Moravské zemské muzeum - září 2017

DIETRICHSTEINSKÝ PALÁC

Zelný trh 8, Brno, tel.: 533 435 280, www.mzm.cz
Otevírací doba: út: 9.00 - 15.00 h, st - pá: 9.00 - 17.00 h, so, ne: 13.00 - 18.00 h, svátky (pouze ty, které připadnou na út - ne): 13.00 - 18.00 h,  po: zavřeno

Stálé expozice
Zaniklý život na Moravě, Pravěk Moravy, Velká Morava, Morava ve středověku, Svět nerostů, Památník prof. Karla Absolona

Karel Absolon – manažer a strůjce velkých vizí
výstava
karel absolonVýstava k připomenutí 140 let od narození nejznámějšího badatele meziválečného období Karla Absolona (1877 - 1960) a 120 let od úmrtí zakladatele moravské archeologie Jindřicha Wankla (1821 - 1897), Absolonova dědečka. Instalace tematicky rozšíří zpřístupněný památník Karla Absolona v Dietrichsteinském paláci. Vystaveny budou originální předměty a dokumenty z vědeckého i osobního života obou badatelů. Vůbec poprvé bude vystaven unikátní soubor západoevropských archeologických nálezů z období paleolitu a neolitu, které Karel Absolon zakoupil ve 20. letech 20. století pro Moravské zemské muzeum.
od 22. 2. 2017 

Oddělení dějin hudby Uměnovědného muzea MZM
výstava
MZM oddelenidejinhudbyOddělení dějin hudby Moravského zemského muzea je nejstarším hudebním archivem v České republice a současně jedním z nejvýznamnějších hudebních archivů v Evropě. Výstava představí staré iluminované kancionály, vzácné notové rukopisy a hudební nástroje ze zámeckých a kostelních sbírek. K vidění budou faksimile unikátních rukopisů Wolfganga Amadea Mozarta nebo Antonína Dvořáka, zcela výjimečnou událostí pak bude vystavení originálů neznámých dopisů Franze Liszta se vztahem k Brnu a notového rukopisu Johannese Brahmse. Návštěvníci budou mít dále možnost si prohlédnout výběr osobních předmětů z pozůstalosti skladatele Leoše Janáčka a zajímavé dokumenty ze života brněnských skladatelů Pavla Haase a Vítězslavy Kaprálové.
8. 8. 2017 – 10. 9. 2017


BISKUPSKÝ DVŮR

Muzejní 1, Brno, (vstup ze Zelného trhu a Kapucínského nám.), tel.: 533 435 282, www.mzm.cz
Vstupenky do Biskupského dvora jsou v prodeji v Dietrichsteinském paláci.
Otevírací doba: út: 9.00 - 15.00 h, st - pá: 9.00 - 17.00 h, so, ne: 13.00 - 18.00 h, svátky (pouze ty, které připadnou na út - ne): 13.00 - 18.00 h,  po: zavřeno

Stálé expozice
Dějiny peněz na Moravě, Fauna Moravy, Akvárium sladkovodních ryb, Modely hub Josefa Rulíška
Po dobu přípravy projektu Mendelianum- Atraktivní svět genetiky, je stálá expozice Dějiny peněz na Moravě dočasně uzavřena.

HOUBAŘSKÁ PORADNA
Biskupský dvůr, Muzejní 1, Brno, tel.: 533 435 238, www.mzm.cz
Otevírací doba: po: 9.00 - 12.00 a 13.00 - 18.00 h , út: 9.00 - 12.00 a 13.00 - 16.00 h
Modely hub J. Rulíška s houbařskou poradnou


PALÁC ŠLECHTIČEN

Kobližná 1, Brno, tel.: 542 422 361, www.mzm.cz
Otevírací doba: út: 9.00 - 15.00 h, st: 9.00 - 19.00 h čt - pá: 9.00 - 17.00 h, so, ne: 13.00 - 18.00 h, po: zavřeno

Neprakta 2x
Výstava kreseb Jiřího Wintera Neprakty a Jiří Winter Neprakta na fotografiích Jaromíra Kitnera
výstava
MZMnepraktaVýstava Neprakta 2x je první svého druhu - dílo Jiřího Wintera Neprakty je poprvé vystavováno s dílem fotografa. Výtvarník se tak stává rovněž objektem tvorby jiného autora, jenž stejně jako on umí zachytit čas a náladu, uschovat je pro nás nedohlednou řadu let a dát nám prostřednictvím své tvorby nahlédnout do duší a srdcí ostatních lidí. Vystavené portréty a momentky fotografa Jaromíra Kitnera zachycují život Jiřího Wintera v běhu času.
20. 7. 2017 – 22. 10. 2017

 

 

Recyklace – šijeme, přešíváme, přeplétáme
výstava
MZMpresivaniVýstava „Recyklace – šijeme, přešíváme, přeplétáme" reaguje na současné společenské dění ve světě, kdy se produkují stále nové a nové věci bez ohledu na životní prostředí. Dnes se často setkáváme s pojmy jako bez odpadu, lokální, BIO produkt, recyklace a další. Tento přístup lze uplatnit na věci denní potřeby (potraviny, nábytek, kosmetiku, čistící prostředky). V posledních letech se tento trend začal objevovat i v oblasti módy, kdy hovoříme o „slow fashion", tedy pomalé, udržitelné módě.

