TECHNICKÉ MUZEUM V BRNĚ - srpen 2018

TECHNICKÉ MUZEUM V BRNĚ
Purkyňova 105, 612 00 Brno
tel.: 541 421 411
Otevřeno: út - pá  9.00 - 17.00, so - ne 10.00 - 18.00, pondělí zavřeno
Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript
www.technicalmuseum.cz, www.tmbrno.cz

Výstavy

Výstavní cyklus Republika 100
Série výstav a akcí brněnských muzeí k 100. výročí založení Československa
TMB republikaVýstavní cyklus Republika 100 chce důstojným způsobem upozornit na významná osmičková výročí, která si v letošním roce připomínáme, tj. především 100 let od vzniku samostatného Československa. Projekt sdružuje čtyři muzejní instituce – Technické muzeum v Brně, Moravské zemské muzeum, Muzeum města Brna a Muzeum Brněnska, které pro tuto příležitost připravují celkem 12 výstav, společnou vědeckou konferenci a další doprovodný program. Jednotlivé akce jsou naplánovány téměř po celý rok 2018, vlastní výstavy pak většinou s přesahem do roku 2019.
25. 2. 2018 – 31. 1. 2019

Design.s 2018
3. mezinárodní bienále studentského designu – výstava

TMB designsMezinárodní bienále Design.s 2018 letos překročilo evropské hranice. Na výstavě budete moci zhlédnout kromě prací studentů z České republiky také práce studentů ze zahraničí – z Tchaj-wanu, Velké Británie, Švédska, Rumunska, Bosny a Hercegoviny, Maďarska, Německa, Polska a Slovenska.

Spektrum přihlášených prací je široké, od průmyslového designu (např. vlakové sezení, samojízdná sklízecí řezačka, elektro motocykly, protihluková stěna) přes produktový design, nábytek, oděv, domácí spotřebiče až k dekorativnímu designu. Velkou skupinu tvoří také medicinská zařízení a pomůcky. např. přístroj určený do domácích podmínek navržený pro děti s poruchou pozornosti nebo kardiologická gama kamera, která by v praxi mohla zkrátit celkové vyšetření pacienta z původních 20 minut na 2–4 minuty.

Součástí výstavy DESIGN.S bude také výstava diplomových prací Odboru průmyslového designu Fakulty strojního inženýrství Vysokého učení technického v Brně a výstava Design v pohybu aneb pohyb v designu 2015–2020.
26. 6. – 16. 9. 2018

100 let letectví
historie československého a českého letectví

TMB letectvi bohemia-B-5-300x198Výstava s názvem „100 let letectví“ ve foyer Technického muzea v Brně souhrnně představuje historii československého a českého letectví. Na deseti panelech, z nichž každý je věnovaný jedné dekádě, se návštěvníci seznámí s tím, jaké typy letadel a v jakých firmách se v daném období vyráběly a v jakém společenském kontextu.

Součástí výstavy je i několik artefaktů jako např. model letounu MIG-15, který sloužil v čs. letectvu od roku 1951 až do roku 1983, nebo originál motoru Walter M601, jež od roku 1973 pohání letoun L-410. Výstavu doplňují také panely s informacemi o společném československo-sovětském letu kosmické lodi Sojuz 28 do vesmíru, v jejíž posádce byl první československý kosmonaut Vladimír Remek.
18. 6. – 31. 10. 2018

Lega není nikdy dost!
Výstava LEGO® vláčků ze sbírky Karla Kováře

TM lego vlackyMotorovou a dieselovou lokomotivu či lokomotivu Thatcher Perkins, elektrickou osobní soupravu meziměstských vlaků, vysokorychlostní vlak City Express, jednokolejku, historický parní vlak Emerald Night (Smaragdová noc), nákladní vlaky, Santa Fe Super Chief – to vše jde postavit ze stavebnice LEGO®. Lokomotivy, vagony, koleje, jeřáby a další příslušenství a trochu šikovnosti k tomu a můžete mít doma celá nádraží. Sbírka Karla Kováře tohle vše nabízí. Jako vášnivý sběratel nekupuje hotové komplety, ale shání jednotlivé části sestav pomocí internetu. Sestavení jedné takové soupravy pak netrvá týdny, ale měsíce a někdy i roky. Ve sbírce má stavebnice od 60. let 20. století do téměř současnosti a všechny jsou funkční. Na výstavě jezdí pouze vybrané vlaky v určitých časových intervalech, a to z provozních důvodů.
12. 3. 2018 – 9. 9. 2018

