Werner Hauser představil svá vína v Brně

Brno, 25. dubna 2017 – Další z řady rakouských vinařů, pan Werner Hauser, navštívil včera Brno a představil svá vína. Průřez typickými odrůdami Weinviertelu poskytl zájemcům pohled na současné vinařství našich jižních sousedů, tedy na vína odrůdově charakteristická a technologicky perfektně zvládnutá.

Weingut Hauser 250x167

Řízená degustace devíti vín z produkce Weingut Hauser proběhla ve středu 24. května v nádherných prostorách vinného sklepa TA-archivu na ulici Hlinky. Stoupající zájem o rakouská vína přiměl organizátory k zařazení hned dvou po sobě jdoucích degustací. Výklad pana Hausera doplnil a celým večerem velice erudovaně a vtipně provázel sommelier Ing. Luděk Machala.

Werner Hauser je zástupcem již 13. generace rodinného vinařství, sídlícího v Poysdorfu; první zmínky o rodině sahají až do 16. století. Sklepní hospodářství kombinuje tradiční přístupy s moderními technologiemi, jako je šetrné lisování hroznů, řízené kvašení či použití nerezových tanků.

Hauser 2017 350x467

Zástupce Weingut Hauser pan Werner Hauser, majitelka TA-archivu Mgr. Ivana Tarabová a známý sommelier Ing. Luděk Machala

Degustace začala jemně perlivým Poysecco Frizzante 2015, tedy vínem odrůd Müller Thurgau a Muskateller a suchým Rose vom Zweigelt 2016. Obojí perfektní tipy pro nadcházející letní období, osvěžující a neunavující. Následovala tři vína ročníku 2016 z nejtypičtější dolnorakouské odrůdy, Grüner Veltliner. Pokaždé jinak zpracovaná a přitom odrůdově dokonalá.

Poté následoval pro mnohé vrchol celého večera, Sauvignon blanc 2016, se silnou aromatikou bílých broskví, bezinek a kopřiv doplněný v chuti navíc o angrešt a černý rybíz. Následující Gelber Muskateller 2016 nabídl ukázku jemného a vyváženého vína z rodiny muškátových odrůd.

Jediným zástupcem sladších vín bylo známkové cuvée Casanova weiß 2016, směs Sauvignon blanc a Gelber Muskateller, v projevu hladké a kulaté, komplexní a dlouhé, s náznaky pomerančové kůry.

Také modré odrůdy měly na ochutnávce svého zástupce. Cuvée Friends ROT 2013 je zajímavé už tím, že se na jeho výrobě stejnou měrou podílí dvě vinařství – Hauser a Martinshof (Neusiedl/Zaya). Dominantní složkou vína je Rulandské modré, přinášející strukturu a ovocnost, nejvíce připomínající jahodový džem a povidla. Vyváženost podpořily další dvě odrůdy, Zweigeltrebe a Cabernet Sauvignon. Celkově excelentní víno, můj absolutní favorit večera směle atakující devadesátibodovou hranici.

Večer zakončilo tradiční přátelské neformální setkání všech účastníků nad sklenkou vína a občerstvením. Organizátorka paní Ivana Tarabová svým výběrem vinaře opět potvrdila, že Rakousko je skutečnou světovou velmocí v oblasti vína a že výborná vinařství leží takřka na dohled od našeho města.

Jan Přikryl Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript
foto: hauserwein.com, TA-archiv


Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...