Novinky brněnských vinoték – září 2022

Brno, 1. září 2022 – Celkem 14 bílých vín se aktuálně objevilo mezi novinkami brněnských vinoték. Nechybí Veltlínské zelené, Ryzlink vlašský, Ryzlink rýnský, Rulandské bílé, Rulandské šedé, Chardonnay, Sauvignon… nabídka je opět pestrá.

Vivat vinum 05 600x400

 

 

Grüner Veltliner Smaragd ried Vorder Seiber 2021 - Weingut Jäger 60x265

Grüner Veltliner Smaragd ried Vorder Seiber 2021

Weingut Jäger
Rakousko, Wachau, Weißenkirchen in der Wachau, Vorder Seiber
599 Kč (U3D)

Vinařství Jäger se nachází ve vinařské vesnici Weissenkirchen v centru rakouské oblasti Wachau. Rodinné vinařství patří mezi špičku proslulé vinařské oblasti. Víno pochází ze 48 let staré vinice Vorder Seiber. Je světlé a jemné s leskem hrušek a papáje. Ve vůni svěží, vyzrálé a plné. Na patře má živý elegantní minerální tón. Závěr má nádech citronu a pomela. Suché bílé víno s 3 g/l zbytkového cukru, 6 g/l kyselin a 14 % alkoholu.

Veltlínské zelené 2021 VOC Růžové hory - Vinařství Vajbar 62x241

Veltlínské zelené 2021 VOC Růžové hory

Vinařství Vajbar
Morava, Velkopavlovická podoblast, Přítluky, Přítlucká hora
199 Kč (KAR, ROU, VGA, VSV, VUR)

Historicky první víno originální certifikace Vinařství Vajbar. VOC Růžové hory je navíc úplně novou apelací VOC. Barva je šperkově zlatá. Vůně je velmi robustní, dominují medové tóny, za nimi přichází sušené bylinky, za nimi najdeme letní bobulové ovoce a marmeládu z nich. Chuť je svěží, plná a medová. Jarní med, jemné tóny koření, letní ovoce a marmelády tu žijí v krásné harmonii. Velmi dlouhý závěr s pomerančovou kůrou. Doporučeno k vepřové panence v kabátku z uzené slaniny.

Riesling Federspiel ried Steinriegl 2021 - Weingut Jäger 60x268

Riesling Federspiel ried Steinriegl 2021

Weingut Jäger
Rakousko, Wachau, Weißenkirchen in der Wachau, Steinriegl
333 Kč (U3D)

Svěží, voňavý ryzlink s velmi jasnou, kompaktní a jemnou vůní peckovin, jako jsou vinné broskve. Na patře jemná minerální a bylinná chuť. Víno je velmi světlé barvy. Sklizeň proběhla ručně v polovině října za jasného slunečního svitu. Hrozny se poté rozemlely a po lisování se nechaly kvasit v ocelových tancích. Po 3 měsících bylo víno filtrováno a lahvováno na začátku února. Suché bílé víno s 12,5 % alkoholu.

Ryzlink vlašský 2021 pozdní sběr - VINO CIBULKA 63x238

Ryzlink vlašský 2021 pozdní sběr

VINO CIBULKA
Morava, Mikulovská podoblast
215 Kč (MBV, VUS)

Suché bílé víno s 11 % alkoholu. Víno má barvu zlato-zelenkavou s leštěnými odlesky v menisku, ve vůni sušené luční kvítí a botrytický dotek nazrálých sultánek, plná hutná chuť kandovaného pomela a dlouhotrvající minerální dochuť. Vhodná kombinace ke kuřecímu, červenému vepřovému masu, telecímu a mladému hovězímu masu. Snoubí se k candátu, nebo mořským bílým rybám s máslovými a žloutkovými omáčkami. Společník i na samostatné pití s polotvrdými sýry 6 měsíční až roční zralosti.