Udržitelná móda oslovila řadu lidí, kteří se odvracejí od masové produkce módního průmyslu a navrací se k originálním oděvům. Díky těmto nadšencům vznikají pomocí přešívání starých textilií, poctivým zpracováním a použitím kvalitních přírodních materiálů, výjimečné šaty. Stejný způsob práce (přešívání, ruční šití, využití přírodních materiálů) se spotřebním zbožím byl znám našim předkům odedávna. Vedly je k tomu různé podněty – chudoba, nedostatek materiálu v období první i druhé světové války, v době hospodářské krize, ale často také šetrnost a úcta k lidské práci.

Výstava prezentuje textilní tvorbu – oděv, oděvní doplňky, hračky a bytový textil z 20. století, který je doplněn o modely některých současných návrhářů a designérů.
21. 5. 2017 – 1. 10. 2017

Venuše - fotografie Jindřicha Štreita
výstava
MZMjindrich streitJméno fotografa Jindřicha Štreita je spojováno především s černobílými snímky zachycujícími banalitu každodenního venkovského života. Rodák z Valašska (narozen 5. září 1946 ve Vsetíně) se v roce 1956 spolu s rodiči přestěhoval do podhůří Jeseníků. Po absolvování Pedagogické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci se jako učitel vrátil zpět na Bruntálsko (Rýmařov, Sovinec, Jiříkov). Zde se kromě pedagogické činnosti věnoval fotografování a organizování kulturního života: v 70. - 80. letech se nonkonformní program galerie v Sovinci stal pojmem. Život drsného, dosídleného kraje měl zásadní vliv na obsah jeho pozdějších snímků. Bezprostředně reagující a nikoliv nezúčastněný pozorovatel dokázal zachytit zdánlivou bezútěšnost všedních i svátečních okamžiků obyvatel „vykořeněného“ kraje.

Výstava Etnografického ústavu se pokouší tvorbu J. Štreita představit pod zorným úhlem vizuální antropologie - jako dokument životního stylu. Prostor je přesně určen: sociálně se jedná o venkovskou komunitu, regionálně je ohraničen Bruntálskem a časově 80. léty 20. století. Projekt Venuše se soustředil na téma ženy. Je rozdělen do tří částí, v jejichž centru je žena v pracovním procesu, žena ve volném čase a jako aktérka partnerských vztahů.
28. 4. 2017 – 1. 10. 2017

Království Benin: Bronzy zkropené krví
výstava

MZMbeninske bronzyVýstava přibližuje prostřednictvím vystavených exponátů a doprovodných textů dějiny, kulturu a umění afrického království Benin, jehož kořeny sahají hluboko do středověku. V ohnisku zájmu je také politický systém království a vývojové proměny země od britské koloniální nadvlády až k obnovení beninského království v podmínkách svobodné Nigérie. Pozornost je kladena na bronzové desky a plastiky, které byly po britské trestné výpravě odvezeny jako válečná kořist do Evropy. „Zde proběhl jejich prodej do soukromých sbírek a veřejných institucí, kde ovlivnily avantgardní umělce – představitele expresionismu, fauvismu a později i kubismu. Dnes jsou součástí prestižních expozic světových muzeí", uvádí kurátor výstavy Petr Kostrhun.
14. 4. 2017 – 22. 10. 2017


MENDELIANUM

Muzejní 1, Brno, (vstup ze Zelného trhu a Kapucínského nám.), tel.: 549 211 703, www.mendelianum.cz, www.mzm.cz

Mendelianum - Mendelovo muzejní centrum založené v Moravském zemské muzeu v roce 1962, provádí historickovědní výzkum Mendelova života a díla.
Atraktivní svět genetiky – 1. ledna 2012 byla v Biskupském dvoře zahájena realizace projektu návštěvnického centra Mendelianum – atraktivní svět genetiky, financovaná v rámci VaVpI Evropských strukturálních fondů, s cílem zpřístupnění problematiky vědy a výzkumu v oblasti genetiky a molekulární biologie široké veřejnosti přímo v místě, kde J. G. Mendel působil.


