Moravské zemské muzeum - květen 2021

Zelný trh 8, Brno, tel.: +420 533 435 220, +420 515 910 443, www.mzm.cz
Otevírací doba: Všechny objekty MZM jsou od 12. 10. 2020 uzavřeny.

Vážení návštěvníci,
muzeum je sice zavřené, ale nespí! Servírujeme pestrou nabídku online výstav, nápadů na tvoření s dětmi, reportáže ze zákulisí a další projekty.

Vítejte ve Virtuálním muzeu MZM.

Z aktuálního programu vybíráme:

Trojí život středověké keramiky: Výstava, která po dlouhém a smutném období jistě potěší příznivce historie a návštěvníky Moravského zemského muzea.

výstava
KeramikaVýstava se snaží zachytit vývoj středověké keramiky ve všech etapách jejího „života mezi lidmi“, tedy od jejího zrodu v hrnčířské dílně přes uplatnění v domácnosti až po „život po životě“ - laboratorní a muzejní zpracování archeologických nálezů keramických pozůstatků. Ve středověku byla keramika lehce dostupným a nepostradatelným pomocníkem v mnoha běžných oblastech, zejména pak v domácnosti. Převládala především v kuchyni a na jídelním stole, ale známe i keramické pokladničky na drobné úspory, kahánky či dokonce nočníky. Cenné informace o detailech každodenního života přináší drobná keramická plastika, zřejmě dětské hračky, dárky a upomínky z pouti.

Výstava přináší reprezentativní výběr keramické produkce čtyř královských měst – Brna, Jihlavy, Plzně a Českých Budějovic, která jsou po stránce archeologické dobře prozkoumána a zmapována.

Dietrichsteinský palác, Zelný trh 8, Brno
18. 5. – 3. 10. 2021

Více informací a aktuální otevírací dobu najdete na www.mzm.cz.


Černá madona vydala své tajemství: Unikátní objev při rekonstrukci kaple Očišťování Panny Marie v Paláci šlechtičen na Kobližné ulici v Brně.

výstava
Černá madonaCo skrývala po tři staletí barokní socha Černé madony? A znáte historii Paláce šlechtičen, kolem kterého třeba denně chodíte? Podívejte se na tiskovou konferenci MZM a vše se dozvíte!


Virtuální vernisáž: Virtuální vernisáž: Tváří v tvář. Aristokratický portrét v baroku.

výstava
V prosinci bylo jeden týden možno shlédnout unikátní kolekci portrétů především moravské šlechty, které jsou jinak rozmístěny po hradech a zámcích v celé republice. Do muzea Vás stále pustit nesmíme, tak se alespoň podívejte se na video ze zahájení výstavy.


Virtuální výstava: Račte vstoupit do divadla

výstava
Račte vstoupitOjedinělý projekt Divadelního oddělení MZM, který můžete vidět pouze online. Pestrý divadelní život v českých zemích od 17. stol.tí do poloviny 20. století, s přesahy až do současnosti je ilustrován unikátní sbírkou divadelních cedulí, kterou doprovázejí další atraktivní exponáty – scénické a kostýmní návrhy, fotografie, vzácné rukopisy a tisky, realizované kostýmy, modely scén, rekvizity, obrazy a busty. Některé artefakty jsou prezentovány vůbec poprvé!
Prohlídku dokresluje tematický zvukový doprovod. Pojďte s námi na premiéru Bedřicha Smetany, průlomová představení Osvobozeného divadla nebo třeba na Spejbla a Hurvínka :)


Nahlédnutí do výstavy: Comenius 1592-1670. Doba mezi rozumem a šílenstvím. Jan Amos Komenský a jeho svět

výstava
Comenius
Pečlivě nachystaná, plná zápůjček z celého světa i vzácných předmětů ze sbírek MZM. Neotevřená výstava v Jízdárně Pražského hradu smutně vyhlíží své návštěvníky. Snad se do března dočká?


Ohlédnutí za výstavou: Čas rytířů dalekých moří. Sběratel a mecenáš Jindřich Vávra

výstava
vAVRA
Cestování. Výlety. Dovolená. Je vám smutno, že nikam nemůžete? Přijměte pozvání na virtuální procházku výstavou a uvidíte celý svět! S historikem fotografie Pavlem Scheuflerem a brněnským rodákem, botanikem, sběratelem a lodním lékařem Jindřichem Vávrou se podíváme do Japonska mezi samuraje, do čínského pouličního holičství, na železnici na Divokém Západě, do Chicaga zničeného strašlivým požárem i k Cheopsově pyramidě.

A pokud chcete více, můžete:


Ohlédnutí za výstavou: Ondřej Sekora: Mravenčí a jiné práce

výstava
Sekora
Virtuální procházka ukončenou výstavou o významném českém spisovateli a ilustrátorovi knih pro děti, který současně zanechal nepřehlédnutelnou stopu v dějinách české žurnalistiky, sportu, divadla, audiovizuálních médiích nebo komiksu. Pro malé návštěvníky máme ke stažení hravé listy.


Chcete být stále v obraze a vědět jako první, co se v muzeu šustne? Sledujte nás na facebooku a instagramu!


Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...