V Brně začne Mezinárodní festival současného tance a pohybového divadla

Brno, 15. října 2013 - Ve dnech 17. – 26. října se v Brně uskuteční jubilejní XV. ročník Mezinárodního festivalu současného tance a pohybového divadla Natřikrát. Za dobu svého trvání se festival stal pevnou součástí brněnské nekomerční kultury a je stále jediným přehlídkovým festivalem současného tance v celém Jihomoravském kraji.

tanecnice

„Natřikrát je v rámci českých regionů zcela jedinečný festival, který se letos díky mimořádnému úsilí brněnských nadšenců dočká již 15.ročníku! Děje se tak proto, že sdružení Filigrán sdílí stejný obdiv k současnému tanci, jako my v Tanci Praha, a děje se tak přes veškeré poklesy rozpočtů na granty neziskovkám... a navíc se daří zvát vysoce kvalitní, originální umělce, které stojí za to poznat. Petra Fornayová i Eva Klimáčková patří k mezinárodně uznávaným špičkám slovenské scény, Eva sídlí ne náhodou v Paříži a do Ponce jsme ji zvali i mimo festival. Vlastní projekty Filigránu by si místní publikum každopádně nemělo nechat ujít, takže mi nezbývá než "závidět": být od 17. října v Brně, okamžitě vím, kam jít!“, uvedla Yvona Kreuzmannová, předsedkyně Tance Praha o.s. a Volného sdružení NNO v kultuře a umění.

Letošní XV. ročník proběhne v prostorách Bezbariérového divadla Barka v Brně - Králově Poli, závěrečné představení se pak přesune do industriálních prostor bývalé textilní továrny Vlněna. Festival doplní přednáška v artové kavárně Trojka v Domě pánů z Kunštátu a výstava tanečních fotografií v Bezbariérovém divadle Barka.

Ve čtvrtek 17. 10. festival zahájí slovenská tanečnice a choreografka Petra Fornayová se svým sólovým projektem Všetko, čo mám rada/ Súkromná stratégia trvalo udržateľného rozvoja. Všetko, čo mám rada je osobní výpovědí ženy o hledání způsobu, jak se vyrovnat s realitou současné společnosti, která využívá kombinace tance, divadla a videoprojekce.

V pátek 18. 10. přivítáme v sále kavárny Trojka MgA. Zuzanu Smugalovou s přednáškou na téma Meziválečné Brno a jeho pohyb, rytmus, výraz: rytmika Elišky Bláhové.

Ve středu 23. 10. vystoupí v Bezbariérovém divadle Barka Eva Klimáčková, slovenská tanečnice a choreografka působící ve Francii, se svým projektem move/. Z choreografie původně vytvořené jako diptych – jako mužské a ženské sólo – bude na festivalu uvedena „ženská část“, vize ženy budoucnosti zakořeněná v archetypech.

V sobotu 26. 10. festival zakončí domácí skupina Filigrán s tanečním projektem Minulost se nevrací, běží podél přítomnosti, šitým na míru prostorám Vlněny. Při tvorbě tohoto site-specific projektu se Filigrán spojil s brněnskými hudebníky Tomášem Jenčekem, Jennifer Helia De Felice, Martinem Mynářem, Petrem Antošem a Ivanem Palackým.


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...