Svatomartinské se povedlo!

Valtice, 27. října 2017 – Ve středu 25. října proběhlo ve Valticích první kolo hodnocení vín usilujících o možnost používat v letošním roce značku Svatomartinské. Při hodnocení uspělo 90 % přihlášených vín. Profesionální degustátoři hodnotili 298 vzorků vín, z nichž 268 dosahovalo kvality potřebné pro Svatomartinská vína. Pouhých 10 % nevyhovujících vín tak napovídá, že Svatomartinská ročníku 2017 budou velmi kvalitní.

Svatomartinske sklenicka250

Podle zpřesněných odhadů vinaři dodají na trh až 2 196 000 lahví Svatomartinských vín ročníku 2017. Definitivně jasno v počtu Svatomartinských vín bude 31. října, kdy proběhne druhé kolo hodnocení.

I přes ne úplně ideální rok z hlediska počasí se můžeme těšit na výborná Svatomartinská vína. "Ani jarní mrazy nebo letní sucho se nepodepsaly nepříznivě na kvalitě Svatomartinských vín. Kvůli mrazům bude sice letos obecně vína o něco méně, ale to se neprojeví u odrůd pro výrobu Svatomartinských vín. Hrozny pro mladá vína se sklízely ještě před zářijovými dešti a jejich kvalita a vyzrálost byla velmi dobrá," komentuje kvalitu vín Ing. Jaroslav Machovec, ředitel Vinařského fondu, který stojí za znovuobnovením tradice a popularitou Svatomartinských vín.

Po hodnocení už také víme, jaká letošní Svatomartinská budou. "Letos mohu zcela jednoznačně doporučit růžová vína, která mají krásnou ovocnou aromatiku. Obzvlášť vynikat bude odrůda Zweigeltrebe, s kterou se nespletete. Z bílých vín mě velmi příjemně překvapil Muškát moravský pro svůj krásný aromatický projev a svěžest. Z červených pak vyzkoušejte určitě Modrý Portugal a také Svatovavřinecké zejména v kombinaci s dobrým jídlem," doporučuje Marek Babisz.

Konečné množství Svatomartinských vín ročníku 2017 může ještě stoupat. Více světla do statistik přinese až druhé kolo hodnocení, kterým projde podle odhadů dalších 100–120 vzorků vín. Předpoklad 2 196 000 lahví Svatomartinského vychází z množství objednaných jednotných záklopek nebo šroubových uzávěrů na hrdla lahví. Vinaři však mají od šarží, kterým byla během hodnocení udělena možnost používat značku Svatomartinské, vyrobeno vína více, a mohou tedy záklopky ještě přiobjednat. Maximální množství Svatomartinského tak může vyšplhat až cca na 2 700 000 lahví.

Značka "Svatomartinské" byla registrována v roce 1995 a od roku 2005 je jejím vlastníkem Vinařský fond. Ten v letošním roce již potřinácté organizuje propagaci těchto vín pod jednotným logem.

Detailní statistika po prvním kole hodnocení:

Odrůda Celkem
Müller Thurgau 70
Muškát moravský 31
Veltlínské červené rané  22
Svatovavřinecké (rosé, klaret) 40
Modrý Portugal (rosé, klaret) 5
Zweigeltrebe (rosé a klaret) 34
Svatovavřinecké (červené) 25
Modrý Portugal (červené) 41
Celkem 268
   
Kategorie Celkem
Svatomartinské bílé 123
Svatomartinské rosé a klarety 79
Svatomartinské červené 66

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...