Moravská galerie v Brně - květen 2020

telefon: +420 532 169 111
fax: +420 532 169 181
e-mail:  Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript
www.moravska-galerie.cz

Aktuální výstavy


14/11/2019 - 14/11/2021
Martin Skalický "Generation"
Budova: Místodržitelský palác

MG skalickyMartin Skalický konfrontuje prostřednictvím své tvorby klasické postupy výroby a restaurování soch s užitím netradičních materiálů. To, co bylo před očima diváků skryto na tympanonu Místodržitelského paláce, je nyní přeneseno dovnitř. Neviditelný exteriér je zviditelněn jako součást interiéru. Sochy, které vznikly jako nové odlitky starých forem, aktualizují své poselství prostřednictvím materiálové transformace. Mramor, který jim přisuzujeme, je pouhým přeludem. Tradiční sochařskou hmotu vystřídala textilie zpevněná pryskyřicí. Pomocí autorsky řízené náhody vzniká dílo nové, rozkročené mezi staletí, mezi rody a generace. Na sílu barokního afektu navazuje hravost současného umění, příklon k tématu kýče a umělecké apropriace. Radikálně se mění úhel pohledu i situace vztahu člověka, matérie a sochy.


1/7/2019 - 31/3/2021
Josef Hoffmann – Otto Prutscher
Budova: Muzeum – Rodný dům Josefa Hoffmanna

MG hoffmann-prutscherRakouský designér a architekt, ale také důležitá osobnost secesního vídeňského hnutí Wiener Sezession v čele s Gustavem Klimtem a jeden z kmenových designérů Wiener Werkstätte - to byl Otto Prutscher. Patřil k žákům a později také nejbližším spolupracovníkům Josefa Hoffmanna. Výstava v rodném domě Josefa Hoffmana v Brtnici poukazuje na provázanost mezi těmito dvěma osobnostmi.

 


15/11/2019 - 23/2/2023
Brno předměstí Vídně
Budova: Místodržitelský palác

MG brnopredmestividneOznačení Brna jako předměstí Vídně by v nás mělo vyvolávat spíše sebevědomé pocity než ty méněcenné. Připomíná nám, že Brno bývalo v mnoha ohledech takovou malou Vídní. První část nové expozice v Místodržitelském paláci přibližuje na časovém půdorysu "dlouhého" 19. století (1789-1914) umělecké vazby mezi moravskou a rakouskou metropolí. Cílem Moravské galerie bylo upravit expozici tak, aby vytvářela ucelenější obraz o fungování umění v jednotlivých epochách. Expozice proto rovnocenně kombinuje volné umění s uměleckým řemeslem - vedle obrazů, soch a prací na papíře se zde prezentují i ukázky dobového nábytku, porcelánu a keramiky, skla, textilu a módy, šperků nebo litin.


24/5/2019 - 25/4/2021
Ve vile: Eva Eisler – Peter Demek
Budova: Jurkovičova vila

MG vevileO umělkyni a výrazné osobnosti českého designu Evě Eisler je známo, že každou svou výstavou překvapí návštěvníky něčím novým. Ani v Jurkovičově vile tomu není jinak. Na výstavě Eva Eisler spolupracovala spolu se svébytným sochařem Peterem Demekem. Kromě osobitého přístupu k interiérovému designu v žabovřeské vile můžete ocenit i šperkařskou tvorbu.

 


27/9/2019 - 30/8/2020
Raději sbírat motýly?
Budova: Pražákův palác (Atrium)

MG radejisbiratmotylyKniha vzpomínek, kterou napsal sběratel a milovník umění Richard Adam a kterou vydává Moravská galerie v Brně, mapuje více než 40 let jeho postupného pochopení a sbírání moderního českého umění, především pak malířství.


Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...