktóza celkem je menší než 4 g/litr. Bílá vína jsou uvolňována k prodeji nejdříve rok po sklizni, červená nejdříve dva roky po sklizni. Více než 90 procent produkce vín zraje v sudech, které jsou všechny uloženy v otočných systémech OXO-LINE. Mezi další speciality patří vína zrající v betonovém tanku patentovaném italskou společností Nico Velo nebo v originální gruzínské Qvevri, kde vznikají velmi zajímavé Tramíny.

Vinařství Dvořáček LTM vinařství 600x400

V letech 2004–2014 bylo Vinařství Dvořáček LTM, s.r.o. producentem košer vín té nejvyšší ortodoxní kvality („Kosher for Pesah“, „Not yiain mevushal“). Dle dosud dostupných údajů se jednalo o jediné vinařství na světě, kde byla košer vína připravována v nežidovském prostředí rukou tehdejších rabínů židovských obcí v Brně.

Vinice

Necelé 2 hektary vinic ve viničních tratích Stará hora v Moravské Nové Vsi a Kněžské v Mikulčicích obdělávají dle zásad „envinronment friendly“, bez použití herbicidů, bez hnojení. Všechny vinice jsou opatřeny unikátním systémem permanentních sítí německé společnosti Whailex, která zajišťuje ochranu proti kroupám, zvěři, hmyzu, špačkům, kumuluje postřiky, usměrňuje růst letorostů, minimalizuje „zelené práce“, svádí vodu ke kořenům sazenic révy a chrání hrozny proti slunečnímu úpalu. Dlouhodobý průměrný výnos na jejich vinicích je menší než 50 hl vína na hektar, resp. úroda je redukována s cílem maximální kvality hroznů tak, aby ve výsledku z jednoho keře byla maximální produkce jedné láhve vína o objemu 750 ml.

Vinařství Dvořáček LTM vinice 600x400

Víno

Filozofie vinařství se v posledních letech významně změnila. V souladu s kvalitou vinařství zmenšilo původní plochu vinic z 3,5 ha na necelé 2 ha, A stejně tak zredukovalo počet pěstovaných odrůd na tři červené (Merlot, Pinot noir a Cabernet Sauvignon) a pět bílých (Chardonnay, Sauvignon, Tramín, Pinot gris a v roce 2022 vysázený Donauriesling). Roční produkce vinařství je cca 12 000 lahví

Bílá vína dnes nejen zrají, ale i kvasí v barikových sudech, bez použití oxidu siřičitého po celou dobu zrání v sudech na veškerých kalech, s cíleně provedenou malolaktickou fermentací, bez filtrace. Zrání červených vín výše uvedených odrůd v barikových sudech je v tomto vinařství již několik let standardem. Další zvláštností produkovaných bílých vín je zbytkový cukr – v současné má vinařství v nabídce z 13 druhů bílých vín čtyři vína se zbytkovým cukrem 0 g/litr, dalších pět se zbytkovým cukrem pod 1 g/litr a zbylá čtyři mají zbytkový cukr mezi 2 až 2,6 g/litr. S touto filozofií souvisí i úspěchy na světových soutěžíš, kterých si vinařství nejvíc váží, a to těch ocenění kde při srovnání s víny ze světa uspějí právě „extra“ suchá bílá vína.

Vinařství Dvořáček LTM sklep 600x400

Vinař

Lubomír Dvořáček je zkušeným degustátorem a často usedá v hodnotících komisích významných vinařských soutěží, včetně mezinárodních. Jeho vína každoročně získávají množství ocenění na zahraničních soutěžích (San Francisco, Vídeň, New York, Izrael, Strasbourgh, Canberra aj.). Zakladatel a majitel vinařství byl dlouholetým členem spolku Collegium Vinitorum, je členem Unie enologů ČR, zakladatelem a předsedou spolku Velká Vína Velkých Vinic, z.s., jednatelem společnosti VVVV CZ s.r.o.

