Cyklus staré hudby BACHA NA MOZARTA! vstupuje do druhého desetiletí své existence

Brno, 2. června 2022 - Hudební cyklus BACHA NA MOZARTA! začínal v roce 2012 s odvážnou ambicí – atraktivní formou přiblížit hudbu klasiků 17. a 18. století dnešnímu divákovi. Setrvale vysoká programová i interpretační úroveň a nadšené ovace v zaplněných sálech během následujících deseti ročníků jsou tím nejvýmluvnějším důkazem o úspěchu této mise. Zahajovacím koncertem 21. září cyklus BACHA NA MOZARTA! vstoupí do 11. ročníku a opět přinese proslulé tituly i novodobé premiéry, vedle známých jmen se představí mladí, perspektivní umělci. Vše za osobní přítomnosti mistrů Bacha a Mozarta, kteří pohotově glosují počiny svých kolegů komponistů.

Bacha na Mozarta 2223

Abonentní cyklus staré hudby BACHA NA MOZARTA! na prestižních místech v Brně už desátým rokem realizuje špičkový evropský soubor Czech Ensemble Baroque pod vedením dirigenta Romana Válka. Letošní 11. sezóna začne 21. září koncertem Bachových kantát, kde se v nezvyklé roli dirigenta představí špičkový německý kontratenorista Andreas Scholl a vyvrcholí 1. června závěrečným koncertem Moteta pro královnu Kristýnu. Připraven je také tradiční vánoční koncert, který představí „mladší sestru“ přeslavné „Rybovky“, nebo díla velikána italské hudby, který tvoří pomyslný most mezi renesancí a barokem, Claudia Monteverdiho. Mimořádný koncert mimo abonmá 7. února nabídne opravdovou hudební lahůdku: Concordia de‘ pianetti Antonia Caldary. Koncert bude doslova plejádou nejzářivějších hvězd a aspiruje na nejlépe obsazený koncert celé hudební sezóny. Brněnskému publiku se na jednom pódiu představí kontratenoristé Valer Sabadus, Carlos Mena a stálý host ansámblu Andreas Scholl, ale také barytonista Adam Plachetka, tenorista Krystian Adam, sopranistka Hana Blažíková a mezzosopranistka Dagmar Šašková.

„Dílo má velmi blízko k Čechám a Moravě. V roce 2023 budeme slavit výročí korunovace Karla VI. Na počest nového císaře, který se na cestě z Prahy zastavil na několik dní ve Znojmě, složil Antonio Caldara tuto speciální vozovou operu o jejíž znovuobjevení se v Brně společně s posluchači pokusíme,“ přibližuje nejvýznamnější projekt roku dirigent a dramaturg cyklu, Roman Válek.

„Spolu s novým desetiletím přinášíme také nový abonentní systém, aby si mohl své abonmá vybrat opravdu každý. Zájemci si mohou koupit abonentku na všech 7 koncertů, ale můžou si zvolit také abonentku jen na 3 koncerty v Besedním domě nebo 4 koncerty v katedrále na Petrově. Jinak jsou řešeny také sektory a věříme, že to vše přispěje ještě k větší spokojenosti našich diváků,“ upřesňuje novinky Tereza Válková.

Předprodej vstupenek i abonentek již byl zahájen a zájemci je mohou zakoupit jak online na serveru SMSTicket, tak fyzicky v předprodeji TIC BRNO na ulici Panenská a nebo na závěrečném koncertu 10. sezóny Bacha na Mozarta!, který se uskuteční 15. června na Petrově.

KONTAKT: Tereza Válková, +420 731 494 167, Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript
BACHA NA MOZARTA! 11. sezóna Brno
Czech Ensemble Baroque & Roman Válek

Program:

SCHOLL DIRIGUJE BACHA
st 21. 9. 2022| 19:00 | Katedrála Petrov
PROGRAM J. S. Bach: Himmelskönig, sei willkommen BWV182; Herr, gehe nicht BWV105
SOLI P. Radostová, L. Netušilová, J. Kubín, M. Marhold
dirigent: Andreas Scholl

MADRIGALY VÁLEČNÉ A MILOSTNÉ
čt 27. 10. 2022| 19:00 | Besední dům
PROGRAM C. Monteverdi: Madrigali Guerrieri et Amorosi - výběr z 8. knihy

MICHNA: REQUIEM
st 16. 11. 2022| 19:00 | Katedrála Petrov
PROGRAM A. V. Michna z Otradovic: Sacra et litaniae: Missa de profunctis, Missa I.

ČESKÁ MŠE PŮLNOČNÍ
st 21.12.| 19:00 | Besední dům
PROGRAM J. J. Ryba: Missa pastoralis in C - Missa in nativitate Domini in nocte
SOLI R. Kružíková, L. Netušilová, J. Kubín, D. Harant a další

SELVA MORALE E SPIRITUALE
st 8. 3. 2023| 19:00 |Katedrála Petrov
PROGRAM C. Monteverdi: Selva morale e Spirituale - výběr ze sbírky
SOLI P. Radostová, J. M. Procházka, R. Kružíková a další

BACH PARODICKÝ
st 26. 4. 2023 | 19:00|Besední dům
PROGRAM J. S. Bach: Koncert BWV 1052, Wir müssen durch viel Trübsal BWV146, Der Geist hilft unsrer Schwachheit
SOLI J. Havrlant cembalo, M. Čermák varhany

TŮMA: MOTETA
čt 1.6.| 19:00 | Katedrála Petrov
PROGRAM I. Tůma: Mottetum De tempore, Mottetum de St. Joanne Baptista a další z motet pro sóla, sbor a orchestr
SOLO Andreas Scholl

MIMOŘÁDNÝ KONCERT
út 7. 2. 2023 | 19:00 | Besední dům
KONCERT NENÍ SOUČÁSTÍ ABONMÁ
PROGRAM A. Caldara: Concordia de' pianetti - koncertní provedení opery
SOLI V. Sabadus, A. Scholl, A. Plachetka, K. Adam, C. Mena, H. Blažíková, D. Šašková

INFORMACE O VSTUPENKÁCH

Předprodej
On-line: www.smsticket.cz
TIC BRNO: Panenská 1, Brno, denně 9-18 hod., tel.: 602 404 246, Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript
Více informací na oficiálním webu www.bachanamozarta.cz.


Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...