Botanická zahrada MENDELU letos chystá čtyři speciální výstavy

Brno, 26. ledna 2020 – Botanická zahrada a arboretum Mendelovy univerzity v Brně letos chystá čtyři speciální výstavy. Na jaře a na podzim lidem představí kvetoucí orchideje, v květnu návštěvníci mohou do areálu v centru Brna vyrazit za kosatci a v říjnu se uskuteční Barvy podzimu. Loni botanickou zahradu navštívilo přes 10.000 platících návštěvníků. Necelá polovina z nich přišla na speciální výstavy, dalších 5 658 v rámci běžného provozu.

botanicka zahrada mendelu

Letošní sezónu otevře od soboty 7. března třídenní program v zahradě zaměřený na kvetoucí orchideje. „Po jarní orchidejové odmlce v roce 2019, která byla nutná k regeneraci rostlin a části technologií, se skleníky botanické zahrady opět otevřou, aby odkryly kvetoucí krásu jedné z největších evropských sbírek orchidejí. Za tři dny mohou návštěvníci ve skleníku uvidět kvetoucí rostliny převážně asijských druhů a jejich kříženců," uvedl vedoucí botanické zahrady a arboreta MENDELU Michal Pavlík.

Velmi populární výstava kosatců Iris bude na programu 22. - 25. května. „Na světě je až 300 druhů kosatců, ale u nás se pěstuje pochopitelně jen malá část z tohoto spektra. Nicméně i ta dala vzniknout stovkám různých kříženců, jejichž květy můžeme obdivovat v mírném pásmu. Některé z nich se staly součástí naší sbírky, která dává nahlédnout do tohoto barevného kouta darů přírody," doplnil Pavlík.

Podzim nabídne tradičně dvě výstavy. Konkrétně od 9. do 12. října Barvy podzimu v rámci, kterých si návštěvníci užijí zahradu v celé své kráse plné podzimních květů a barvícího se listí. Od 7. do 9. listopadu budou následovat Kvetoucí orchideje, protože část z nich kvete právě v tomto období roku. Příkladem je rod Cattleya, který byl se svými příbuznými a jejich kříženci kdysi oblíbenou skupinou orchidejí mnoha nadšenců, než jej vytlačili v běžných domácích podmínkách lépe pěstovatelní kříženci asijského rodu Phalaenopsis. „Květy těchto aristokratických jihoamerických orchidejí jsou mnohem větší a obvykle příjemně voní," láká Pavlík.

Botanická zahrada MENDELU se letos zúčastní navíc mezinárodní výstavy orchidejí, kterou pořádá každé dva roky Vídeňská orchidejová společnost v prostorách skleníků zahradnictví ve vídeňské čtvrti Hirschstetten, kde lze najít více než 20 vystavovatelů a předních pěstitelů a prodejců orchidejí z Evropy i ze světaVýstava bude letos probíhat od 22. února do 1. března. „Naše zahrada se účastní této akce od roku 2010, letos tedy pošesté. Před dvěma lety získali stříbrnou medaili za expozici a medaile za jednotlivé exponáty orchidejí," dodal Pavlík.

Botanická zahrada a arboretum je výukové a účelové zařízení Mendelovy Univerzity v Brně, které bylo založeno profesorem Bayerem v roce 1938 na ploše 2 ha. K rozšíření plochy areálu došlo v roce 1967 na stávajících 11 hektarů. Areál je rozčleněn do pěti tematických částí. Sbírky arboreta zahrnují na 4 000 taxonů orchidejí, 300 taxonů tillandsií, 2 000 trvalek, 350 kultivarů velkokvětých kosatců, 500 skalniček a 4 000 taxonů dřevin.


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...