Brunello, Bolgheri či Marsala? Novinky v nabídce Vindom

Brno, 15. září 2017 – Degustační enotéka Vindom včera představila novinky ze svého portfolia italských vín. Milovníci převážně plných červených vín tak mohli v nově zrekonstruované vinotéce na Smetanově ulici v Brně přechutnat nezvyklé množství kvalitních vín v rámci řízené degustace.

Vindom italská vína Tenuta Canto alla Moraia 250x167

Na programu dne byla italská vína z Toskánska a Sicílie. Z celkového počtu 25 vzorků byla tři vína bílá, třináct červených a devět vín typu marsala. Sešla se vína z ročníků 2011 až 2016, šest z nich byla v kvalitě bio.

Giannetto Sangiovese 2012 IGT Toscana Sangiovese 150x436

Po úvodních bílých vínech, která rozhodně nezklamala a své místo převážně v gastronomii rozhodně mají, přišla na řadu přeci jen více očekávaná červená vína. Toskánsko zastupovala vinařství Tenuta Canto alla Moraia, Bolgheri Più a Tenuta di Sesta, Sicílii vinařství Giuseppe Alagna fu Antonio.

Moraia předvedla vyrovnanou řadu IGT a DOCG vín z Toskánska a Chianti, postavených většinou na odrůdě Sangiovese. Sto procent této odrůdy poskytlo jedno z nejlepších vín večera, Giannetto Sangiovese 2012 IGT Toscana Sangiovese, plné, jemně taninové víno ohnivé rubínové barvy a třešňové vůně (aktuálně za 1650 Kč). A snad ještě o kousíček lepší bylo víno, které lez označit už za „supertoskánce“: Moraia 2011 IGT Toscana Rosso. Složením 50 % Cabernet Sauvignon, 30 % Sangiovese, 20 % Merlot, s temně rudou až kaštanovou barvou, těžkou opojnou vůní a plnou harmonickou chutí marmelády, vanilky a višní (1408 Kč).

Bolgheri Più nabídlo vína francouzského stylu z osvědčených mezinárodních odrůd. Zaujalo například Bolgherio Base 2015 DOC (50 % Cabernet Sauvignon, 25 % Cabernet Franc, 25 % Merlot). Ohnivá rubínová barva, vůně ovoce a kůže, chuť teplá, kulatá, s černým rybízem. Mladé víno s potenciálem (528 Kč).

Tenuta di Sesta přinesla odstupňovanou řadu IGT, DOC a DOCG vín. Na špičce se prezentovalo dlouhé, hřejivé, ovocné Brunello di Montalcino 2012 DOCG. Zaujalo světle mahagonovou barvou, jemnou komplexní silnou vůní a plnou jemně čokoládovou chutí (1018 Kč).

Poté přišel pozdrav ze západního cípu Sicílie, a to v podobě vín z Marsaly. Sladká vína portského typu, ale i suché víno podobné sherry, poskytla opojnou tečku za celým večerem. Marsala ukázala svou úžasnou proměnlivost a se svými 200 g/l zbytkového cukru nebo zcela bez cukru, s příchutí mandlí či kávy zaujala snad každého z hostů večera. A to nejenom cenou startující už na 216 Kč za „sedmičku“.

Jan Přikryl
foto: Tenuta Canto alla Moraia


Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...