Co je revolvingový úvěr?

Když vám někdo řekne, že si bere úvěr, napadne vás, že možná myslí spotřebitelský úvěr nebo třeba hypotéku. Úvěrů je totiž spousta a ještě se dále dělí. Pojďme se tedy podívat, co je vlastně revolvingový úvěr, o kterém se mluví stále častěji.

revolving

Revolvingové úvěry jako nový hit

Populární revolvingový úvěr je v podstatě spotřebitelský úvěr s opakovaným čerpáním. Konkrétně se jedná o takový typ, který postupně splácíte, a přitom ho můžete i znovu čerpat. Samozřejmě jen do výše sjednaného limitu.

Oproti klasickému hotovostnímu úvěru nekončí revolvingový úvěr splacením. V praxi to tedy znamená, že pokud si sjednáte revolvingový úvěr třeba na 120 000 Kč, můžete v jednom měsíci část půjčky splatit a zároveň znovu využít částku, kterou budete potřebovat.

Připomínají vám revolvingové úvěry kontokorent? Je to tím, že fungují na podobném principu. Pokud vám banka nebo nebankovní poskytovatel úvěr schválí, získáte stálou finanční rezervu, kterou můžete libovolně opakovaně čerpat až do výše sjednané částky.

Výhodou je, že pokud z revolvingového úvěru aktuálně peníze nečerpáte, nemusíte platit ani žádné splátky. Samotný úvěr pak zaniká ukončením smlouvy.

Krátkodobý a bezúčelový úvěr

Úvěry je možné dělit na krátkodobé, střednědobé a dlouhodobé. Mezi ty krátkodobé patří například půjčka na nové kolo, lednici nebo jiné aktuální potřeby dlouhodobé trvanlivosti.

A právě revolvingový úvěr spadá mezi krátkodobé typy úvěrů. Neznamená to ale, že jej musíte splatit do určitého data, můžete z něj totiž čerpat a splácet i několik let dle konkrétní potřeby. A je úplně jedno, na co peníze využijete. Jedná se totiž o tzv. bezúčelový úvěr, kdy banku ani nebankovního poskytovatele nezajímá, jak s penězi naložíte.

Pokud se vám třeba 5 měsíců po koupi lednice nedejbože rozbije i pračka, jednoduše využijete už splacené peníze z revolvingového úvěru a nikoho se na nic nebudete ptát. Významně tak ušetříte čas i svou psychiku. Nebudete totiž muset vyplňovat žádost o půjčku znovu a čekat na její schválení. Peníze tak snadno využijete v okamžiku, kdy je budete opravdu potřebovat.


Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...