Mapa brněnských vinoték – Moravská Vinotéka

Tipli byste, kolik je v Brně vinoték? Dvacet? Padesát? Ba ne, je jich už téměř stovka! I když odbornou definici „specializovaný obchod vínem s poradenskou činností“ určitě nenaplňuje každá z těchto prodejen, většina vinoték poskytuje zajímavý výběr zboží i služeb. Některé mají dvacetiletou historii, jiné vznikly teprve nedávno. Jedny se specializují na určitou vinařskou zemi či výrobce, další zase nabízejí doslova celý svět. Všechny ale spojuje jedno: láska a úcta k nejkulturnějšímu nápoji lidské historie. Nejzajímavější z nich představujeme v nové rubrice Mapa brněnských vinoték.

01 uvod


Moravská Vinotéka
má za sebou už hodně bohatou historii. Pamětníci možná vzpomenou na řízené ochutnávky v malé, ale útulné degustační místnosti na Provazníkově ulici. Již řadu let je ale Moravská Vinotéka „doma“ na Mojmírově náměstí v Králově Poli. Vedle poměrně široké nabídky vín z Moravy jsou to právě nejrůznější akce, které vinotéku proslavily. Asi nejzajímavější z nich je lakonicky nazvaná výstava vín „Od desíti do šestnácti“. Protože se tu neustále něco děje, vyzpovídali jsme spolumajitele vinotéky, pana Jakuba Adámka.

02 vinoteka 05 vino

Jaké novinky můžete nabídnout vašim zákazníkům, ať už z hlediska sortimentu, případně poskytovaných služeb?

Jaro v Moravské Vinotéce se nese v duchu novinek a jsme rádi, že je můžeme představit i vašim čtenářům. Řady ověřených vín od stávajících dodavatelů rozšíří i výběr vín mladého vinařství Hanzel, které kráčí stejným směrem jako my, tedy za kvalitou. Jejich vína jsou osobitá s důrazem na nižší alkohol ve víně a odrůdovou čistotu. Novinkou v sortimentu je také výběr vín z Vinařství Volařík Mikulov pyšnící se titulem Vinař roku 2011.

Samostatnou kapitolou je rozbíhající se projekt Doporučenévíno.cz, který nabízí úsporu času při hledání doporučených vín. Nejdůležitější je vybrat opravdu pěkná vína, tedy ta, která bych pil i já s přáteli. Ta poté tematicky seřadíme do sady šesti lahví, okomentujeme je a připravíme pro zákazníky k expedici po celé České republice. Gurmáni si mohou vybrat nový balíček, který bude překvapením až do poslední chvíle (neuvádíme, co je jeho obsahem), a nebo mají možnost koupit balíček starší (kde je obsah odtajněn), tedy pokud ještě nebude vyprodán.

03 vino 04 vystava vin

Vaše nabídka se tradičně opírá také o vybraný doplňkový sortiment, jako je cognac, arménské brandy, čokoláda, medovina nebo cider. Přibyly i zde nějaké zajímavé novinky?

Nesmím zapomenout na další novinku a tou je čerstvě pražená káva z brněnské pražírny Gill`s Caffee jež do Brna putuje z různých koutů světa. Káva je vynikající a balení je opravdu „luxusní“, takže může být dobrým dárkem stejně jako chuťovkou pro požitkáře.

Jaké akce chystáte v nejbližším období?

Vína i kávu si můžete přijít ochutnat na naši výstavu vín „Od desíti do šestnácti“, která bude zanedlouho, a to v sobotu 2. června 2012 v Moravské Vinotéce, jak jinak než od 10:00 do 16:00.

 

Vinotéka: Moravská vinotéka
Založeno: 2001
Hlavní zaměření: Morava
Další zaměření: Portugalsko, Španělsko, Argentina, Chille, Francie
Doplňkový sortiment: sklo, karafy, sommelierské potřeby, čokolády, sýry, paštiky, šnečí speciality,
brandy, káva
Vlastní akce: Od desíti do šestnácti, Tekutý kapřík, Košt svatomartinských a mladých vín
Adresa: Mojmírovo náměstí 26, 612 00 Brno
GPS: 49°13'32.52"N; 16°35'43.74"E
Telefon: +420 549 212 680
E-mail: Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript
www: www.moravska-vinoteka.cz
Otvírací doba: Po – Pá: 10.00 – 12.00, 12.30 – 18.30, So: 8.30 – 12.00

 

Jan Přikryl, foto Moravská Vinotéka


Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...