TECHNICKÉ MUZEUM V BRNĚ - prosinec 2019

TECHNICKÉ MUZEUM V BRNĚ
Purkyňova 105, 612 00 Brno
tel.: 541 421 411
Otevřeno: út - pá  9.00 - 17.00, so - ne 10.00 - 18.00, pondělí zavřeno
Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript
www.technicalmuseum.cz, www.tmbrno.cz

Výstavy

Železná opona 1948–1989
výstava k 30. výročí pádu železné opony
TMB zelezna oponaVýstava Železná opona 1948–1989 představí historii ostrahy státních hranic od roku 1945 do roku 1989, ukáže výzbroj a výstroj jednotek Pohraniční stráže, způsoby překonávání státních hranic bývalého Československa a prostředky používané při překračování. Zaměří se na ženijně-technické zařízení na hranicích a na osudy a příběhy konkrétních osob, jejichž životy ovlivnila železná opona. Tuto část doplní i problematika cestování do zahraničí v době trvání železné opony. Výstava představí i rakouský pohled na železnou oponu a její důsledky pro obyvatele Rakouska prostřednictvím rakouského muzea v Hornu.
12. 11. 2019 - 3. 5. 2020

Retrogaming
Počátky osobních počítačů u nás
TMB retrogamingZáklad výstavy tvoří putovní výstava z Regionálního muzea v Litomyšli. Ta zachycuje historii výpočetní techniky od počátků do poloviny 90. let minulého století se zaměřením na počítačové hry, domácí počítače a konzole z 80. a počátku 90. let minulého století, a to nejen české výroby.
Nedílnou součástí je tzv. „pařanské doupě“, tedy herna s historickými počítači (např. Sinclair ZX Spectrum +2 z roku 1986, ATARI STE z roku 1989), s herním automatem i s moderními PC s emulátory se stovkami her. Dříve narození tak budou moci těm mladším představit velké herní hity té doby, jako např. Pac-Man, Space Invaders, Prince of Persia, Canon Fodder, Doom či Street Fighter II. Řada z nich si do dnešní doby zachovala hratelnost, takže i ti mladší či nejmladší, zvyklí na dokonalou grafiku a zvuk, si budou moci s chutí zahrát (např. Dyna Blaster, Lemmings, Vroom). A, samozřejmě, i dívky si přijdou na své. Aby byla nabídka co nejúplnější, k vidění budou i dobové herní časopisy s prvními informacemi o počítačích (např. Excalibur, Level, Score, Chip), problematika pirátství a další. Technické muzeum v Brně k této výstavě přidalo např. simulátory letectví a automobilu, dobové dioráma (ve spolupráci s Fondem RETRO USE).
30. 10. 2019 - 27. 4. 2020

Historie potápění v českých zemích
TMB potapeniPotápění se v posledních desetiletích stalo významnou sportovní a rekreační aktivitou. Zájem o potápění je vyvolán také řadou filmů, které ukazují podvodní svět a činnost potápěčů a množství knih, které vychází. Výstava v Technickém muzeu v Brně chce zábavnou formou ukázat vývoj potápění v Československu během 20. století. Vývoj potápěčské techniky a výstroje i různé formy potápění. Výstavu doprovází i promítání filmů a fotografií s podvodní tematikou.
22. 10. 2019 - 29. 12. 2019

V těžkých dobách
Boje o hranice 1918–1919

TMB v tezkych dobachVýstava představí historické události Československa v letech 1818–1919, kdy byl nově vzniklý stát nucen použít vojenské síly k upevnění svojí suverenity a především státní hranice. V letošním roce uplyne 100 let od doby, kdy vojáci vracející se z bojišť první světové války byli nasazeni na bojiště válečného konfliktu, který je dnes téměř zapomenutý. Je třeba připomenout tvrdé boje a jejich oběti na Těšínsku a Slovensku, které byly zapotřebí pro vznik nového samostatného státu. Průběh těchto operací, množství nasazených armádních jednotek, jejich rozmístění a rozdělení – to vše bude předmětem nové výstavy. Návštěvnící se seznámí s výstrojí a výzbrojí Československé armády od prvotních úprav rakousko-uherského stejnokroje až po zavedení prvního československého výstrojního předpisu a také s příběhy a osudy konkrétních vojáků, kteří se těchto událostí zúčastnili.
30. 10. 2019 - 30. 3. 2020


Výtvarně – technická dílna

vytv technicka dilnaVýtvarně technická dílna vznikla v roce 2006. Snahou je oživit a udržet znalosti historické i výtvarné technologie. Proto jsou programy dílny zaměřeny na tradiční řemeslné techniky, například textilní – tkaní na různých typech stavů, tkacích rámečcích, kolíkových stavech, zpracování vlny různými typy plstění ovčího rouna, zdobení hedvábí, různé způsoby batikování, tvorba patchworku. Další oblastí je práce s kovovými materiály – drátování, tepání, či práce se dřevem, papírem, sádrou a dalšími tradičními materiály. Dílna využívá různé suroviny a materiály, které se snaží recyklovat a přetvářet. Programy jsou inzerovány především na webových stránkách Technického muzea v Brně – www.technicalmuseum.cz nebo si o ně můžete napsat na e-mail: Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript .

Většina programů dílny je uzpůsobena dětem předškolního a školního věku za pomoci dospělých, ale nabízíme i akce pro dospělé. V týdnu dílnu využívají mateřské školky a základní školy, o víkendech je určena pro děti za pomoci rodičů a pro dospělé. Maximální kapacita dílny je dvacet účastníků.


Akce

30. 11. a 1. 12. 2019, Když zastaví se čas – výstava betlémů.Jubiliejní 20. ročník výstavy betlémů na Kovárně v Těšanech
1. 12. 2019, Pohádkový advent 2019. Akce pro rodiny s dětmi. (Muzeum města Brna)


Expozicetmb historvozy

Vodní motory a Památník Viktora Kaplana
Parní motory
Historická stereovize
Nožířství
Kovolitectvítmb letecke
Železářství
Salon mechanické hudby
Od tamtamu k internetu
Letecká historie a plastikové modelářství
Kultura nevidomých
Ulička řemeseltmb kabinet-elektronove-mikroskopie
Čas nad námi a kolem nás
Letecké motory
Technická herna
Výpočetní technika
Optika

Více informací k jednotlivým expozicím na: www.technicalmuseum.cz


Stereovize

TMB stereovizeMechanické optické zařízení panorama, pro prohlížení stereodiapozitivů až 25 návštěvníky současně. Přístroj, který vlastní a v provozu udržuje Technické muzeum v Brně, pochází z konce 19. století a je jedním z mála dosud provozuschopných originálů ve střední Evropě.

Aktuální program: Betlémy (nové snímky)


Památkymlyn slup

Externí technické památky jsou otevřeny pouze v turistické sezóně. Více informací k jednotlivým památkám na: www.technicalmuseum.cz

Větrný mlýn v Kuželově
Kovárna v Těšanechhut adamov
Stará huť u Adamova
Areál čs. opevnění v Šatově
Vodní mlýn ve Slupi
Šlakhamr v Hamrech nad Sázavou
Depozitáře historických vozidel



Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...