Pozor, zákruta!
Vydejte se s námi na cestu proti proudu času zákrutami pomyslné silnice...
TMB zakrutaŠkoda, Tatra, Žiguli, Trabant – kdo z dříve narozených by neznal tyto značky aut. Anebo Škoda 720, EMA – kdysi veřejnosti asi neznámé, dnes už víme, co tyhle dva názvy znamenají. V období reálného socialismu jen málokdo věděl, že se jedná o prototypy, skvělé nápady, které se však nikdy nedostaly do výroby. Patří mezi tak zvané zašlapané projekty.

Např. EMA je ve skutečnosti zkratka Elektrický městský automobil. Jako první československý elektromobil vznikl ve Výzkumném ústavu elektrických strojů točivých v Brně ve spolupráci s Katedrou spalovacích motorů brněnského Vysokého učení technického. Jeho vývoj začal roku 1968. Elektromobil byl vyrobený pouze ve dvou exemplářích, z nichž jeden má Technické muzeum v Brně a můžete jej společně s dalšími vozy období reálného socialismu vidět v nové expozici s názvem „Pozor, zákruta!“. Novou expozici doplňují dobové velkoformátové fotografie Viléma Heckela.

Také slova „Pozor, zákruta!“ jsou známá dříve narozeným. S typickou znělkou motoristického magazínu se pravidelně ozývala na vlnách Českého rozhlasu.
od 22. 2. 2018

Hieronymus Lorm
Muž, jenž otevřel hluchoslepým svět

TMB lormTechnické muzeum v Brně ve spolupráci s Regionálním muzeem v Mikulově a LORM – Společností pro hluchoslepé z.s. pořádá v době od 27. 2. do 10. 8. 2018 výstavu o významné osobnosti ze světa tyflopedie, Hieronymu Lormovi. Do historie se zapsal nejen jako hluchoslepý spisovatel, filozof a novinář, ale především jako tvůrce prstové dotykové abecedy pro hluchoslepé, jež se nazývá po svém autorovi – Lormova. Tento komunikační systém založený na dotycích a stiscích dlaně, se brzy rozšířil do celého světa a patří dnes mezi základní komunikační systémy hendikepovaných.

Vedle připomínky této osobnosti bude výstava věnována tématu hluchoslepoty obecně. Návštěvníci budou mít možnost poznat neznámý – a někdy pro nás „zdravé“ i temný – svět hluchoslepých, ke který patřil i Lorm patřil. Prezentovat se bude také společnost pro hluchoslepé v ČR, jež přijala do svého názvu právě jméno tohoto muže – LORM.

Součástí výstavy bude i doprovodný zábavně vzdělávací program pro školy a zájmové skupiny s názvem „Vidím dotykem a sluchem, aneb dramatika není drama!“ Cílem projektu je zamyšlení nad tím, jakým životem takto znevýhodnění vlastně žijí a s jakými situacemi či překážkami se musí běžně vypořádat.
27. 2. 2018 – 10. 8. 2018

Mechanismy Karla Šebely
Nová výstava unikátních mechanických strojků v expozici Salon mechanické hudby

mechanismyChcete vidět funkční staroměstský orloj? Technické muzeum v Brně nabízí od 13. 6. 2017 sice zmenšený, ale fungující staroměstský orloj. V měřítku 1 : 10 jej zhotovil Karel Šebela, mimořádně nadaný mechanik, konstruktér, vynálezce a hodinář. Orloj je součástí nové výstavy s názvem Mechanismy Karla Šebely.

