TECHNICKÉ MUZEUM V BRNĚ - červen 2019

TECHNICKÉ MUZEUM V BRNĚ
Purkyňova 105, 612 00 Brno
tel.: 541 421 411
Otevřeno: út - pá  9.00 - 17.00, so - ne 10.00 - 18.00, pondělí zavřeno
Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript
www.technicalmuseum.cz, www.tmbrno.cz

Výstavy

Apollo: Tenkrát na Měsíci
Připomínka padesátiletého výročí

TMB apollo11„Nezapomeňte na Apollo, nikdy se už nebude opakovat,“ naléhal astronaut Alan Bean, jinak účastník druhé lunární výpravy Apollo 12 a čtvrtý člověk, který se prošel po měsíčním povrchu. Let člověka na Měsíc navždy a nevratně změnil svět, v němž žijeme. Před tím ovšem stovky tisíc inženýrů a techniků musely překonat neskutečné množství výzev, které nikdo před nimi – a ani po nich – nemusel řešit. V červenci 1969 přistála na Měsíci legendární výprava Apollo 11 a Technické muzeum v Brně padesát let od tohoto okamžiku připomene menší prezentací.
4. 6. 2019 – 29. 9. 2019

 

Až na KOST!
Výstava o stavbě, funkci a náhradách kostí

TMB aznakostVýstava o kostech jako o jednom z nejdůležitějších stavebních prvků lidského těla chce seznámit širokou veřejnost srozumitelnou a interaktivní formou se stavbou a funkcí kostí a se způsoby náhrady kostí při jejich poškození. Výstava je především zaměřena na materiály, které jsou pro náhrady kostí vyvíjeny a v praxi používány, a návštěvníkovi přiblíží přístupy a metody tohoto vývoje od historie po současnost. Koncepce výstavy spočívá ve vysvětlení stavby a funkce kostí, neboť jejich pochopení je podstatné pro vývoj a správné fungování kostních náhrad.
4. 6. 2019 – 29. 9. 2019

Karátové duše
TMB karatova duseVýstava Karátové duše připravovaná ve spolupráci s Cechem zlatníků a klenotníků Slovenska a pod kurátroským vedením Barbary Brathové představí rozmanité podoby současného šperku více než dvaceti autorů ze Slovenska, České republiky, ale i Itálie, Číny či Španělska. Záměrem organizátorů výstavy není „pouze" prezentovat designovou a výtvarnou stránku špičkové šperkařské tvorby. Pozornosti se dostane i dalším zajímavým kontextům zlatnického řemesla, například užívaným technikám a materiálům. Včetně českého granátu.
14. 5. 2019 - 31. 7. 2019

Počátky sportu v Brně
Historie a současnost cyklistiky, motorismu, veslování a šermu

TMB pocatkysportuJak to bylo se sporty v Brně? Od konce května nabídne Technické muzeum v Brně výstavu, která se zaměří na počátky veslařského sportu, cyklistiky a motorismu v našem městě. V 19. století byl z našeho pohledu sport a jeho spolky ještě v plenkách. Kromě jiného jeho vývoji napomohly i nové zákony o shromažďování a spolčování. Například v roce 1846 byla v Lužánkách zřízena speciální gymnastická a šermířská škola a o patnáct let později došlo k založení brněnského německého tělocvičného spolku Brünner Turnverein. První veslařské závody Českého veslařského klubu Brno se uskutečnily v červenci 1919 na úseku řeky Svratky Jundrov – Kamenný mlýn. První veřejné cyklistické závody v Brně se konaly v srpnu 1869 na dnešních ulicích Lidické a Štefánikově a s automobilovým sportem se Brno poprvé setkalo v roce 1904. Mnohem více se dozvíte přímo na výstavě Počátky sportu v Brně, kterou TMB otevře 28. května 2019 ve třetím patře.
28. 5. 2019 - 14. 10. 2019


Výtvarně – technická dílna

vytv technicka dilnaVýtvarně technická dílna vznikla v roce 2006. Snahou je oživit a udržet znalosti historické i výtvarné technologie. Proto jsou programy dílny zaměřeny na tradiční řemeslné techniky, například textilní – tkaní na různých typech stavů, tkacích rámečcích, kolíkových stavech, zpracování vlny různými typy plstění ovčího rouna, zdobení hedvábí, různé způsoby batikování, tvorba patchworku. Další oblastí je práce s kovovými materiály – drátování, tepání, či práce se dřevem, papírem, sádrou a dalšími tradičními materiály. Dílna využívá různé suroviny a materiály, které se snaží recyklovat a přetvářet. Programy jsou inzerovány především na webových stránkách Technického muzea v Brně – www.technicalmuseum.cz nebo si o ně můžete napsat na e-mail: Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript .

Většina programů dílny je uzpůsobena dětem předškolního a školního věku za pomoci dospělých, ale nabízíme i akce pro dospělé. V týdnu dílnu využívají mateřské školky a základní školy, o víkendech je určena pro děti za pomoci rodičů a pro dospělé. Maximální kapacita dílny je dvacet účastníků.


Akce

Den pevnostních muzeí jižní Moravy 2019, 1.–2. 6. 2019, Areál čs. opevnění v Šatově

Den bezpečnosti: Záchranáři dětem, 1. 6. 2019, Brněnské výstaviště

Hudební dýchánek v expozici mechanické hudby, 5. 6. 2019, Hlavní budova TMB

Pohádkový mlýn, 8. 6. 2019, Vodní mlýn ve Slupi

Aby první pomoc nebyla poslední, 15. 6. 2019, Hlavní budova TMB


Expozicetmb historvozy

Vodní motory a Památník Viktora Kaplana
Parní motory
Historická stereovize
Nožířství
Kovolitectvítmb letecke
Železářství
Salon mechanické hudby
Od tamtamu k internetu
Letecká historie a plastikové modelářství
Kultura nevidomých
Ulička řemeseltmb kabinet-elektronove-mikroskopie
Čas nad námi a kolem nás
Letecké motory
Technická herna
Výpočetní technika
Optika

Více informací k jednotlivým expozicím na: www.technicalmuseum.cz


Stereovize

TMB stereovizeMechanické optické zařízení panorama, pro prohlížení stereodiapozitivů až 25 návštěvníky současně. Přístroj, který vlastní a v provozu udržuje Technické muzeum v Brně, pochází z konce 19. století a je jedním z mála dosud provozuschopných originálů ve střední Evropě.

Aktuální program: Maďarsko (nové snímky)


Památkymlyn slup

Externí technické památky jsou otevřeny pouze v turistické sezóně. Více informací k jednotlivým památkám na: www.technicalmuseum.cz

Větrný mlýn v Kuželově
Kovárna v Těšanechhut adamov
Stará huť u Adamova
Areál čs. opevnění v Šatově
Vodní mlýn ve Slupi
Šlakhamr v Hamrech nad Sázavou
Depozitáře historických vozidel



Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...