Proběhlo hodnocení soutěže TOP 77 vín v České republice

Brno, 15. června 2017 – TOP 77 vín v České republice je jednou z největších a hlavně nejstarších soutěží vín v naší zemi. Brněnský hotel Slavia včera přivítal degustátory, kteří přehodnotili celkem 668 přihlášených vín.

160616-01-47 250x167

Organizátoři si dávají už po devatenácté za cíl představit veřejnosti špičková moravská a česká vína a v posledních letech také výběr zahraničních vín. Chtějí tak umožnit běžnému spotřebiteli orientaci v široké nabídce kvalitních vín. Tomu je podřízen například i výběr degustátorů, kde všichni musejí být oprávněni hodnotit vína dle norem platných v celé Evropské unii. Tedy sommelieři, majitelé vinoték, novináři, vinaři a podobně s patřičnou certifikací.

Soutěž jako jediná v České republice hodnotí a vyhlašuje zcela odděleně suchá a sladká vína, čímž dosahuje vyšší objektivity v hodnocení vín. Vyrovnává se tak handicap suchých vín, která jsou gastronomicky hodnotnější, nicméně v konkurenci vín s vyšším zbytkovým cukrem na soutěžích zpravidla prohrávají.

Hodnocení letošního ročníku proběhlo v prostorách kongresového sálu hotelu Slovan v Brně. Hodnotilo se celkem 668 vzorků (z toho 578 z České republiky) od 129 výrobců. Ve dvou sledech se sešlo na 65 porotců, kteří určili, která vína obdrží tradiční a specifické "hvězdičkové" označení dle statutu soutěže:

***** mimořádné víno (min. 90 bodů)
**** výborné víno (min. 86 bodů)
*** velmi dobré víno (min. 83 bodů)

Bc. Jaroslav Suský, nezávislý enolog a předseda komise, nám prozradil: "Převahu mezi hodnocenými víny má ročník 2015, který se jeví jako velmi dobrý. Ročník 2016 považuji ale také za velmi slušný". K samotnému hodnocení vín dodal ředitel soutěže, Ing. Dan Mádr: "Vána z domácí produkce jsou kvalitní. U jejich hodnocení se ale často podceňujeme, jsme sebemrskači. Stejné víno dostane v Rakousku běžně o 5 bodů více, než na soutežích u nás".

Letošní výsledky jsou zatím přísně tajné. Slavnostní vyhlášení výsledků soutěže, spojené s degustací všech oceněných vín, proběhne veřejně 31. srpna 2017 od 19 hodin v Besedním domě v Brně.

Jan Přikryl


Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...