„Výstava je již čtvrtým pokračováním spolupráce rodiny Šebelových a Technického muzea v Brně“, říká kurátor Petr Nekuža. „První byla instalována v říjnu a listopadu roku 1968 v refektáři bývalého areálu Technického muzea v Brně na Josefské a druhá prezentace byla v roce 1991 tamtéž. Třetí společnou prezentací byla dlouhodobá výstava v letech 2004 až 2008 již v nové budově na ulici Purkyňova 105.“ V současné době je většina kinetických modelů, diorámat, modelů elektrických motorů, hodin a dalších exponátů již součástí sbírek Technického muzea v Brně.

Expozici Salon mechanické hudby tak nově doplňují např. hudební rokokový salonek (dioráma Mozart a klavíristka), hvězdáři s dalekohledy a astroláby (dioráma Altánek s vědci), hodinářská a ševcovská dílna, kinetické modely převodů s pomalým vějířem a se třemi písty, model obráběcích strojů s transmisí či Tajemný obraz...
od 13. 6. 2017


Výtvarně – technická dílna

vytv technicka dilnaVýtvarně technická dílna vznikla v roce 2006. Snahou je oživit a udržet znalosti historické i výtvarné technologie. Proto jsou programy dílny zaměřeny na tradiční řemeslné techniky, například textilní – tkaní na různých typech stavů, tkacích rámečcích, kolíkových stavech, zpracování vlny různými typy plstění ovčího rouna, zdobení hedvábí, různé způsoby batikování, tvorba patchworku. Další oblastí je práce s kovovými materiály – drátování, tepání, či práce se dřevem, papírem, sádrou a dalšími tradičními materiály. Dílna využívá různé suroviny a materiály, které se snaží recyklovat a přetvářet. Programy jsou inzerovány především na webových stránkách Technického muzea v Brně – www.technicalmuseum.cz nebo si o ně můžete napsat na e-mail: Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript .

Většina programů dílny je uzpůsobena dětem předškolního a školního věku za pomoci dospělých, ale nabízíme i akce pro dospělé. V týdnu dílnu využívají mateřské školky a základní školy, o víkendech je určena pro děti za pomoci rodičů a pro dospělé. Maximální kapacita dílny je dvacet účastníků.


Akce

Histopedál, setkání účastníků na historických kolech, prezentace vývoje kol a cyklistiky v různých odvětvích. 4. 8. 2018

Detektivem na Šlakhamru – akce pro rodiny s dětmi, Šlakhamr v Hamrech nad Sázavou. 4. 8. 2018 od 10.00 do 17.00 hodin.

IX. Mezinárodní setkání flašinetářů v Brně, poprvé budou k vidění velkorozměrné pouťové flašinety. 10. - 12. 8. 2018

Sobota jako z cukru, akce pro rodiny s dětmi v kovárně v Těšanech. 18. 8. 2018 od 10.00 do 18.00 hodin.


Expozicetmb historvozy

Vodní motory a Památník Viktora Kaplana
Parní motory
Historická stereovize
Nožířství
Kovolitectvítmb letecke
Železářství
Salon mechanické hudby
Od tamtamu k internetu
Letecká historie a plastikové modelářství
Kultura nevidomých
Ulička řemeseltmb kabinet-elektronove-mikroskopie
Čas nad námi a kolem nás
Letecké motory
Technická herna
Výpočetní technika
Optika

Více informací k jednotlivým expozicím na: www.technicalmuseum.cz


Stereovize

TMB stereovizeMechanické optické zařízení panorama, pro prohlížení stereodiapozitivů až 25 návštěvníky současně. Přístroj, který vlastní a v provozu udržuje Technické muzeum v Brně, pochází z konce 19. století a je jedním z mála dosud provozuschopných originálů ve střední Evropě.

Aktuální program: Salcbursko – staré snímky


Památkymlyn slup

Více informací k jednotlivým památkám na: www.technicalmuseum.cz

Větrný mlýn v Kuželově
Kovárna v Těšanechhut adamov
Stará huť u Adamova
Areál čs. opevnění v Šatově
Vodní mlýn ve Slupi
Šlakhamr v Hamrech nad Sázavou



Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...