Klub

Vinařství provozuje KLUB s téměř padesátkou aktivních členů, včetně členů ze Slovenska a Rakouska. Členové klubu Vinařství Dvořáček LTM, s.r.o. získávají dvakrát až čtyřikrát ročně tematickou klubovou bedýnku 6 kusů vín, se zajímavými slevami, pozvánky na vybrané VIP akce, přednostní a výhodnější nákup en-primeur atp. U klubových bedýnek si mohu členové klubu sami zvolit jakýkoliv obsah dalších bedýnek z kompletního sortimentu vinařství včetně specialit v lahvích magnum. Přitom se nejedná o žádné procentní slevy, ale zcela jiné formy benefitů, např. o určité počty lahví zdarma atp. Všichni členové klubu mají vždy dopravu jakéhokoliv množství vín zcela zdarma, stejně tak mají další výhody při nákupu vín přímo ve vinařství „ze sklepa“ či při pořádání akcí ve vinařském centru.

Vinařství Dvořáček LTM Klub 600x200

En Primeur

Prodej formou EN PRIMEUR je zajímavý doplněk běžného prodeje vín ze sklepa ve Vinařství Dvořáček LTM. V současné době má vinařství většinu roční produkce z necelých 2 ha vinic ve více než 40 barikových sudech, přičemž formou EN PRIMEUR prodává ročně dva až čtyři sudy z nich. Tato forma prodeje se týká většinou stálých zákazníků vinařství, VIP klientů, ale také „vínomilců“ či významných osobností samosprávy či známých lékařů. Většinou se prodává obsah celého sudu (225 nebo 228 litrů, tedy cca 300 lahví); nejmenší množství prodeje tohoto typu, které vinařství připouští, je 100 lahví (třetina sudu). Zákazník si víno ochutná a vybírá (a platí) někdy mezi únorem až květnem roku následujícího po sklizni. Celková sleva se odvíjí od množství takto nakoupeného vína, druhu vína, od typu sudu, stáří sudu, od požadované doby zrání vína v sudu či od případných další požadavků zákazníka (zvláštní etiketa, balení, další uložení vín v našich depozitech po nalahvování, doprava) atp. a může dosáhnout 25 % až 40 % z konečné ceny lahve „ze sklepa“ po nalahvování.

Vinařské centrum

Součástí vinařství je také vinařské centrum, které je skvělým místem nejen pro firemní akce, ale i pro řízené degustace vín z produkce vinařství, včetně navazující prohlídky výrobních a skladovacích prostor, či blízkých vinic s odborným výkladem v českém i anglickém jazyce. Vinařské centrum nabízí plně klimatizované prostory, vybavené audiovizuální technikou, vysokorychlostní WI-FI s odpovídajícím sociálním zařízením, teplou i studenou stravu formou rautů i servírovanou, zajištěnou cateringem několika spolupracujících firem, zajištění hudební produkce různých žánrů včetně cimbálové muziky, živé taneční hudby nebo DJ.

Další aktivity 

Protože vinařství není hlavním zdrojem příjmů majitele, ale jen velkým koníčkem, láskou a radostí není žádnou zvláštností mnoholeté sponzorství. V době covidu vinařství věnovalo do nemocnic, ať už přímo, nebo prostřednictvím spolupracujících firem cca 12 000 lahví – prakticky celou roční produkci. Dlouhodobě sponzoruje projekt Víly pro děti, který se stará nádhernou výmalbu dětských oddělení nemocnic po celé republice, stejně jako Vojenský umělecký soubor Ondráš či Folklorní sdružení Jánošík, případně atletický oddíl TJ Mikulčice a jeho tradiční běh „Velká Morava“ aj.

Životním motem Lubomíra Dvořáčka je:
„Snažit se tvořit osobitá a velká vína a přitom se denně s pokorou učit od mistrů v oboru vinařství i od ostatních kolegů je pro mě celoživotní výzvou.“

Vinařství DVOŘÁČEK LTM, s.r.o. najdete v Mikulčicích na hlavní ulici vedle hřbitova, evidenční číslo 93. Světlý dům s velkým logem na průčelí nelze přehlédnout. Více o vinařství zde.

Vinařství Dvořáček LTM budova 600x312


Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...