Z moře rovnou na talíř...

Obliba mořských ryb a plodů mezi lidmi stále vzrůstá. A přestože Brno ani Česká republika nemá vlastní moře, i doma si můžete pochutnat na lahůdkách, které vám utkvěly v paměti v některé ze středomořských taveren. Kde a jak nakoupit čerstvé dary moře a podle čeho vybírat? To prozrazuje Jana Baráčková, jednatelka společnosti Ocean48, která se specializuje na dovoz mořských ryb a plodů nejen pro špičkové brněnské restaurace, ale i pro širokou veřejnost.

Z moře rovnou na talíř...

Jak může laik poznat v obchodě čerstvé ryby či mořské plody?

Laik to mnohdy při nákupu nepozná, na talíři však už potom ano. Mořské ryby a plody jsou z kategorie potravin, které by se měly kupovat pouze ve specializovaných prodejnách, které má zákazník ověřené a z kterých mu koupená ryba chutnala. Má v nich totiž možnost přímého kontaktu s prodavačem, může si nechat jednotlivé ryby zblízka ukázat, zeptat se na nejvhodnější způsob přípravy.

Jak by měly být zákazníkům správně při prodeji nabízeny?

Ve vitrínách prodejen jsou ryby a mořské plody připraveny k prodeji na ledové tříšti, celé ryby jsou i tříští z části zakrývány, aby si uchovaly svoji povrchovou vlhkost. Zboží se do nich v průběhu prodeje často doplňuje a dobrou referencí je také fakt, když si požadovanou rybu není možné vždy koupit, protože už je vyprodána.

Z moře rovnou na talíř...

Jaký je pro kuchaře rozdíl mezi mraženým zbožím a čerstvým?

Pokud si koupíte produkt, který byl zmražen určitým způsobem pouze na dobu nezbytně nutnou pro přepravu a dodržíte doporučený postup před tepelným zpracováním, jeho příprava se nebude lišit od čerstvého a bude vám chutnat stejně jako ten, který procesem zmražení neprošel.

Nejsou ceny mořských ryb či plodů vysoké? Může si je dovolit každý?

Ceny jsou vyšší než u běžně dostupného tradičního masa a drůbeže, každý si však mořské ryby a plody dovolit může. Pro přípravu chutného pokrmu totiž nemusíte nakupovat mnoho dalších přísad a surovin, nejoblíbenějšími recepty jsou ty nejjednodušší. Kladným faktorem je i nesrovnatelně krátká doba nutná k vaření.

ryby04

Nejbližší moře je z České republiky vzdáleno stovky kilometrů. Které dary moře je možné bez úhony vozit živé až k nám?

Pokud zajistíme leteckou přepravu akvária se slanou vodou, je možné přepravit jakoukoliv živou rybu. Následuje potom otázka, zdali bychom tuto rybu vůbec zaplatili a chtěli sníst. Většina ryb je proto převážena bezprostředně po odlovu chlazená v ledové tříšti.

Přece jen – někteří lidé mohou mít podvědomé obavy z toho, že pokrmy z exotičtějších mořských plodů či ryb jsou náročné na přípravu. Je to opravdu tak?

Jejich příprava je naopak nenáročná a hlavně rychlá. Překážkou, kterou každý velmi záhy překoná, je jejich vzhled. Mnohdy se jich bojí třeba jen dotknout, natož sníst. Odměnou je potom poznání velkého množství nových nenapodobitelných chutí. A milovníků mořských plodů neustále přibývá…

ryby03

Po jakých druzích ryb či mořských plodů je největší poptávka?

Největší zájem je o lososa. Obsahuje velké množství zdraví prospěšných omega 3 mastných kyselin, jeho filet je vysoký, nemá kosti, porce na talíři jsou velké a vizuálně krásné. Jeho různé druhy nabízí velké množství receptů.

Hodně příznivců mají drobnější středomořské ryby, jako například pražma či mořský vlk. U nich se většinou každému strávníkovi servíruje celá ryba a jejich konzumace je malým svátkem a připomínkou dovolené u moře. Zvláště oblíbené jsou také při grilování.

Velký zájem je i o filety z různých ryb, které jsou již zbaveny kostí a nebojí se je kupovat ani starší lidé ani rodiče pro svoje děti. Běžně dostupné jsou také slávky a různé další druhy mušlí, ústřice, humři a krabi.

www.ocean48.cz

Kryštof Turek


Společnost Ocean48 s.r.o. je dovozcem a prodejcem mořských ryb, zásobuje restaurace. V listopadu 2011 otevřela první specializovanou prodejnu v Brně, kde s mořskými rybami seznamuje veřejnost i formou pravidelného grilování. Dnes má v Brně již celkem čtyři prodejny a prozatím poslední byla závěrem loňského roku otevřena v Olomouci.