Mistrovství ČR v řezu vinné révy zná opět své vítěze!

Brno, 24. února 2018 - Ani velmi chladné a větrné počasí neodradilo v pátek 23. února sedmdesát dva soutěžících, kteří se přijeli do Dolních Dunajovic utkat v netradičním vinohradnickém klání. Konal se zde totiž již 14. ročník Mistrovství ČR v řezu vinné révy. Vítězem se stal Jan Polehňa, nejúspěšnější řezačkou mezi ženami byla Marie Fornůsková. V kategorii Junior pak vyhrál Štěpán Tesařík z Medelovy univerzity v Brně.

vinarske potreby mcr v rezu vinne revy

Na každého soutěžícího čekalo 25 keřů odrůdy rulandské šedé, na jejichž ořezání měli soutěžící v kategorii ELITE časový limit 15 minut a v kategorii JUNIOR limit 20 minut. „Podmínky, a nejen ty klimatické, byly letos pro soutěžící opravdu složité. Nelehkým úkolem bylo hlavně zdolání dvanáct let staré vinice,“ uvedl Martin Chlad, marketingový a obchodní ředitel Svazu vinařů ČR.

Osmičlenná odborná porota hodnotila kvalitu řezu a u nerozhodných výsledků měla možnost přihlédnout k času soutěžících. „Letos se podařilo ve stanoveném limitu ořezat všechny keře pouze necelé osmdesátce procent soutěžích,“ dodává Chlad. Za správné ořezání keřů bylo možné získat 5 bodů, celkem tedy 125 bodů. Janu Polehňovi se podařilo ostříhat všech 25 hlav se ziskem 121 bodů. V kategorii Junior byly výsledky velmi těsné a o pořadí rozhodoval nakonec výsledný čas. Nejlépe si vedl Štěpán Tesařík, který ořezal svých 25 keřů za 16:01.

„Zájem o soutěž se rok od roku zvyšuje. Letos jsme opět zaznamenali rekordní počet přihlášených účastníků. Zájem narůstá i mezi mladými řezači, kterých se přihlásilo letos dvacet,“ říká Miloš Balga, jednatel společnosti BS Vinařské potřeby, která je organizátorem soutěže.

Soutěž vznikla v roce 1993 jako neformální setkání vinařů, kteří měli chuť ukázat svůj um v řezu révy vinné. Postupně se z amatérské akce stala seriózní a vyhledávaná celostátní soutěž nejlepších řezáčů révy vinné, která má dobrý zvuk jak mezi vinaři, tak i odborníky z oboru vinohradnictví.


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...