TECHNICKÉ MUZEUM V BRNĚ - únor 2020

TECHNICKÉ MUZEUM V BRNĚ
Purkyňova 105, 612 00 Brno
tel.: 541 421 411
Otevřeno: út - pá  9.00 - 17.00, so - ne 10.00 - 18.00, pondělí zavřeno
Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript
www.technicalmuseum.cz, www.tmbrno.cz

Výstavy

Vodicí pes  – průvodce nevidomého člověka 3. 2. 2020
Výstava přiblíží brněnskou školu pro výcvik vodicích psů Milana Dvořáka. Výstava seznámí s výcvikem psů, jejich dovednostmi a ukáže také vidícím lidem, jak se k nevidomým s vodicím psem správně chovat.

V těžkých dobách
Boje o hranice 1918–1919

TMB v tezkych dobach

100 let od doby, kdy vojáci vracející se z bojišť první světové války byli nasazeni na bojiště válečného konfliktu, který je dnes téměř zapomenutý.

Výstava představí historické události Československa v letech 1818–1919, kdy byl nově vzniklý stát nucen použít vojenské síly k upevnění svojí suverenity a především státní hranice. V letošním roce uplyne 100 let od doby, kdy vojáci vracející se z bojišť první světové války byli nasazeni na bojiště válečného konfliktu, který je dnes téměř zapomenutý. Je třeba připomenout tvrdé boje a jejich oběti na Těšínsku a Slovensku, které byly zapotřebí pro vznik nového samostatného státu. Průběh těchto operací, množství nasazených armádních jednotek, jejich rozmístění a rozdělení – to vše bude předmětem nové výstavy. Návštěvnící se seznámí s výstrojí a výzbrojí Československé armády od prvotních úprav rakousko-uherského stejnokroje až po zavedení prvního československého výstrojního předpisu a také s příběhy a osudy konkrétních vojáků, kteří se těchto událostí zúčastnili.
30. 10. 2019 - 29. 3. 2020

Retrogaming
Počátky osobních počítačů u nás
TMB retrogaming

Herní automaty s desítky nejrůznějších her – Super Mario, Pac Man, River Raid či Dynablaster.

Stálou expozici TMB Výpočetní technika rozšiřuje od 30. 10. 2019 výstava krátkodobějšího charakteru s názvem Retrogaming – Počátky osobních počítačů u nás. Její základ tvoří putovní výstava z Regionálního muzea v Litomyšli. Ta zachycuje historii výpočetní techniky od počátků do poloviny 90. let minulého století se zaměřením na počítačové hry, domácí počítače a konzole z 80. a počátku 90. let minulého století, a to nejen české výroby.

Nedílnou součástí výstavy je tzv. „pařanské doupě“, tedy herna s historickými počítači (např. Sinclair ZX Spectrum +2 z roku 1986, ATARI STE z roku 1989), s herním automatem i s moderními PC s emulátory se stovkami her. Dříve narození tak budou moci těm mladším představit velké herní hity té doby, jako např. Pac-Man, Space Invaders, Prince of Persia, Canon Fodder, Doom či Street Fighter II. Řada z nich si do dnešní doby zachovala hratelnost, takže i ti mladší či nejmladší, zvyklí na dokonalou grafiku a zvuk, si budou moci s chutí zahrát (např. Dyna Blaster, Lemmings, Vroom). A, samozřejmě, i dívky si přijdou na své. Aby byla nabídka co nejúplnější, k vidění budou i dobové herní časopisy s prvními informacemi o počítačích (např. Excalibur, Level, Score, Chip), problematika pirátství a další.
30. 10. 2019 - 19. 4. 2020

Železná opona 1948–1989
výstava k 30. výročí pádu železné opony
TMB zelezna opona

Výstava Technického muzea v Brně připravená v rámci 30. výročí pádu železné opony představí jeden z úseků naší historie. Mapuje železnou oponu od jejího vzniku v roce 1948 až po její pád v listopadu 1989.  Zabývá se však i obdobím po roce 1945, které z hlediska politického vývoje v Československu ke vzniku systému ochrany státní hranice výrazně přispělo. Neopomene ani dobu po skončení železné opony, aby bylo možné ve stručnosti popsat situaci na hranicích do roku 2007.

Výstava se zaměřuje na ženijně technické zařízení a jeho fungování od zahájení budování v roce 1952 až po konec fungování v roce 1989 a další technické prostředky používané při ostraze hranic příslušníky Pohraniční stráže. Prezentována je zejména ostraha státní hranice z vojenského hlediska, ukázán je vývoj jednotek určených k ostraze hranice a speciálně vytvořeného vojenského útvaru Pohraniční stráže.

12. 11. 2019 - 3. 5. 2020

Expozicetmb historvozy

Vodní motory a Památník Viktora Kaplana
Parní motory
Historická stereovize
Nožířství
Kovolitectvítmb letecke
Železářství
Salon mechanické hudby
Od tamtamu k internetu
Letecká historie a plastikové modelářství
Kultura nevidomých
Ulička řemeseltmb kabinet-elektronove-mikroskopie
Čas nad námi a kolem nás
Letecké motory
Technická herna
Výpočetní technika
Optika

Více informací k jednotlivým expozicím na: www.technicalmuseum.cz

Památky TMB:

 Uzavřeny do dubna 2020.

Změna programu vyhrazena.                  


Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...