Muzeum města Brna - krátkodobé výstavy, květen 2018

ŠPILBERK 210/1
Tel. 542 123 616 - 618 Fax: 542 123 613
Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript
www.spilberk.cz

Rok 1918 – co nám válka vzala a dala...
MuMB rok1918Hlavní letošní výstava Muzea města Brna se vrátí do roku 1918. Přiblíží závěr první světové války, vznik nových států v Evropě včetně Československa a připomene vojáky vracející se z fronty do Brna. Výstava vysvětlí, jaký dopad měla válka na společnost a geopolitickou situaci. I tak strašlivá věc, jakou válka byla, měla pozitivní důsledky – kromě technologického pokroku právě zrod samostatného československého státu. 100 let republiky muzeum oslaví vzpomínkou na hrdinství i bázeň našich předků. Na sto padesát historických exponátů a fotografií, němých svědků své doby, bude vystaveno v šesti tematických celcích v jižním křídle hradu Špilberku..
3. 5. 2018 – 31. 12. 2018
Hrad Špilberk – jižní křídlo, 1. patro

Otevírací doba: úterý – neděle od 10 do 18 hodin

Edukační program pro 2. stupeň ZŠ, SOŠ a gymnázia
Žáci prožijí fiktivní příběh dvacetiletého Jaroslava Veselého, který se po válečných útrapách vrací do rodného Brna a zamýšlí se, co mu válka vzala a dala a jak žít v nové Československé republice. Účastníci porozumí dějinnému vývoji konce války, zániku Rakouska-Uherska a vzniku samostatného státu. Příběhy ostatních členů rodiny Veselých na pozadí roku 1918 mohou zájemci poznat na edukačních programech v dalších muzeích zapojených pro projektu Republika 100.
Objednávky od června: Eva Picmausová, Tel.: 542 123 618, e-mail: Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript a Michal Hančák, Tel.: 542 123 618, e-mail: Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript

VIZE MODERNOSTI
RUDOLF SANDALO (1899-1980)
MuMB sandaloNa výstavě věnované fotografické interpretaci moderní architektury v meziválečném Československu budou poprvé prezentovány originální fotografie Rudolfa Sandala ml., ze sbírek Muzea města Brna, které jsou známé z řady publikací o brněnské moderní architektuře. V roce stého výročí vzniku republiky přiblíží výstava prostřednictvím těchto unikátních snímků avantgardní architekturu Československa, která je dnes již neoddělitelnou součástí evropské kultury. Výstavu doprovodí i menší expozice ve vile Tugendhat, k jejíž světové proslulosti Sandalovy fotografie významně přispěly.
31. 5. 2018 – 26. 8. 2018
Hrad Špilberk – západní křídlo, 2. patro

Otevírací doba: úterý – neděle od 10 do 18 hodin


AKCE

Muzejní noc na Špilberku
Muzejní noc na Špilberku se celá odehraje v duchu osmičkových výročí. Nesoustředí se jen na výročí 20. století, ale připomene i události starší historie. Program na nádvořích a kurtinách se bude týkat 400. výročí začátku třicetileté války a 370. výročí podepsání Vestfálského míru. Hrad se ocitne v polovině 17. století, nádvoří ožijí jarmarkem se stylovým programem, dobovou hudbou, potulnými komedianty a vojenskou přehlídkou, prostranství se zaplní lidmi v historických kostýmech. Vystoupení šermířská, hudební, divadelní i taneční, kejklíři, žonglérské dílny pro děti i dospělé, soutěže pro děti, jezdci na koních. Na hradbách se utáboří rakouská a švédská armáda i s koňmi. O pořádek a bezpečnost se postarají členové hradní stráže.
Budou otevřeny i vybrané stálé expozice a výstavy.
19. 5. 2018 od 18.00 do 24.00 hodin, Hrad Špilberk


