Kde ochutnat letošní Svatomartinské?

Brno, 2. listopadu 2012 – Přemýšlíte, kde letos na jižní Moravě ochutnat Svatomartinské víno či tradiční husu? Pak právě pro vás je určen následující přehled svatomartinských akcí, kde nebude o mladé víno a dobré jídlo žádná nouze!

svatomartinske_turek2

 

 

9. listopadu 2012

  • Svatomartinská husa a mladá vína, Brno, Vinný sklep Moravské banky vín, Hlinky 106. Dobré jídlo, mladé víno, cimbál a povídání v Moravské bance vín. Začátek akce v 19.30 hod. Předpokládaný konec ve 24.00 hod.

9. – 11. listopadu 2012

  • Svatomartinské posvícení na Skaláku, Skalka. Každý den vždy od 10:00 do 22:00, v neděli do 16:00 se budou na Skaláku podávat kachní a husí speciality formou restauračního zařízení. Přijeďte ochutnat speciality od našeho šéfkuchaře Tomáše Svobody a k tomu si připijte mladým vínem z ročníku 2012.
  • Svatomartinský víkend v Hotelu kraví hora, Bořetice. Zveme vás ve dnech 9.11. - 11.11.2012 na Svatomartinský víkend s netradiční nabídkou různých úprav pečených husí a s ochutnávkou mladých vín 2012 a dne 11.11.v 11.hodin 11.minut na Svatomartinské slavnosti s ochutnávkou Svatomartinských vín roku 2012.

9. – 18. listopadu 2012

  • Svatomartinská husa na Kapličce, Zaječí, restaurace Retro Grill. Svatý Martin opět přijíždí na bílém koni a Svatomartinská vína se mohou rozlít 11. 11. do světa. K tomu pravá svatomartinská husička.
  • Svatomartinský Mikulov, náměstí, zámek, místní restaurace a vinotéky. Svěcení mladých vín, gastronomické speciality, prohlídky historických památek, bohatý kulturní program.

10. listopadu 2012

  • Svatomartinská husa, Pavlov, Hotel Pavlov. Svatomartinská husa v sobě skrývá symbiózu skvělých zážitků z mladého vína a vynikajícího jídla. V průběhu dne ochutnáme mladá vína a pochutnáme si na klasické poctivé svatomartinské huse. Večer nám pak zpříjemní cimbálka.

