Brno je kolébkou ragby v českých zemích

Brno, 7. července 2014 – Ragby podle britských pramenů vzniklo, když v roce 1823 ve městě Rugby žák Rugby Public School William Webb Ellis chytil při fotbalu míč do rukou a běžel s ním do soupeřova pole. Francouzské prameny ovšem správně uvádějí, že podobná hra, která má pravděpodobně svého předchůdce v starořímských legiích, byla již dříve hrána v Itálii, Francii a dalších městech Anglie. O rozšíření nového způsobu hry fotbalu se nemalou mírou zasloužil ředitel školy Thomas Arnold, reformátor anglického školství.

ragby1


Hru provozovali hráči ve školní tělesné výchově. Žák Thomas Hughs, kapitán školního družstva kopané, sepsal roku 1846 pravidla fotbalu, jak jej hráli ve škole v Rugby. Tato pravidla se podobají daleko více novodobému ragby než dnešní kopané. „Football-rugby" se koncem 19. století rozšířil z Anglie do Francie a dalších evropských států. Ve Francii nazývali hru stručne ragby a určili tak její název, který se dnes běžně používá.

První počátky ragby na území Československa možno zaznamenat okolo roku 1895, kdy všestranný český sportovec Rössler-Ořovský přivezl z Anglie první ragbyový míč. Se skupinou nadšenců se snažil nacvičit rugby v Českém yachtklubu, ale k sehrání veřejného utkání nedošlo. První utkání tak viděla Bratislava. Na vzniku Športového klubu Slavia Bratislava v roce 1925 měl podstatný podíl anglický vicekonzul pan Dowden.

Autor Ferdy Mravence přivezl šišatý míč

Kolébkou ragby v České republice je Brno. Zásluhu na tom měl akademický malíř, redaktor brněnských Lidových novin, autor mnoha dětských knížek, stvořitel Ferdy Mravence a také vedoucí redaktor brněnského týdeníku Sport Ondřej Sekora, kterého ragby zaujalo při návštěvě Francie. Odtud dovezl pravidla, která přeložil. Ondřej Sekora byl zakladatelem rugby u nás, překladatelem pravidel, organizátorem, trenérem, rozhodčím a dokonce i v letech 1927–1928 předsedou druhého ústředí ragbyového sportu tehdejší „Československé asociace rugby-footballu", ale ve skutečnosti nikdy rugby nehrál.

ragby2

První utkání na území České republiky se uskutečnilo v Pisárkách 26. května 1926 mezi Moravskou Slávií a AFK Žižka. O necelý měsíc později se potom Slávie Brno utkala s družstvem Wiener Amateure. V květnu následujícího roku brněnští ragbisté propagovali svůj sport v Praze, kde se utkali s bratislavskou Slávií. Tento zápas se stal podnětem ke vzniku ragbyového oddílu Slávie Praha. Poté vznikly ještě dva další pražské celky, ale také Vysokoškolský sport Brno. V témže roce se v Bratislavě konalo první, i když neoficiální, mezistátní utkání, v němž reprezentace tvořená většinou brněnskými hráči, jasně podlehla Rumunsku. Poté však začalo ragby v Brně upadat až na krátký čas skončilo úplně. Zásluhu na jeho vzkříšení měli na počátku třicátých let brněnští vysokoškoláci. Obnovení činnosti souvisí se jménem Stanislava Binara, který byl také v roce 1933 jediným brněnským hráčem na mistrovství světa v Turíně. Zde získal zkušenosti s moderním pojetím hry, které pak přenesl i do brněnského ragby. Brno se před druhou světovou válkou také zasloužilo o ustavení Moravské ragbyové župy.

K přerušení činnosti došlo na našem území ještě před vypuknutím druhé světové války v roce 1935. Ragby se opět začalo rozvíjet po roce 1944. Rok po válce v Brně obnovily činnost Moravská Slávia, Vysokoškolský sport a Sokol Brno I. Dne 1. května se uskutečnilo v Praze utkání Čechy-Morava, v němž však jasně dominovaly Čechy.

