Ibérica nabídne program plný hudby, tance a gastronomie, dorazí i Cristina Aguilera

Brno, 18. května 2019 – Festival Ibérica v Brně už neodmyslitelně předznamenává začátek letních prázdnin. I letos se příznivci iberoamerické kultury mohou na konci června těšit na bohatý program zahrnující taneční, hudební i divadelní představení, gastronomickou fiestu, mistrovské workshopy, tvůrčí dílny, přehlídku iberoamerických filmů nebo cestovatelskou přednášku. Většina festivalového programu, který pořadatelé naplánovali na termín od 24. do 30. června, se odehraje v Brně, ale Ibérica jako vždy zavítá i do Prahy.

Cristina Aguilera 4 brno iberica 2019

Právě v pražském Divadle pod Palmovkou festival 24. června odstartuje, a to komponovaným představením Vracím se pro svá křídla – Vuelvo por mis alas, v němž zazní verše granadského básníka 20. století Federica Garcií Lorky v podání herce Tomáše Hanáka. Spojujícím prvkem představení je hudebně taneční koláž madridské tanečnice Virginie Delgado a kytaristy Petra Víta.

Vrcholem programu bude 28. června tradiční galakoncert pod širým nebem na nádvoří hradu Špilberk, jehož hvězdami budou flamenková tanečnice Cristina Aguilera a kytarista a zpěvák Diego Guerrero. „Láska a smutek, srdce naplněná touhou i ta zlomená. Flamenco je ryzí emoce a tanečnice Cristina Aguilera ji dokáže zprostředkovat se strhující vášní,“ říká o představení dramaturg festivalu Petr Vít. Granadská tanečnice Cristina Aguilera reprezentuje nejmladší flamenkovou generaci, a o tom, že úspěšně, svědčí například první cena v soutěži mladých flamenkových umělců Desencaja z roku 2015 či její pozice flamenkové primabaleríny v prestižním ansámblu Ballet Flamenco de Granada. Po vystoupení brilantní granadské tanečnice s její skupinou se návštěvníkům v druhé půli galakoncertu představí neméně úspěšný hudebník

Diego Guerrero. Fenomenální španělský kytarista, skladatel, zpěvák a aranžér studoval hudební kompozici a orchestrální hudbu na konzervatořích v Córdobě, Granadě a Seville, při studiu se však plně věnoval i flamenku, jehož hranice ve své skladatelské i aranžérské činnosti dále posouvá směrem k ostatním hudebním žánrům. Roku 2013 vydal své debutové album Vengo Caminando, které bylo nominováno na cenu Latin Grammy Awards v kategorii „nejlepší flamenkové album roku“. V jeho kvartetu hrají další přední muzikanti flamenkové scény – perkusionistka Nasrine Rahmani, klávesista José María Pedraza a basista Pablo Báez. Diego Guerrero v rámci festivalu vystoupí i v pražském Jazzdocku, a to 29. června. Předprodej vstupenek začne v pátek 17. května na webu iberica.cz a v síti Ticketmaster. Prostřednictvím festivalového webu se mohou zájemci přihlásit také na tvůrčí dílny a mistrovské workshopy.

Právě díky tvůrčím dílnám a mistrovským workshopům je festival tradičním místem setkání fanoušků iberoamerické kultury i těch, kteří se k této komunitě chtějí přidat. Nabídka tvůrčích dílen, které se uskuteční v SVČ Lužánky uprostřed největšího brněnského parku, zahrnuje lekce flamenka, tanga či salsy. Muzikanti si přijdou na své při lekcích hry na flamenkovou kytaru či perkuse. „Gurmány čeká i jednodenní workshop v němž je španělský kuchař El Romero naučí připravovat tu nejlepší španělskou paellu. Novinkou bude seminář o kávě nejen z Latinské Ameriky,“ říká koordinátorka tvůrčích dílen Maria Cristina Roa.

Doprovodný program nabídne gastronomickou přehlídku na Staré radnici doplněnou hudebními a tanečními vystoupeními. Chybět nebude ani projekce španělské a iberoamerické kinematografie v kinu Art v TIC Brno na Radnické ulici. Zájemci o jihoamerickou kulturu se mohou těšit na přednášku horolezce a dobrodruha Petera „Becka“ Ondrejoviče, který jako jeden z prvních slanil nejvyšší vodopád světa, venezuelský Salto Angel. Becko zasvěceně povypráví právě o zemi, do níž se pravidelně vrací už 30 let – Venezuele.

Festival Ibérica je nejvýznamnější akcí svého druhu v Česku a za dobu své historie představil domácímu publiku elitu flamenka v čele s Gerardo Núñezem, Carmen Cortés, Albou Heredií, Arcángelem, Albou Molinou, Jorgem Pardo, Marií Serrano, Patricií Guerrero a mnoha dalšími.

PROGRAM IBÉRICA 2019

24. 6.
Praha, Divadlo pod Palmovkou: F. G. Lorca: Vracím se pro svá křídla

27. 6.
Brno, Stará radnice: Fiesta Gastronómica – iberoamerická kuchyně, hudba a tanec

28. 6.
Brno, Špilberk
Flamenkový galakoncert Ibérica: Cristina Aguilera grupo, Diego Guerrero kvartet

29. 6.
Praha, Jazzdock: Diego Guerrero kvartet


Doprovodný program:

25. 6. – 30. 6.
Brno, TIC Brno (Radnická 4): Přehlídka španělských a latinskoamerických filmů

26. 6.
Brno, Sál Břetislava Bakaly: Fenomén Venezuela – přednáška Petera „Becka“ Ondrejoviče

27. 6.
Brno, Stará radnice: Ibérica Creativa – vyhlášení vítězů výtvarné soutěže

28. 6.
Brno, Špilberk: Fiesta Gastronómica na Špilberku

Brno, SVČ Lužánky: Mistrovské workshopy

29. 6. – 30. 6.
Brno, SVČ Lužánky: Tvůrčí dílny Ibérica (flamenkový tanec, kytara, perkuse, salsa a další)


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...