Novinky brněnských vinoték - říjen 2018

Brno, 1. říjen 2018 – O co méně vín se sešlo do říjnového redakčního výběru novinek brněnských vinoték, o to zajímavější jsou. Pili jste už víno Královské řady VOC Znojmo? Nebo Velkou červenou slípku? A co rulandu z legendární trati Molvy nebo rýňák z vítězné kolekce soutěže Vinař roku? A co třeba víno letošního ročníku, tedy 2018?

vino cervene bile sklenicka zatisi


Irsai Oliver 2018 kabinetní víno - Vinařství Vajbar 64x258Irsai Oliver 2018 kabinetní víno

Vinařství Vajbar
Morava, Velkopavlovická podoblast, Rakvice, Trkmansko
149 Kč (VPV)

První víno ročníku 2018 na trhu! Barva je zlatá se zelenými odlesky. Vůně je velmi bohatá a vrstevnatá. Najdeme v ní broskvovou marmeládu, bílé květy i hloh a na závěr tvrdí muziku koření – muškátový květ, badyán i bílý pepř. Chuť je přímočará, lehká a svěží. Najdeme v ní všechny tóny z buketu doplněné o svěží křupavou citrusovou kyselinu. Aromatické víno, které potěší milovníky suchých a šťavnatých vín, je zakončeno dlouhým svěžím pomerančovou-grepovým závěrem. K nigiri sushi s lososem a tuňákem.

Terasy 2017 VOC Znojmo - VINICE  HNÁNICE 59x266Terasy 2017 VOC Znojmo

VINICE – HNÁNICE
Morava, Znojemská podoblast, Havraníky, Staré vinice
180 Kč (KOR)

Bílé suché cuvée odrůd Ryzlink rýnský a Veltlínské zelené s aromatem lipového květu a koření. V chuti tóny zeleného pepře s příjemnou hořčinkou v závěru. K vepřovému karé se smetanovými bramborami. Kyseliny 5,0 g/l, zbytkový cukr 3,3 g/l, bezcukerný extrakt 20,4 g/l, alkohol 13,0 %.

Rulandské bílé 2017 pozdní sběr - VÍNO HRUŠKA 67x255Rulandské bílé 2017 pozdní sběr

VÍNO HRUŠKA
Morava, Slovácká podoblast, Blatnička, Molvy
498 Kč (HRU)

Limitovaná edice řady OLD VINE COLLECTION, která vznikla k 50. výročí od výsadby vinice. Staré vinice s sebou nesou nižší výnosnost hroznů (2 600 kg/ha) a dávají předpoklady k mimořádnému vínu. Trať Molvy (380 m n. m.) je nejvýše položená vinice na Slovácku. Vyniká svým kamenitým podložím, což dokazují záznamy z roku 1920 o těžbě kamene v této lokalitě, který se používal jako vzácný materiál na stavbu základů sklepů. Zbytkový cukr 15 g/l, kyseliny 6,7 g/l, alkohol 12,5 %.

Ryzlink rýnský 2017 výběr z hroznů - Vinařství Volařík 63x256Ryzlink rýnský 2017 výběr z hroznů

Vinařství Volařík
Morava, Mikulovská podoblast, Březí, Ořechová hora
250 Kč (PER)

Pronikavé aroma rýňáku spojuje lehký nádech petroleje se svěžestí citrusového ovoce. V chuti dominuje limetka, pomeranč a žluté jablko. Vysoce extraktivní víno nabízí kořenitou a minerální dochuť. Polosuché bílé víno s 12,3 g/l zbytkového cukru, 8,6 g/l kyselin a 14,5 % alkoholu. Cukernatost při sběru byla 25,5 °NM.

  • Velká zlatá medaile – Král vín České republiky 2018 (Praha)
  • Prague Premium Gold – Prague Wine Trophy 2018 (Praha)
  • vítězná kolekce – Vinař roku České republiky 2018 (Praha)


Ryzlink rýnský 2015 VOC Znojmo Královská řada - Vinařství HANZEL 60x266Ryzlink rýnský 2015 VOC Znojmo, Královská řada

Vinařství HANZEL
Morava, Znojemská podoblast, Olbramovice, Olbramovická hora
350 Kč (MBV, UZM)

První Ryzlink rýnský z Vinařství HANZEL zatříděný do Královské řady VOC Znojmo je výrazně minerální, šťavnatý, s dlouhou perzistencí a velkým potenciálem k delšímu nazrávání. Ve vůni lze najít pro vyzrálý ryzlink typické tóny petroleje a jemné doteky sušené meruňky, které v chuti přecházejí až do sladké ryngle. Část šarže nazrávala v akátovém sudu, který vínu dodal intenzivní barvu lipového květu. Unikátní vína Královské řady VOC Znojmo přicházejí na trh teprve po dvojím hodnocení komise a to až ve chvíli, kdy jsou vyzrálá k dokonalosti. Tedy nejdříve po 33 měsících od sběru hroznů. Alkohol 12,5 %, zbytkový cukr 8,6 g/l, kyseliny 7,3 g/l, bezcukerný extrakt 21,2 g/l.

Rulandské modré 2016 pozdní sběr - Vinařství LAHOFER 58x271Rulandské modré 2016 pozdní sběr

Vinařství LAHOFER
Morava, Znojemská podoblast, Vrbovec, Lampelberg
190 Kč (MBV, NCK, PER, UZM, VGA, VVI)

Příjemné a extraktivní suché víno se vyznačuje mahagonovou barvou přecházející až do vyzrálých černých třešní. Ve vůní se objevují tóny připomínající sladkou červenou papriku, přezrálou třešeň a lesní jahody. Chuti dominuje výrazná hladká tříslovina sladěná s kyselinkou, v dochuti tóny hořkosladké čokolády a peckovin, především švestky. Třešňová dochuť přechází až do pepřnatých tónů. Vhodné s pečenými masy, pernatou zvěřinou či pokrmy z hub. Alkohol 12,5 %, zbytkový cukr 2,4 g/l, kyseliny 4,9 g/l, bezcukerný extrakt 30,8 g/l.

Velká červená slípka 2015 moravské zemské víno - Sing wine 63x262Velká červená slípka 2015 moravské zemské víno

Sing wine
Morava, Velkopavlovická podoblast, Velké Bílovice
454 Kč (KLV, VEV)

Suché červené víno s certifikací „Slípka“ – symbolem nezaměnitelného terroiru Velkých Bílovic. Hrozny byly ručně sklizeny, víno zrálo 15 měsíců ve francouzských sudech barrique. Alkohol 14,0 %, zbytkový cukr 0,3 g/l, kyseliny 5,0 g/l.

  • Stříbrná medaile Oenoforum 2018 (Brno)

Uvedené ceny jsou doporučené koncové, včetně DPH. Jsou platné v den uveřejnění článku a můžou se tak výrazně lišit od aktuální nabídky.

Jan Přikryl, Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript

 

Přehled vinoték – říjen 2018

HRU – Víno Hruška
KLV Klášterní vinárna
KOR – Koruna pralines
MBV – Moravská banka vín
NCK – Vinotéka NC Královo Pole
PER – Vinotéka Perkmistr
UZM – Vinný sklep U Žíznivého mnicha
VGA – Vinná Galerie
VEV – Vinotéka-pivotéka Veveří
VPV – Vinotéky Pálavské vrchy
VVI – Vinotéka Vínovín

Více v Přehledu brněnských vinoték


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...