Zlatí Sokoli z Brna

V roce 1950 vznikla dlouhodobá mistrovská soutěž, která se hrála ligovým způsobem. Jejím prvním vítězem se stal tým Sokola Brno I. Ten datuje své založení 14. únorem 1946. A již 13. dubna se v Brně odehrálo první poválečné utkání právě mezi Sokolem a Moravskou Slávií. V Brně byl také zahájen výcvik ragby dorostenců. I v této kategorii získal Sokol v roce 1950 mistrovský titul. V roce 1953 došlo k rozdělení pokračovatele Sokola Brno I, v té době Sokola Zbrojovka Brno na dva oddíly: Spartak Zbrojovku Brno a Slávii VŠ Brno, později Slávii VŠZ Brno, dále pak Ingstav Brno, Lokomotivu-Ingstav Brno a dnes Rugby Club Brno Bystrc. Právě se Spartakem Zbrojovkou se uskutečnilo v roce 1953 první utkání Slávie VŠ. Oba kluby byly v celé své historii velice úzce propojeny jak hráčsky, trenérsky a právě přesto si zachovaly velkou sportovní rivalitu.

ragby4

V roce 1955 sehráli Bystrčtí první mezinárodní utkání s PUC Paris. Největším úspěchem Bystrce bylo třetí místo v přeboru Československé republiky v roce 1956. Od té doby patří k širší české ragbyové špičce. Dlouholetým problémem týmu bylo hřiště, když postupně vystřídal šest různých působišť v Brně a jeho blízkém okolí. V roce 1970 začala vlastními silami výstavba hřiště v Bystrci, která trvala do roku 1976. Tak získal klub vlastní areál, který nese jméno Ondřeje Sekory. V šedesátileté historii klub zažíval léta, v nichž hrál v nejvyšší soutěži, ale také několikrát sestoupil, aby se opět vrátil do extraligy. V ní dosáhl na další úspěch v roce 50. výročí klubu. Bylo jím páté místo a současně postup do finále Českého poháru. V druhé polovině prvního desetiletí tohoto století si v Bystrci uvědomili nutnost výchovy mládeže, která by se stala základnou pro družstva dospělých. V rámci propagace ragby klub pořádá třikrát do roka sportovní dny dětí.

Na druhé straně v týmu Old Boys Brno působí hráči, kteří se svému sportu věnují i po pětatřicítce. A nejvýznamnější osobnosti klubu? „To je těžké," říká současný předseda Pavel Holeček, „vždyť jen v reprezentačních družstvech všech věkových kategorií se vystřídalo za 60 let 38 hráčů."

Draci nejen baseballoví...

Druhý brněnský celek, Zbrojovka, hrála pod několika názvy až do roku 1991. Od roku 1960 působila na stadiónu za Lužánkami na hřišti, které bylo umístěno nad fotbalovým stadionem s atletickou dráhou. Zde také získala pod názvem Spartak ZJŠ Brno v roce 1965 mistrovský titul v soutěži mužů. Za Lužánkami hrál tým svoje zápasy až do roku 1998. Poté se přesunul na hřiště na Cacovickém ostrově, kde sídlí dodnes pod názvem Rugby Club Dragon Brno, který užívá od roku 1991. Významným byl pro klub rok 2000, kdy získal jak titul mistra České republiky, tak zvítězil v Českém poháru. Funkcionářskými oporami byli otec Viktor Šťastný a jeho syn Jiří, dříve také aktivní hráči, kteří se mimo jiné starali, a Jiří se až donedávna staral, o dokumenty o činnosti klubu. Hráčskou legendou je Vítězslav Dosedla starší, který byl dlouholetým reprezentantem a v lize byl aktivní až do své čtyřicítky. K ragby dovedl i svého syna.

ragby3

Dragon se snaží starat o mladé hráče od nejútlejšího věku. První průpravná cvičení zahajuje již se čtyřletými dětmi a má družstva v šesti věkových kategoriích počínaje devíti a konče 19 lety. Tomuto sportu se věnují i ženy, i když nikoliv v ragby o 15 hráčích, ale v tzv. sedmičkovém ragby. Dragon je pořadatelem velkého žákovského turnaje, který se začal hrát v roce 1988 původně jako turnaj dospělých. V letošním ročníku se utkalo dvacet družstev ze šesti zemí. I přes tuto snahu by klub přivítal další rozšíření členské základny, což je ovšem problém celého českého ragby.

Poslední sezóna byla pro Dragon, který dosud nikdy nesestoupil z nejvyšší soutěže, kritická. V průběhu soutěže se obě brněnská družstva usadila na konci tabulky a je jen otázkou, kdo sestoupí přímo a kdo bude hrát baráž z druhým celkem z nižší soutěže. V derby na počátku května sice Dragon na hřišti svého rivala zvítězil, ale v tabulce má o bod méně. Včetně jednoho odloženého zápasu ho čekají těžká utkání s třemi nejlepšími českými celky.

„Pokud sestoupíme, bude to poprvé v naší historii," říká sekretář oddílu Richard Bukáček. Současně však odborníci tvrdí, že rozdíl mezi extraligou a první ligou je natolik velký, že by se měl Dragon za rok vrátit zpět. Stejně tak se očekává úspěch Bystrce v baráži.

Jiří Povolný

Vyšlo v Brno Business & Style

Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...