Ryzlink vlašský MM Monument 2019 pozdní sběr - VINSELEKT MICHLOVSKÝ 60x255

Ryzlink vlašský MM Monument 2019 pozdní sběr

VINSELEKT MICHLOVSKÝ
Morava, Mikulovská podoblast, Perná, Purmice
1649 Kč (BOR, MBV, VPV, VUR)

Nazrálý příjemně autolýzový buket s podtóny sušených bylinek pálavských strání doprovází v chuti krémovost karamelovo-vanilkové polevy se zavařenými broskvemi v závěru. Ke králičímu stehnu na smetaně s karlovarským knedlíkem, petrželkou a brusinkami nebo ke grilované chobotnici s bramborovou kaší a jarní zeleninou. Ideálně se hodí i k tvrdým zrajícím sýrům. Alkohol 14,5 %, suché víno.

Rulandské šedé 2021 pozdní sběr - VÍNO BLATEL 61x262

Rulandské šedé 2021 pozdní sběr

VÍNO BLATEL
Morava, Slovácká podoblast, Uherský Ostroh, Plachty
349 Kč (LGB)

Víno je plné, osobité, kopírující místní terrior doplněno o dotek dřeva použitých sudů, které zrálo v dubovém francouzském sudu. Víno je zlatavé barvy s intenzivní vůní sladkého tropického ovoce, hrušky máslovky, medu a vanilky. Chuť je plná, ovocná, s medovo-karamelovou dochutí a dlouhým závěrem. Víno je vhodné ke kachně, drůbežím masům a játrům. Také k uzeným rybám, paštikám a sýrům. Bílé suché víno s 12,5 % alkoholu, 1,2 g/l zbytkového cukru a 4,6 g/l kyselin.

Rulandské šedé 2019 výběr z hroznů - Vinařství LAHOFER 58x272

Rulandské šedé 2019 výběr z hroznů

Vinařství LAHOFER
Morava, Znojemská podoblast, Vrbovec, Šác
220 Kč (MBV, NCK, PER, UZM, VGA, VUD)

Suché bílé víno s 13,5 % alkoholu, 1,7 g/l zbytkového cukru a 5,8 g/l kyselin. Harmonické, plné víno barvy lipového květu se zlatavými odlesky okouzlí příjemně minerálními až lehce slanými tóny s doteky medu a jemného tabákového kouře. Plné, mohutné tělo, na vinařství s nezvykle nízkým zbytkovým cukrem, doprovází hebká, vyrovnaná chuť kandovaného ovoce a sušené hrušky.

 

Chardonnay barrique Ch. Dowina 2018 výběr z hroznů - VINSELEKT MICHLOVSKÝ 60x260

Chardonnay barrique Ch. Dowina 2018 výběr z hroznů

VINSELEKT MICHLOVSKÝ
Morava, Mikulovská podoblast, Perná, Purmice
295 Kč (BOR, MBV, VPV, VUR)

Nazrálý buket zeleného pesta s čerstvými lískovými oříšky a dozrávajícím kiwi doprovází v chuti avokádová dřeň se zelenými olivami ve slaném nálevu. Ke květákové variaci s uzeným pstruhem nebo pečenému mořskému ďasu s šafránovým rizotem, smetanovou espumou a parmazánem. Vynikne rovněž s bavorskými tvrdými sýry. Suché bílé víno s 13 % alkoholu.

Sauvignon 2021 pozdní sběr - Rodinné vinařství VICAN 58x269

Sauvignon 2021 pozdní sběr

Rodinné vinařství VICAN
Morava, Mikulovská podoblast, Mikulov, Pod Mušlovem
249 Kč (VGA)

Suché bílé víno s 12 % alkoholu, 6,7 g/l zbytkového cukru a 6,7 g/l kyselin. Víno se světle žlutou barvou se zelenými odlesky. Bohatá vůně zahradního ovoce a kopřivy. Impulzivní ovocná chuť s lehkým cukrem a příjemně šťavnatou kyselinkou.

