V Letohrádku vystavují unikátní historické domečky a pokojíčky pro panenky

Brno, 13. května 2019 – Letohrádek Mitrovských v Brně až do konce června vystaví exkluzivní ukázky historických domečků a pokojíčkůpro panenky od 80. let 19. století až po domeček pro Barbie z 90. let 20. století. Tři desítky exponátů jsou zapůjčeny ze sbírky manželů Pecháčkových z Rychnova nad Kněžnou. V České republice ojedinělá kolekce vyniká nejen stářím a originální autenticitou, ale i množstvím detailních doplňků, kterými jsou domečky a salónky pro panenky zařízeny.

pokojicek pro panenky vystava letohradek mitrovskych brno

„Propracované miniaturní nábytkové kusy, dekorativní tapetky, zmenšení domácí mazlíčci, malé cínové či porcelánové nádobíčko, ve kterém se dá vařit na elektrickém sporáku a jiné detaily zaujmou každého pozorného návštěvníka,“, říká Petr Lukas, správce letohrádku. Na výstavě nechybí ani kupecké krámky, ukázky malých školních tříd a pro kluky například zmenšené autogaráže nebo koňské stáje.

„Do našich oblastí se dostaly domečky z německy mluvících oblastí v 19. století. Hračka, která dříve sloužila dětem ke hře i poučení, je dnes vzácným svědectvím o dřívějším životě a důvtipu samotných tvůrců. Miniatury tak nepředstavují jen zidealizovaný zmenšený svět dospělých, ale nostalgicky dokumentují proměny domovních interiérů a způsoby života v minulosti. Pro vysokou pořizovací cenu sloužily domečky, obchůdky a jiné zmenšeniny obvykle několika generacím dětí. Rodinné poklady tak byly často zachovány v neměnném stavu a byly jen minimálně modernizovány. Velké oblibě se domečky těší i u dnešních dětí a v neposlední řadě i dospělých, kteří miniatury rovněž sbírají,“ upřesnila sběratelka Miroslava Pecháčková.

„Zatímco v loňském roce uspořádalo Uměleckoprůmyslové muzeum v Praze výstavu pouhých 12 kusů domečků pro panenky zapůjčených z Velké Británie, Letohrádek Mitrovských v Brně prezentuje hnedvíce než 30 exkluzivních ukázek historických domečků a pokojíčků české, rakouské a německé provenience od 80. let 19. století, přes secesi, 20. až 40. léta 20. století, až po domeček pro nejznámější panenky všech dob – Barbie,“ vyzdvihnul význam vývojové kolekce ze středoevropského prostředí a její hodnotu Petr Lukas.

Dvě naprosto dokonalé, do nejmenších detailů propracované, byť soudobé ukázky, představující rokokový interiér zhotovila a na výstavu zapůjčila autorka miniaturní módy na panenkách, kterou jsme v letohrádku vystavovali před 2 lety, Zdena Mudráková ze Zlína, několik ukázek vytvořily také pravidelné návštěvnice letohrádku.

Navštivte romantickou výstavu v Letohrádku Mitrovských a udělejte si výlet do světa dětí z minulých 2 století, zažijte zajímavou exkurzi mapující proměny bytových interiérů za posledních více než 100 let.


Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...