Festival otevřených sklepů

Brno (18. dubna 2010) – Tento víkend se staly znojemské sklepy centrem milovníků vín z celé České republiky. V rámci druhého ročníku putovního Festivalu otevřených sklepů, který za podpory Vinařského fondu připravuje společnost Partnerství, zde totiž třicítka vinařů ze Znojma a největších vinařských obcí okolí přivítala více jak 1200 návštěvníků. „Jsme rádi, že vše proběhlo přesně tak, jak bylo naplánováno, a zároveň nás těší stoupající zájem o festival,“ zhodnotil akci ředitel festivalu Juraj Flamik. 

sklepy-vino.jpg

Jen za sobotní dopoledne prošlo registračním místem v Louckém klášteře několik stovek návštěvníků, které pak kyvadlová doprava převážela do obcí zapojených do festivalu. Kromě Znojma to byly ještě Hnanice, Nový Šaldorf, Šatov a Dobšice. Příjemná festivalová atmosféra byla například v Novém Šaldorfu, kde byly sklepy blízko sebe a návštěvníci si užívali vína i venku. Vinař Jaroslav Jäger před svým sklepem hostil grilovaným prasátkem a u vinného lisu zase vyhrávala cimbálová muzika. „Nenapadá mě nic, co bych akci vytknul. Výborná vína, skvělé počasí, bohatý kulturní program, vše funguje, jak má,“ říká jeden z pražských návštěvníků Ondřej Svatoň. V Šatově zase návštěvníci obdivovali několik set let staré pískovcové sklepy, kterými je prováděli samotní vinaři. „U nás se návštěvníci hodně zajímali i o privátní boxy,“ vysvětluje jeden ze šatovských vinařů Jiří Popp.    

Hlavním lákadlem však byla především vína z ročníku 2009, o němž vinaři říkají, že je jeden z nejlepších v novodobé historii českého vinařství. „Zaujalo mě hned několik veltlínů, kterým se tady na Znojemsku evidentně daří,“ říká další z návštěvnic Hana Pohnánová. V hnanickém sklepě ve Vinařství Kořínkovi zase návštěvníky zajímalo především cuveé Rudgerus.

„Projekt Festivalu otevřených sklepů vznikl jako odezva na rostoucí poptávku milovníků vína z celé republiky a i znojemský festival potvrdil to, že lidé z celé České republiky mají o moravská vína obrovský zájem. Navíc je láká i možnost osobně se seznámit s vinaři,“ dodává Juraj Flamik. Již nyní začínají organizátoři připravovat další Festival otevřených sklepů, který se na podzim 13. a 14. listopadu přesune na kyjovské Slovácko. „Festival se ponese v duchu svatomartinských slavností a chtěli bychom tentokrát představit severní část Slovácka. Doufáme, že mezi obcemi budou i obce, jako je Kyjov, Milotice, Vlkoš nebo Svatobořice-Mistřín,“ zve na další festival Juraj Flamik.

FESTIVAL OTEVŘENÝCH SKLEPŮ
Festival otevřených sklepů je unikátním produktem zážitkové a vinařské turistiky. V jeho rámci se milovníkům vína, kultury a nevšedních zážitků několikrát do roka na jeden víkend otevřou desítky  sklepů v několika obcích jedné z vinařských podoblastí jižní Moravy. To vše v jedinečné atmosféře jižní Moravy a za doprovodu kulturních a gurmánských akcí.

Kdy: 17. dubna od 10 do 21 hodin
        18. dubna od 10 do 15 hodin
Kde: vinařské sklepy ve Znojmě, Hnanicích, Novém Šaldorfu, