Muzeum města Brna - krátkodobé výstavy, duben 2018

ŠPILBERK 210/1
Tel. 542 123 616 - 618 Fax: 542 123 613
Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript
www.spilberk.cz

Jeden kmen
MuMB jedenkmenOznačujeme je jako skřety, sami sebe ale ve svém jazyce nazývají „uruki“. Máme je za zlé bytosti z příběhů J. R. R. Tolkiena. Jak ale žijí? Brněnský výtvarný fantasy projekt Jeden kmen sice vychází z reálií Tolkienových knih, vytváří ale vlastní, do detailů propracovaný svět skřetů z kmene Snaga. Do něj teď můžete vstoupit na výstavě na Špilberku. Projdete se táborem tohoto jednoho skřetího kmene a poznáte, jak bojovný a tajuplný život „uruki“ vedou.

Naturalisticky ztvárněná výstava plná fotografií, rekvizit i zvuků nadchne všechny milovníky fantasy a sci-fi literatury nebo her a larpů. Ve třech místnostech vás čekají tematické okruhy – život, boj a zásvětí. Kromě fotografií uvidíte i spoustu různých předmětů, jako třeba skřetí obřadní hole, korouhev, totemy nebo sošky démonů. Všechno je přitom vyráběné ručně. V jedné místnosti stojí i obří pohřební hranice – právě u ní zakusíte skřetí zásvětí a stanete se svědky tajemných rituálů nebo pohřbu šamana.
23. 9. 2017 – 1. 4. 2018
Hrad Špilberk –
gotický sál
Otevírací doba: úterý – neděle od 10 do 18 hodin

Atol a putující slunce
Pavel Navrátil v dialogu se Zdeňkem Macháčkem, Miroslavem Šimordou a Bohumírem Matalem.
MUMB atolVýstava představí Navrátilovu tvorbu od stylizovaných maleb ze sklonku 50. let, přes abstrahující kompozice z 1. poloviny 60. let, obrazový cyklus Pompejí, etapu hlubokých ponorů do krajiny 70. let až po poslední práce z roku 1982. Jeho výtvarnou cestu doplňují sochy Zdeňka Macháčka a malby Miroslava Šimordy a Bohumíra Matala. Na tvorbě a životních příbězích těchto čtyř brněnských rodáků expozice nastíní tvůrčí snahy výrazné generace, jejíž dětství a dospívání postihly hrůzy války, a na jejíž výtvarný vývoj dopadaly nejdříve zrůdnosti stalinistických let a po krátkém intermezzu 60. let zlovůle normalizační represe. Jmenovaní umělci reagovali na tuto nehostinnou situaci křehkou odezvou, totiž ještě intenzivnějším únikem do přírody a výtvarnou reflexí přírodních dějů, zákonitostí univerza, plynutí a vrstvení času.
22. 2. 2018 – 29. 4. 2018
Hrad Špilberk – západní křídlo, 2. patro

Otevírací doba: úterý – neděle od 10 do 18 hodin


AKCE

Atol a putující slunce – komentovaná prohlídka
Výstavou Atol a putující slunce provede historik umění doc. Petr Spielmann a kurátorka Ilona Víchová. Představí tvorbu brněnského malíře Pavla Navrátila od 50. do 80. let 20. století v dialogu s vybranými díly tří jeho souputníků a blízkých kolegů: se sochařstvím Zdeňka Macháčka a malířstvím Miroslava Šimordy a Bohumíra Matala.
18. 4. 2018 od 16.00 hodin (délka programu 60 minut), Hrad Špilberk


MĚNÍNSKÁ BRÁNA  
Měnínská 7, 602 00 Brno
tel.: 542 214 946
Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript
www.meninska-brana.cz

Muzeum hraček
MUMBhrackyStálá expozice historických hraček ze sbírky brněnské výtvarnice Milady Kollárové.
Otevírací doba: úterý – neděle od 10 do 18 hodin

Vyprávění o osudech hraček
Každá první sobota v měsíci v 15.00 hodin.
Hračky mají svůj jedinečný příběh. Pojďte se dozvědět, komu patřily a co všechno se svými majiteli zažily. Provede Vás paní Milada Kollárová. Součástí bude i tvořivá dílnička.


VILLA TUGENDHAT
Černopolní 45, 613 00 Brno

pokladna tel.: +420 515 511 015
MUMB tugendhatotevírací doba:
středa – neděle 9.00 – 17.00, zahrada je přístupná v otevírací dobu podle povětrnostních podmínek bez předchozí rezervace.
Prohlídky s průvodcem každou celou hodinu, v 16.30 hodin poslední prohlídka. Kapacita prohlídkových skupin s průvodcem omezena. Předchozí rezervace nutná.
Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript
www.tugendhat.eu

19. 4. 2018 od 19.30 h. Umělecké pódium: Hudba bez hranic, Hommage à Yehudi Menuhin
Stěžejní ideou tohoto vystoupení je vyjádřit úctu i prakticky naplnit odkaz geniálního houslisty a pedagoga 20. století Yehudi Menuhina, který spočívá ve spojení lidí z různých zemí prostřednictvím univerzálního jazyka – hudby, k vyšším duchovním cílům.
Vstupné: 350,- Kč / os., předchozí rezervace nutná, kapacita omezena.

25. 4. 2018 od 20.00 h. Projekce filmu: Key Largo
Letošní druhá filmová projekce ve skleněném pokoji vily Tugendhat bude věnována filmu noir Key Largo, který natočil režisér John Huston v roce 1948. V titulní roli Franka McClouda se divákům představí legendární Humphrey Bogart. Film, který byl oceněn Oskarem za nejlepší ženský herecký výkon ve vedlejší roli, bude promítán v originálním znění s českými titulky.
Vstupné: 200,- Kč / os., předchozí rezervace nutná, kapacita omezena.


 


Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...