Masarykova univerzita představila své Univerzitní víno pro rok 2021/2022

Brno, 30. listopadu 2021 - Univerzitní víno pro akademický rok 2021/2022 vybrala Masarykova univerzita. Tímto titulem se po celý rok bude pyšnit bílé víno Rulandské šedé, výběr z hroznů 2019, suché od společnosti Mikrosvín Mikulov a červené víno Grand Cuvée Caberner, výběr z hroznů 2016, suché z Vinařství Ing. Petr Bíza.

vino sklenicka nalevani muni

Hodnotitelská komise posuzovala 24 bílých a 12 červených převážně suchých vín, z toho 5 s certifikátem VOC. Vzorky vín poskytla vždy tři vinařství z každé vinařské podoblasti na Moravě – mikulovské, znojemské, velkopavlovické a slovácké.

„Hodnocení vzorků vín probíhalo anonymně za použití 100 bodové stupnice O.I.V. V soutěži převládla přívlastková vína pozdních sběrů a výběrů z hroznů ročníků 2019 a 2018. Všechna vinařství a jejich vína byla navíc držiteli nejprestižnějších ocenění z domácích soutěží. Mimořádně náročné bylo vybrat vítěze v silně zastoupených skupinách Ryzlink rýnský, Ryzlink vlašský a Sauvignon. Ještě těžší úkol nám připravila červená vína s delší macerací na slupkách a dlouhým zráním ve francouzských dubových sudech barrique. Dvě vítězná vína, která získávají titul Univerzitní víno 2021/2022, vzešla až ze závěrečného rozstřelu,“ popsal výběr tajemník hodnotitelské komise Zdeněk Čížek.

Dalších 10 vín v těsném závěsu za těmi vítěznými obdrží diplom rektora MU za vynikající víno. „Velmi děkuji všem vinařům a vinařským společnostem za skvělá vína, která vyslali do naší univerzitní soutěže. Hodnotící komise měla opravdu nesnadný úkol. Děkuji také našim partnerům a sponzorům, členům hodnotitelské komise a všem, kteří se zapojili do přípravy a organizace jubilejního 20. ročníku naší soutěže,“ uvedl rektor MU Martin Bareš.

Slavnostní vyhlášení Univerzitního vína bylo kvůli epidemii odloženo, ocenění za dvě nejlepší vína si vinaři převzali 25. listopadu při osobním setkání s rektorem Masarykovy univerzity. Výběr Univerzitního vína je součástí rozsáhlejšího projektu, který je podporován Vinařský fondem České republiky. Jeho cílem je zvýšit povědomí široké veřejnosti o kvalitě moravského vinařství.

TITUL UNIVERZITNÍ VÍNO pro akademický rok 2021/2022 získávají:

  • RULANDSKÉ ŠEDÉ, výběr z hroznů, 2019, suché - MIKROSVÍN MIKULOV
  • GRAND CUVÉE CABERNER, výběr z hroznů, 2016, suché - VINAŘSTVÍ ING. PETR BÍZA

DIPLOM REKTORA ZA VYNIKAJÍCÍ VÍNO pro akademický rok 2021/2022 získávají:

  • CUVÉE CHARDONNAY & PINOT BLANC, moravský zemský výběr, 2012, suché - VÍNO HORT
  • RYZLINK RÝNSKÝ, pozdní sběr, 2019, suché – GOTBERG
  • RYZLINK RÝNSKÝ, pozdní sběr, 2019, polosuché - VINAŘSTVÍ VLADIMÍR TETUR
  • RYZLINK RÝNSKÝ, pozdní sběr, 2018, suché - ZÁMECKÉ VINAŘSTVÍ BZENEC
  • SAUVIGNON, pozdní sběr, 2020, suché – SONBERK
  • SAUVIGNON, VOC, 2020, polosuché - PIÁLEK & JÄGER
  • DORNFELDER, pozdní sběr, 2019, suché - VINAŘSTVÍ ŠTĚPÁN MAŇÁK
  • MERLOT, výběr z hroznů, 2017, suché - VINAŘSTVÍ PÁNŮ Z LIPÉ
  • CABERNET SAUVIGNON, výběr z hroznů, 2018, suché - ZNOVÍN ZNOJMO
  • ALIBERNET, výběr z hroznů, 2018, suché - VINSELEKT MICHLOVSKÝ

Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...