PAVILON ANTHROPOS

Pisárecká 5, Brno, tel.: 515 919 760, www.mzm.cz
Otevírací doba: út - pá: 9.00 - 18.00 h, so, ne: 10.00 - 18.00 h, svátky (pouze ty, které připadnou na út - ne) 10.00 - 18.00 h, po: zavřeno

Stálé expozice
Morava lovců a sběračů, Nejstarší umění Evropy, Paleolitické technologie, Genetika ve vývoji člověka, Příběh lidského rodu, Primáti naše rodina

Vítejte u neandertálců
výstava
vitejte neandertalciDlouholeté výzkumy středního paleolitu v Evropě jednoznačně ukazují, že obraz myšlenkově omezeného neandertálce každodenně bojujícího o holý život je nesprávný a že musíme náš postoj zásadně přehodnotit. Výstava pomocí nejdůležitějších nálezů, získaných především z území Moravy, představuje běžný život neandertálců i jejich fascinující schopnost přežít v drsných podmínkách pleistocenní Evropy. „Stále častěji zjišťujeme, že neustále docházelo k technologickému, ekonomickému i symbolickému vývoji těchto lidí, takže na konci středního paleolitu bylo jejich chování naprosto srovnatelné s nově příchozími anatomicky moderními lidmi“, uvádí autor výstavy Petr Neruda. A protože materiální kultura neandertálců byla velice jednoduchá a až na výjimky neobsahuje prezentačně zajímavé kusy, je výstava postavena především na modelech, rekonstrukcích a audiovizuálních prvcích, které demonstrují dynamickým a interaktivním způsobem chování neandertálců.
2. 12. 2016 – 31. 12. 2017

Zápas ichtyosaurů aneb pravěk štětcem Zdeňka Buriana
dlouhodobá výstava
zburianVýstava navazuje na předcházející expozici obrazů akademického malíře Zdeňka Buriana „Viděl světy dávno minulé“.

Kolekce 50 obrazů nás nyní zavede do světů ještě mnohem vzdálenějších, do doby, kdy na Zemi vznikl, pomalu se rozvíjel a zase nenávratně mizel život, jehož svědectví paleontologům prozrazují zkamenělé pozůstatky.

Obrazové rekonstrukce vracejí tento ztracený život zpět. A Zdeněk Burian bude vždy patřit k těm nejvýznamnějším, ať už věda díky novým poznatkům modifikovala představu o podobě mnohých vyhynulých druhů. Představujeme kolekci originálů, které jsou z velké části reprodukovány ve slavném díle „Velká kniha o pravěku". Jsou to obrazy, které ukazují v paleontologické rekonstrukci nejplodnější a nejzdařilejší etapu Burianovy umělecké dráhy. Návštěvník tak bude mít jedinečnou příležitost znovu pohlédnout do pestrobarevného života v prvohorním moři hemžícím se trilobity, medúzami, ostnokožci, hlavonožci či pancířnatými rybami. Ptakoještěři, bojující plesiosaurus s mesosaurem, hrozivě působící tarbosaurus nás přiblíží do druhohor. Obrovitý pták Gastornis či rozliční chobotnatci představí třetihory. A některé obrazy dokonce ožijí působivou animací.

Obrazy jsou doprovázeny vzácnými ukázkami originálů zkamenělin, jež byly umělci předlohou.
9. 10. 2015 – 19. 8. 2017


PAMÁTNÍK LEOŠE JANÁČKA

Smetanova 14, Brno, tel.: 533 433 816, www.mzm.cz
Otevírací doba: út: 9.00 - 15.00 h, st - pá: 9.00 - 17.00 h, so, ne: 13.00 - 18.00 h, svátky (pouze ty, které připadnou na út - ne): 13.00 - 18.00 h,  po: zavřeno

Stálá expozice
Život a dílo Leoše Janáčka
Janáčkův domek s původní dispozicí vnitřního prostoru a kompletně dochovaná Janáčkova pracovna.

Milča Eremiášová – Po zarostlém chodníčku
výstava
MZM milca eremiasovaProfesionální krajkářka, Milča Eremiášová (*1938), jež vystavovala po celém světě a domů si přivezla nejedno významné ocenění, se pro svůj cyklus Po zarostlém chodníčku nechala inspirovat stejnojmenným klavírním cyklem Leoše Janáčka. Vzniklo tak deset krajek (1978–1980) vypnutých do přírodních dřevěných rámů, které vznikly z jednoho kmene vykotlaného buku. Letní výstava v Památníku Leoše Janáčka představí osm děl na jedné stěně, dva zbývající objekty, které se bohužel během let ztratily (Lístek odvanutý, Tak neskonale úzko), budou vystaveny na fotografiích. Výstava bude doplněna prezentací hlavních potřeb krajkářky – tzv. herdulí, tedy válcem, na kterém krajka vzniká, či paličkami, kterými se překřižují jednotlivé nitě.
23. 6. 2017 – 10. 9. 2017


