Moravská galerie v Brně - červenec - srpen 2018

telefon: +420 532 169 111
fax: +420 532 169 181
e-mail: Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript
www.moravska-galerie.cz

Aktuální výstavy

29/5/2018 - 28/10/2018
Josef Hoffmann – Koloman Moser
Budova: Rodný dům Josefa Hoffmanna (Brtnice)

MG hoffmannMoser2Výstava se věnuje vztahu Josefa Hoffmanna k osobnosti roku 2018 – Kolomanu Moserovi.

Koloman Moser, »mnohotvárný mnohotvůrce«, jak jej při jedné výstavní diskuzi v roce 1900 nazývá Ludwig Hevesi, nemůže být po umělecké stránce chápán stejně jako Josef Hoffmann. S ním jej pojí nespoutaná tvůrčí síla a fantazie, která se projevuje v tisících skic. Zatímco Hoffmann stále zůstává tektonicky přísným tvůrcem, zastupuje Koloman Moser ve všech projektech idylicky dekorativní prvek. Je uměleckým protipólem k návrhářské praxi Josefa Hoffmanna, zaměřené na architekturu a formované vzděláním u Otto Wagnera.


11/5/2018 - 26/8/2018
28. mezinárodní bienále grafického designu Brno 2018
Budova: Uměleckoprůmyslové muzeum (Celá budova))
Otevírací doba: St-Ne: 10-18 h, Čt: 10-19 h, Po, Út: zavřeno.

MG 28bienale28. ročník Mezinárodního bienále grafického designu Brno, které je již od roku 1963 významnou mezinárodní přehlídkou vizuální kultury, vzniká pod taktovkou kurátorů ze skupiny OKOLO. Společně vytvářejí otevřenou a demokratickou platformu, která bude prezentovat grafický design v celé jeho šíři se všemi odlišnými kreativními přístupy a charaktery grafických projektů. Všestranný pohled by měl představit současný obor v mnoha jeho podobách, vytvořit inspirační mozaiku odlišných názorů a přístupů a otevřít v celé své šíři diskuzi napříč odbornou i laickou veřejností. Důraz bude kladen také na edukaci. Novinkou bude i větší zapojení města Brna, které chce bienále propagovat jako prestižní akci s dlouhodobou tradicí.


20/4/2018 - 5/8/2018

1968:computer.art
Budova: Pražákův palác (Hlavní výstavní prostor)
Otevírací doba: St-Ne: 10-18 h, Čt: 10-19 h, Po, Út: zavřeno.

MG computerartV únoru roku 1968 uskutečnil Jiří Valoch v brněnském Domě umění výstavu Počítačové grafiky (reprízovaná v Oblastní galerii v Jihlavě, březen 1968 a v Oblastní galerii ve Zlíně, duben 1968). Výstava počítačového umění, která proběhne v rámci výročí Valochova kurátorského projektu z roku 1968, se zaměří na historickou reflexi fenoménu vzniku počítačového umění v 60. a 70. letech. Představí tvorbu nejenom autorů zastoupených ve Valochově projektu z roku 1968, jenž spadá do oblasti počátků počítačové grafiky, ale bude reflektovat také použití počítačových procesů při vzniku malby, architektonických realizací (u nás především Zdeněk Sýkora), ale i první vizionářské proklamace a kritické reflexe vlivu automatických procesů na oblast konceptuálního umění a vizuální kultury vůbec, které byly například stěžejním prvkem činnosti skupiny Nové Tendence (1961-1973, Chorvatsko). Koncepce výstavy tak v obecném slova smyslu bude poukazovat na společné souřadnice v práci umělce a vědce. Zaměří se na otázky proměny výtvarného jazyka v okamžiku, kdy se do jeho výrazových možností zapojuje možnost regulované náhody, systému a automatického procesu.


20/4/2018 - 5/8/2018
Ondřej Kopal: No Drama
Budova: Pražákův palác (Atrium )
Otevírací doba: St-Ne: 10-18 h, Čt: 10-19 h, Po, Út: zavřeno.

MG ondrejkopalOndřej Kopal studoval na Akademii výtvarných umění v Praze pod vedením Jiřího Davida, v roce 2002 absolvoval v atelieru Vladimíra Skrepla. Na výstavě v Atriu Pražákova paláce v Moravské galerii představují svůj nový cyklus obrazů, který je inspirován jeho opakovaným pobytem v Austrálii.

Na některých obrazech je zachycena přírodní pozoruhodnost západní Austrálie, konkrétně skalní útvar Wave Rock, který svým tvarem připomíná lámající se mořskou vlnu. V kombinaci s konkrétním druhem ovoce či zeleniny (ananas, kiwi, borůvka) vytváří malby zvláštní napětí. Ty jsou v neposlední řadě ovlivněné rozdílným způsobem zachycení stylizovaného přírodního útvaru a realisticky zobrazeného ovoce. Druhou polohu malby pak představují události nebo navštívená místa, která Kopal v zásadě pojednává formou okamžitých deníkových záznamů.


27/4/2018 - 28/10/2018
V kůži Dušana Jurkoviče
Budova:
Otevírací doba: St-Ne: 10-18 h, Čt: 10-19 h, Po, Út: zavřeno.

MG vkuziJurkoviceIntrospekce Jukovičovy vily podle A1 architects.

Každá stavba, kterou architekti řeší, má svoji výlučnost. V každé z nich ale můžeme nalézt část osobnosti jejího autora. U některých je patrný důraz na reprezentaci a estetickou kvalitu stavby, některé uchvátí promyšleností architektonického prostoru. Jiné charakterizuje nápadná stavební konstrukce nebo odvážná technická řešení, u jiných je prvořadým zájmem dokonalé zorganizování všech dějů, které se uvnitř nebo vně stavby odehrávají. Na architektonické práci ateliéru A1 architects je dobře viditelné, že jejich zájmem je postihnout široké spektrum toho, co souvisí s potřebou člověka obývat prostor. Jejich přístup zahrnuje i jakousi terapeutickou roli, ve které svým klientům odkrývají danosti psychologie bydlení. A1 architect s tímto expertním nastavením zkoumá prostor Jurkovičovy vily, aby odhalili doposud nezdůrazněné skutečnosti, které přibližují lidský rozměr Dušana Jurkoviče a dokládají modernost jeho myšlení a práce. Tato introspekce je motivována také 150. výročím narození Dušana Jurkoviče.


Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...