Festival otevřených sklepů nabídne rekordní počet vín

Brno, 11. dubna 2017 – Očekávaný a slíbený rekord je zde! Finální počet vín jarního Festivalu otevřených sklepů sice ještě není definitivní, ale už nyní je jasné, že vzorků bude více než 450. Vše nabídne pohostinné Mutěnsko už příští víkend.

Jaro na Mutěnsku 2017

Samotní vinaři v Mutěnicích a okolí berou festival jako svůj malý svátek. I organizátoři se snaží, když do špičky sobotního dopoledne nasazují zkrácený patnáctiminutový interval mezi odjezdy festivalového autobusu. Navíc i vzdálenosti mezi jednotlivými obcemi jsou kratší. Kdo zažil ranní tlačenice, ten jistě ocení…

Tištěný Průvodce doznal určitých úprav. U každého vinaře jsou piktogramy usnadňující rychlou orientaci, jestli je ve sklepě jídlo, kultura, skleničky na výměnu či toaleta. Opět milá drobnost, která v příšeří moravského sklípku udělá velkou službu.

K ochutnání budou vína snad všech známých a oblíbených místních odrůd. Největší výběr těch méně obvyklých nabídnou vinaři v Hovoranech. U Fasorů nabídnou Rulenii, Norii, Acolon nebo Cabernet Dorsa. U Esterků Milii a Malverinu. U Vydařilých pro změnu červenou Nitru a u Machalínků Cabernet Mitos. Všechna vína už nyní visí na webu akce.

Jaro na Mutěnsku 600x197

Festival je i o jídle. Menší chuťovky nabídnou samotní vinaři, na ta větší občerstvení jsou připraveny místní restaurace. V Mutěnicích Pod búdama se budou po oba dva dny podávat steaky různých druhů, v nabídce budou i speciality jako pštrosí nebo bizoní. V šardické restauraci U Orla nabídnou poctivé české hotovky jako pečená kachna s knedlíkem nebo zvěřinový guláš. Vegetariány obslouží Pizzerie a restaurace Sahara též v Šardicích.

Také doprovodný kulturní program bobtná. Kromě několika cimbálek obcházejících sklepy naladí i zábavová kapela u Šmídů či duo místních zpěváků u Ševelů. Hovorany bude obcházet mužácký sbor, síla jejich zpěvu vzbuzuje pravidelně dojetí nejen u návštěvnic. Pro festivalové začátečníky je připraveno povídání o degustování vína u Turzíků.

Počet vstupenek se tenčí, ale ještě několik jich je v předprodeji na eshopu organizátora. A lze si sáhnout i na nějakou tu slevu. I ubytování je poměrně rozebráno, ale pár lůžek se ještě najde. Více na www.otevrenesklepy.cz.

Rada na závěr: naplánujte si trasu předem. Vše se určitě nedá ani za dva dny stihnout, ale při dobré organizaci si můžete užít rozhodně většinu programu i vinařů.


Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...