MĚNÍNSKÁ BRÁNA  
Měnínská 7, 602 00 Brno
tel.: 542 214 946
Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript
www.meninska-brana.cz

Muzeum hraček
MUMBhrackyStálá expozice historických hraček ze sbírky brněnské výtvarnice Milady Kollárové.
Otevírací doba: úterý – neděle od 10 do 18 hodin

Vyprávění o osudech hraček
Každá první sobota v měsíci v 15.00 hodin.
Hračky mají svůj jedinečný příběh. Pojďte se dozvědět, komu patřily a co všechno se svými majiteli zažily. Provede Vás paní Milada Kollárová. Součástí bude i tvořivá dílnička.


VILLA TUGENDHAT
Černopolní 45, 613 00 Brno

pokladna tel.: +420 515 511 015
MUMB tugendhatotevírací doba:
středa – neděle 9.00 – 17.00, zahrada je přístupná v otevírací dobu podle povětrnostních podmínek bez předchozí rezervace.
Prohlídky s průvodcem každou celou hodinu, v 16.30 hodin poslední prohlídka. Kapacita prohlídkových skupin s průvodcem omezena. Předchozí rezervace nutná.
Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript
www.tugendhat.eu

10. 5. - 9. 6. 2018 „Dům Neumeister“. Výstava skic Zvi Heckera ve vile Tugendhat
Vila Tugendhat navržená Ludwigem Mies van der Rohe v roce 1930 vystavuje kresby a nákresy provedené architektem Zvi Heckerem v letech 2017–2018 pro „Dům Neumeister“, jenž se nachází v Monte Fumo, Itri, mezi Neapolem a Římem. Jedná se o tichý dialog mezi dvěma rodinnými domy navrženými v různých časech a na různých místech. Výstava ukazuje zdlouhavý proces navrhování „Domu Neumeister“ v řadě po sobě následujících kreseb.
Výstava v technickém podlaží vily Tugendhat je přístupná v rámci otvírací doby vily bez předchozí rezervace.

15. 5. 2018 od 20.00 h. ProART Setkání ve skleněném pokoji: Tereza Boučková
Spisovatelka, scenáristka, publicistka, manželka, matka, dcera, signatářka Charty 77. Ale také uklízečka, domovnice, pošťačka či balička gramofonových desek. Tím vším byla či stále je Tereza Boučková. O životě minulém, současném i budoucím si bude povídat s Martinem Dvořákem a diváky v rámci večera, který nese podtitul „Život je nádherný". Pomyslným vrcholem tohoto intimně křehkého květnového večera pak budou ukázky z jejího literárního díla.
Vstupné: 400,- Kč / os., předchozí rezervace nutná, kapacita omezena.

28. 5. 2018 od 20.00 h. ProART. Navštívení krásy. Láska svazuje i křídla dává...
Multižánrová pocta herečky Veroniky Žilkové, tanečníka Martina Dvořáka a kytaristy Františka Chaloupky italské renesanční poezii Michelangela Buonarrotiho, Gaspary Stampy, Giordana Bruna či Francesca Petrarky.
Vstupné: 400,- Kč / os., předchozí rezervace nutná, kapacita omezena.

30. 5. 2018 od 19.30 h. Klavírní recitál Nikol Bókové
Tóny klavíru rozezní skleněný pokoj vily Tugendhat. V rámci klavírního recitálu se divákům představí nadějná klavíristka Nikol Bóková, která vystoupí s programem mapujícím období, v němž vznikala vila Tugendhat. Na programu jsou skladby: Leoš Janáček – V mlhách, Sergej Rachmaninov – Preludium no. 12 op. 32, Preludium no. 10 op. 32 a Moment musicaux no. 4 op. 16, Frank Bridge – Dusk, The Dew Fairy, Cesar Frank – Preludium chorál a fuga.
Vstupné: 250,- Kč / os., předchozí rezervace nutná, kapacita omezena.


 


Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...