Dům Jiřího Gruši

Hudcova 76, Brno, tel.: 515 910 422, www.mzm.cz
Otevírací doba: Prohlídky po telefonické domluvě (8.30 – 17.00 hodin)

Ludvík Kundera – Hora dění
dlouhodobá výstava
kundera2Výstava přibližuje život a dílo významného básníka, dramatika, překladatele, editora a výtvarníka Ludvíka Kundery (v 70. letech 20. století patřil k tzv. zakázaným autorům). Ludvík Kundera (1920-2010) se stal ve 40. letech jedním ze zakladatelů postsurrealistické Skupiny Ra. Je znám také jako znalec a editor díla Františka Halase a překladatel německé literatury. Obdržel státní vyznamenání Za zásluhy o stát v oblasti kultury a umění (uděluje se od roku 1995) a jednu z nejvýznamnějších tuzemských literárních poct – Cenu Jaroslava Seiferta udílenou Nadací Charty 77.

Vlastní projekt sestavil výtvarník Josef Ruszelák především ze svých fotografií, které vznikaly za čtyřicet let společného přátelství s Ludvíkem Kunderou. V kaleidoskopu fotografií jsou i snímky Kunderových přátel, záběry z básníkova milovaného Kunštátu i z oslav jeho devadesátin. Součástí výstavy bude i několik obrazů z méně známé Kunderovy výtvarné tvorby. MZM celý projekt doplní vystavením sbírkových předmětů (korespondence, fotografie, rukopisy) z Kunderovy pozůstalosti.

Lidské mraveniště Ondřeje Sekory
dlouhodobá výstava
sekora
Výstava prezentuje cenný materiál, vydávající svědectví o celku Sekorova bytí. Nejrozsáhlejší je bezesporu korespondence, a to soukromá i pracovní, a její nejzávaž¬nější částí jsou dopisy manželce a synovi z pracovních táborů, kde byl v letech 1944-45 internován. Dopisy a diáře ze zahraničních cest přibližují jeho pracovní program i prázdninové pobyty; korespondence s rodinou blízkou i vzdálenější svědčí o soudržných příbuzenských vztazích; listy čtenářů, převážně dětí, dokumentují vztah veřejnosti k jeho dílu.

Corpus litterarum. Stopy písemnictví nejen v moravských dějinách.
dlouhodobá výstava
Výstava, kterou právě otvíráme, je malým závdavkem stálé expozice. Představuje významné výstavy, které Oddělení dějin literatury Moravského zemského muzea vytvořilo – či na kterých se podílelo – v posledních letech. Počiny, které Brno nevidělo, nebo ty, které vypovídají o formujících, klíčových etapách českého literárního vývoje: najdeme zde části výstavy Cyril a Metoděj. Doba, život, dílo. (2013), Poklady Moravy (projekt připravený ve spolupráci s Národním muzeem a instalovaný v Praze v letech 2010-2011) a Normalizaci navzdory – zatím poslední výstavu Oddělení dějin literatury, která hojně čerpala z materiálu nového, právě vytvářeného fondu: Centra kulturních dějin 20. století. 


PAMÁTNÍK BIBLE KRALICKÉ

Kralice nad Oslavou, tel.: 568 643 619, www.mzm.cz
Otevírací doba: út - ne: 9.00 - 13.00 h, po: zavřeno

Výstava fotografií Památky osiřelé v Památníku Bible kralické od 20. června 2017
výstava
V minulých dvou desetiletích se podařilo ve spolupráci českých spolků, měst a obcí s německými krajanskými organizacemi zachránit velké množství památek na území České republiky v pohraničních oblastech tzv. Sudet. V důsledku problematického vývoje památkové péče v komunistické éře se většina takových objektů dostala do velmi špatného stavu.

Přes všechny tyto úspěchy a vzájemnou spolupráci obou stran zůstává, zejména v příhraničních oblastech, velké množství sakrálních památek, které jsou stále ve velmi zuboženém stavu, opuštěné a čekají na své zachránce.
20. 6. 2017 – 30. 9. 2017

Stálá expozice
Dílo tiskařů Jednoty bratrské
Expozice představuje historii tiskárny.

Labyrint života Jana Amose Komenského
kraliceNová expozice věnovaná J. A. Komenskému formou životní poutě zmíněného velikána české historie seznamuje s významnými osobnostmi evropského prostoru konce 16. a především následujícího 17. století, kteří zasáhli do životních osudů Jana Amose Komenského (či naopak on do jejich) a významně ovlivnili nejen jeho život, ale především život a nahlížení skutečnosti svých současníků.



Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...