11. listopadu 2012

  • Oslava svatomartinských vín a husí, Hustopeče, Dukelské náměstí. Přijďte ochutnat mladá vína a husí speciality do Hustopečí! Přijede také Martin na bílém koni.
  • Otevírání svatomartinských vín, Kyjov, náměstí před radnicí. Tradiční otevírání Svatomartinských vín. Ochutnávka zdarma. Přibližně 12 - 15 regionálních vinařů nabídne asi 25 vín z letošní úrody. 
  • Svatomartinský přípitek, Sedlec. Zveme širokou vinařskou veřejnost, všechny milovníky a přátele vína k oficiálnímu přípitku a ťuknutí si skleničkou mladého Svatomartinského vína z produkce vinařství Sedlecká vína. Přípitek pronese sklepmistr a poeta Ctirad Králík, jak jinak než ódou na nová vína ročníku 2012. 
  • Svatomartinská ochutnávka mladých vín, Hovorany, sokolovna. Slavnostní otevření mladých Svatomartinských vín od 11 hodin a 11 minut. Od 13 hodin otevření ochutnávky mladých vín od místních vinařů. Po celou dobu akce bude hrát CM, bude stylové občerstvení - pečená kachna, husa. 
  • Svatomartinská ochutnávka ve vinotéce Antika, Znojmo. Degustace proběhne pochůzkovou formou od 11 do 18 hodin. K degustaci bude připraveno asi 30 vzorků mladých a Svatomartinských vín ročníku 2012. Vína, která Vás na ochutnávce zaujmou, můžete také zakoupit. 
  • Svatomartinská vína, Čejkovice, nádvoří Hotelu Zámek. Slavnostní zahájení prodeje mladých čejkovických Svatomartinských vín se koná 11. 11. v 11 hodin na nádvoří Hotelu Zámek v Čejkovicích. Po slavnostním požehnání mladých vín, za účasti sv. Martina na koni a za doprovodu mužského pěveckého sboru Révokaz z Čejkovic. Návštěvníci při této příležitosti mohou ochutnat všechna Svatomartinská vína a mladá vína, vyrobená vinaři z Čejkovic z plodů místních vinic. 
  • Svatomartinská vína Dolní Moravy, Hodonín, Masarykovo náměstí. Zveme Vás na třetí ročník veřejné ochutnávky "Svatomartinská vína Dolní Moravy", v rámci které budou v neděli 11. 11. 2012 v 11 hodin a 11 minut otevřeny na Masarykově náměstí v Hodoníně první láhve Svatomartinského vína ročníku 2012. 
  • Svatomartinská vína na zámku Slavkov – Austerlitz, Slavkov u Brna. Přivítání svatého Martina mladým vínem. V 11 hod. přijede Svatý Martin mezi nás a zároveň se otevřou letošní mladá vína. Přiďte si je ochutnat přímo na místě nebo si koupit celou láhev domů. Součástí akce je program v zámecké zahradě. K dobré pohodě bude hrát cimbálová muzika PONAVA.
  • Svatomartinská vína ve Velkém Špalíčku, Brno. Přijďte si přechutnat a zakoupit mladá vína ročníku 2012. 
  • Svatomartinské víno U Kulaté, Želešice. Tradiční přehlídka svatomartinských a mladých vín. Široká nabídka vín od renomovaných i drobných místních vinařů. Husa, přesňáky a další moravské speciality. Akce začíná 11.11.2012 v 11:11 a končí 11.11. ve 23:00. 
  • Svatomartinský košt, Syrovice, restaurace JUWE. 
  • Svatomartinský košt v Brně, nám. Svobody. Dne 11.11. od 11 hodin proběhne tradiční košt, pořádaný Vinařským fondem.
  • Svatomartinský přípitek, Sedlec, vinařství Sedlecká vína. Zveme širokou vinařskou veřejnost, všechny milovníky a přátele vína k oficiálnímu přípitku a ťuknutí si skleničkou mladého Svatomartinského vína z produkce vinařství Sedlecká vína. Pozvánka na Svatomartinský přípitek v neděli 11. 11. v 11 hod., 11 min. 
  • Svěcení Svatomartinského vína s večerem u cimbálu, Bukovany. V neděli 11.11. proběhne od 17 hod. na Bukovanském mlýně již tradiční večer se slavnostním svěcením Svatomartinského vína za přítomnosti pátera Svatopluka Pavlici. K poslechu a zpěvu zahraje cimbalista Jura Petrů, připraveny budou husí a kachní speciality.
  • Svěcení vína ročníku 2012, Mikulov, zámek. Akce se koná při příležitosti svátku sv. Martina - patrona vinařů od 14:00 hodin. Slavnostní obřad svěcení vína provede s pověřením vedení kolegiátní kapituly u sv. Václava v Mikulově jeho důstojnost Mgr. Pavel Pacner.
  • Valtické Svatomartinské slavnosti a husí hody ve Valtickém podzemí, Valtice. První letošní vína Lednicko – valtického areálu. Jaký bude ročník 2012 ? Gastronomické moravské svatomartinské speciality Valtického Podzemí. Zážitková podzemní turistika v unikátním labyrintu zpřístupněných historických vinných sklepů. Folklorní muzika. Začátek v 11 hodin a 11 minut.

11. – 17. listopadu 2012

  • Svatomartinské hody, Brno, nám. Svobody a více než 20 brněnských restaurací. Týdenní oslavy zahájí 11.11. žehnání Svatomartinskému vínu v Katedrále sv. Petra a Pavla na Petrově, odkud se vydá průvod v čele se sv. Martinem přes město na náměstí Svobody. Přesně v 11 hodin zde otevřením první lahve mladého Svatomartinského vína a slavnostním přípitkem odstartuje i tradiční Košt Svatomartinského vína. Na hlavním brněnském náměstí se také až do čtvrtka budou představovat jednotlivé vinařské podoblasti se svými víny a krajovými specialitami, společně s kuchaři z předních brněnských restaurací a jejich pokrmy, které zde návštěvníci mohou ochutnat prostřednictvím degustačních menu.

Zdroj: www.vinazmoravy.cz, ilustrační foto: Kryštof Turek


Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...