Léto s Janáčkem 2021

Brno, 15. července 2021 - Janáček je v zahraničí naším nejhranějším operním skladatelem a řadí se mezi dvacet vůbec nejhranějších světových operních tvůrců. Většinu života žil a tvořil v Brně. S létem jsou spojená výročí jeho narození i úmrtí. Narodil se 3. července 1854 a zemřel 12. srpna 1928. Poznávat Janáčka můžete v Brně díky projektu Janáčkovo Brno letos v létě hned několika způsoby.

leto s janackem 2129

„Zcela nově se můžete vydat Brnem po mistrových stopách s mobilní aplikací Loxper. Její součástí jsou hádanky, hudební ukázky a animace Janáčkových fotografií s audio komentářem zpracované technologií umělé inteligence. Za úspěšně dokončenou trasu se navíc dozvíte heslo, pod kterým si můžete vyzvednout dárek v infocentru TO JE BRNO na ulici Panenská,” láká na vyzkoušení aplikace Jana Janulíková, ředitelka TIC BRNO, které za projektem Janáčkovo Brno stojí. Trasa procházky vede z Mendlova náměstí přes Zelný trh, Českou, kolem Památníku Leoše Janáčka až k Mahenovu divadlu.

I když se právě nevydáte na celou janáčkovskou trasu, zastavte se určitě při procházce centrem města u informačních panelů seznamujících s lokalitami spojenými s Janáčkovým životem v Brně. Nově na nich přibyly QR kódy odkazující na ukázky Janáčkovy hudby. S pomocí mobilního telefonu si tak můžete zpříjemnit cestu například poslechem svatební scény z opery Příhody lišky Bystroušky, fanfár ze Sinfonietty nebo předehry k opeře Věc Makropulos.

Jak bylo u Janáčků v kuchyni

Dále si nenechte ujít výstavu ilustrací Venduly Chalánkové pořádanou ve spolupráci s Moravským zemským muzeem. Výstava U Janáčků v kuchyni bude zahájena 15. července 2021 v 17:00 v Památníku Leoše Janáčka a představí originály ilustrací Venduly Chalánkové k publikaci Mářina kuchařka s recepty Janáčkovy hospodyně Marie Stejskalové. Součástí instalace budou také výtvarné objekty, které Chalánková „uvařila a upekla“ podle Mářiny kuchařky. Další informace o výstavě najdete zde.

Ochutnávku Janáčkových oblíbených dezertů podle receptů Janáčkovy hospodyně nabídnou v následujících měsících také některé brněnské kavárny a cukrárny. Těšit se můžete na šípkové cukroví v Café Placzek, koblihy v cukrárně Mlsná holka, cupcake dle receptu na dort z lískových oříšků v Cupcakekárně, máslové trubičky v cukrářství Martinák, Kuglerův dort v bistru Také 5 nebo čokoládovou dortu v kavárně V melounovém cukru. Více najdete na www.leosjanacek.eu/marina-kucharka/.

S dětmi za Liškou Bystrouškou

S dětmi se můžete vydat na půvabné představení Liška Bystrouška, které připravilo divadlo DNO ve spolupráci s výtvarnicí Vendulou Chalánkovou a TIC BRNO podle knihy Rudolfa Těsnohlídka. Účinkuje v něm dokonce i Leoš Janáček a uvedeno bude na celé řadě letních festivalů. Kdybyste jej v létě nestihli, tak bude k vidění i na podzim v klubu Leitnerka a také v rámci Brněnských Vánoc.

Aktuality a další informace o Leoši Janáčkovi najdete na webu www.leosjanacek.eu, kde si můžete zahrát například hudební pexeso. V nové sekci se mimo jiné dozvíte jaký byl Janáček člověk a co ovlivnilo jeho povahu, jak tvořil, jaké byly jeho inspirační podněty, jak žil, kde bydlel nebo jaká byla jeho finanční situace. A uvidíte i unikátní filmové záběry Leoše Janáčka na výletě parníkem.


Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...