  • Stříbrná medaile – Lednické vinné trhy 2022 (Lednice)
  • Zlatá medaile – Festwine 2022 (Velké Pavlovice)
  • Stříbrná medaile – Le Mondial des Vins Blancs Strasbourg 2022 (Francie)
  • Zlatá medaile – Král vín České republiky 2022 (Praha)

Sauvignon 2020 pozdní sběr - Vinařství Vojtěch Pazderka 61x245

Sauvignon 2020 pozdní sběr

Vinařství Vojtěch Pazderka
Morava, Mikulovská podoblast, Mikulov, Turold
179 Kč (KAR)

Polosuché bílé víno s 12 % alkoholu, 11,7 g/l zbytkového cukru a 6,1 g/l kyselin. Víno má příjemné ovocné aroma s vůní citrusů, černého rybízu a lehkých paprikových tónů. Hodí se k lehkým pokrmům, těstovinám a salátům.

Rulandské bílé 2021 pozdní sběr - Rodinné vinařství Štěpánek 60x262

Rulandské bílé 2021 pozdní sběr

Rodinné vinařství Štěpánek
Morava, Slovácká podoblast, Mutěnice, Hraničky
225 Kč (KAR)

Polosuché bílé víno s 11 % alkoholu, 12 g/l zbytkového cukru a 7,7 g/l kyselin. Kolekce Vlha se vyznačuje mladostí vín, která jsou velmi svěží, aromatická s ovocným charakterem.

Děvín  Muškát moravský Fresh Collection 2021 kabinetní víno - VÍNO HRUŠKA 59x261

Děvín & Muškát moravský Fresh Collection 2021 kabinetní víno

VÍNO HRUŠKA
Morava, Slovácká podoblast, Jalubí, Vinohrádky
197 Kč (HRU)

Polosuché bílé víno s 12,5 % alkoholu, 16,1 g/l zbytkového cukru a 7,0 g/l kyselin. „Československé“ cuvée složené z odrůd Děvín, který byl vyšlechtěn v Bratislavě a Muškát moravský vyšlechtěn na Moravě v Polešovicích. Symboliku tohoto vína nese hrad Devín, pod kterým se setkává řeka Morava s Dunajem.

Tramín červený 2021 výběr z hroznů - VINO CIBULKA 63x238

Tramín červený 2021 výběr z hroznů

VINO CIBULKA
Morava, Mikulovská podoblast
185 Kč (VUS)

Polosuché bílé víno s 12,5 % alkoholu. Jemná vůně střelného prachu s dotekem čajové růže a exotickým kořením jako je badyán, vanilka, skořice. Výborně se snoubí s jídly jemně pikantními s chilli, pálivou paprikou, pepřem, kmínem. Maso vepřové, telecí, kuřecí, krůtí, nebo ryby jako tuňák, mečoun, makrela.

Hibernal 2021 pozdní sběr - Vinařství HANZEL 58x263

Hibernal 2021 pozdní sběr

Vinařství HANZEL
Morava, Znojemská podoblast, Vrbovec, Šác
205 Kč (MBV, NCK, PER, UZM, VGA, VUD)

Polosladké bílé víno s 10 % alkoholu, 39,9 g/l zbytkového cukru a 7,3 g/l kyselin. Víno s blýskavou barvou bílého zlata zaujme přitažlivou vůní květů hluchavky a černého bezu. Ten vévodí i jeho chuti. Znatelný zbytkový cukr krotí vyšší kyselinka a spolu s jemnou a decentní kořenitostí dělají toto víno harmonickým a chuťově svěžím.

Uvedené ceny jsou doporučené koncové, včetně DPH. Jsou platné v den uveřejnění článku a můžou se tak výrazně lišit od aktuální nabídky.

Jan Přikryl, Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript

 

Přehled vinoték – září 2022

BOR – Borgo Shop
HRU – Víno Hruška
KAR – Vinárna U Karafy
LGB – La Gurmán Boutique
MBV – Moravská banka vín
NCK – Vinotéka NC Královo Pole
PER – Vinotéka Perkmistr
ROU – Vinotéka Roučí
U3D – u3deci
UZM – Vinný sklep U Žíznivého mnicha
VGA – Vinná Galerie
VPV – Vinotéky Pálavské vrchy
VSV – Vinný sklípek Vinárium
VUD – Vinárnička u Divadla
VUR – Vinotéka u Romana
VUS – Vinotéka U Slunce

Více v: Přehled brněnských vinoték


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...