TECHNICKÉ MUZEUM V BRNĚ - březen 2019

TECHNICKÉ MUZEUM V BRNĚ
Purkyňova 105, 612 00 Brno
tel.: 541 421 411
Otevřeno: út - pá  9.00 - 17.00, so - ne 10.00 - 18.00, pondělí zavřeno
Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript
www.technicalmuseum.cz, www.tmbrno.cz

Výstavy

Kouzelník a básník vědy – Nikola Tesla – muž, který rozzářil svět
TMB tesla2Nikola Tesla – vynálezce, který svými objevy zásadně ovlivnil vývoj moderní civilizace. Dodnes bychom možná neznali elektromotor, rádio nebo telefon. Tesla je autorem mnoha vynálezů, za kterými se skrývá neúnavná práce vizionáře a génia, ale i introverta, někdy označovaného dokonce za podivína, který trpěl několika zvláštními fobiemi.
Výstava, která vznikla v Technickém muzeu Nikoly Tesly v Záhřebu, a která je příběhem jedné velké osobnosti, už procestovala několik evropských zemí a od 18. 12. 2018 bude k vidění v Technickém muzeu v Brně.
„S výstavou vstoupí návštěvník do jednoho velkého příběhu, ve kterém pozná život rozpolcené duše génia, která byla navenek často stinná, ale uvnitř absolutně křehká,“ přibližuje Markita Franulić, ředitelka záhřebského muzea. Součástí výstavy budou i funkční a interaktivní vynálezy – Kolumbovo vejce a Teslův transformátor.
18. 12. 2018 – 28. 4. 2019

Výstavní cyklus Republika 100
Průmysl na Moravě 1918
TMB prumyslnamoravePři příležitosti stého výroční vzniku Československé republiky otevřelo Technické muzeum v Brně výstavu s názvem Průmysl na Moravě 1918. Jejím záměrem je ukázat návštěvníkům, jak dramatické události prvních tří dekád 20. století v Evropě ovlivnily podobu a stav průmyslu na Moravě, přiblížit změny struktury průmyslu vlivem rozpadu Rakousko-Uherska a nástup nových technologií. Nové výrobní postupy a také změna sociální politiky ovlivnily životy tehdejších dělníků a továrníků. „Parní sílu postupně nahrazovala elektřina, která usnadnila výrobu a zároveň prodloužila pracovní den i volný čas. Právě volnému času a bydlení bude patřit samostatná výstavní část“, přibližuje jeden z autorů výstavy, Radek Slabotínský.

Snahou autorů výstavy je zejména zajímavým a netradičním způsobem prezentovat sbírkové předměty a představit souvislosti tehdejší doby pomocí digitálních technologií a vizualizací.
23. 10. 2018 – 21. 4. 2019

Hodiny ze Schwarzwaldu
TMB hodinyzeschwarzwalduVýstava věnovaná historickým hodinám s názvem Hodiny ze Schwarzwaldu. Návštěvníkům nabídne přes 70 exponátů ze sbírky Miloše Klikara.

Schwarzwaldské hodiny začali vyrábět sedláci zhruba ve druhé polovině 17. století v jihozápadní části Německa v oblasti, které se říká Schwarzwald. „Proč právě tato oblast se stala dominantní pro výrobu těchto hodin? Odpověď není jednoznačná,“ říká Miloš Klikar, „zřejmě zde sehrálo roli více faktorů. Dostatek levného dřeva, levná pracovní síla sedláků v zimních měsících a rozvinutý sklářský průmysl.“ Takže zimní období, kdy sedláci nemohli obdělávat pole a starat se úrodu, využili k výrobě zprvu celodřevěných hodin s jednou ručičkou. Finančně byly dostupné i pro méně majetné skupiny lidí. Postupem času doznaly hodiny změn v konstrukci i vizuálu. Jejich výroba se brzy rozvinula ve specializovanou řemeslnou výrobu a díky zdatným obchodníkům se dostaly záhy i do zahraničí. Mezi nejznámější zástupce těchto hodin u nás patří asi kukačkové hodiny.
6. 11. 2018 – 21. 4. 2019


Výtvarně – technická dílna

vytv technicka dilnaVýtvarně technická dílna vznikla v roce 2006. Snahou je oživit a udržet znalosti historické i výtvarné technologie. Proto jsou programy dílny zaměřeny na tradiční řemeslné techniky, například textilní – tkaní na různých typech stavů, tkacích rámečcích, kolíkových stavech, zpracování vlny různými typy plstění ovčího rouna, zdobení hedvábí, různé způsoby batikování, tvorba patchworku. Další oblastí je práce s kovovými materiály – drátování, tepání, či práce se dřevem, papírem, sádrou a dalšími tradičními materiály. Dílna využívá různé suroviny a materiály, které se snaží recyklovat a přetvářet. Programy jsou inzerovány především na webových stránkách Technického muzea v Brně – www.technicalmuseum.cz nebo si o ně můžete napsat na e-mail: Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript .

Většina programů dílny je uzpůsobena dětem předškolního a školního věku za pomoci dospělých, ale nabízíme i akce pro dospělé. V týdnu dílnu využívají mateřské školky a základní školy, o víkendech je určena pro děti za pomoci rodičů a pro dospělé. Maximální kapacita dílny je dvacet účastníků.

Tkaní na kolíkovém stavu – výtvarně technická dílna pro děti od 10 let pracující za pomoci rodičů a pro dospělé. Kapacita v dílně je do 15 návštěvníků. 9.–10. 3. 2019 Rezervace: Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript

Hedvábné šátky – výtvarně technická dílna je určena pro děti pracující za pomoci rodičů ale i pro dospělé. Kapacita v dílně je do 10 návštěvníků. 23.–24. 3. 2019 Rezervace: Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript


Akce

Dny elektronové mikroskopie v Technickém muzeu v Brně. 7.–8. 3. 2019


Expozicetmb historvozy

Vodní motory a Památník Viktora Kaplana
Parní motory
Historická stereovize
Nožířství
Kovolitectvítmb letecke
Železářství
Salon mechanické hudby
Od tamtamu k internetu
Letecká historie a plastikové modelářství
Kultura nevidomých
Ulička řemeseltmb kabinet-elektronove-mikroskopie
Čas nad námi a kolem nás
Letecké motory
Technická herna
Výpočetní technika
Optika

Více informací k jednotlivým expozicím na: www.technicalmuseum.cz


Stereovize

TMB stereovizeMechanické optické zařízení panorama, pro prohlížení stereodiapozitivů až 25 návštěvníky současně. Přístroj, který vlastní a v provozu udržuje Technické muzeum v Brně, pochází z konce 19. století a je jedním z mála dosud provozuschopných originálů ve střední Evropě.

Aktuální program: Československé opevnění (nové snímky)


Památky - uzavřeny do dubna 2019mlyn slup

Více informací k jednotlivým památkám na: www.technicalmuseum.cz

Větrný mlýn v Kuželově
Kovárna v Těšanechhut adamov
Stará huť u Adamova
Areál čs. opevnění v Šatově
Vodní mlýn ve Slupi
Šlakhamr v Hamrech nad Sázavou



Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...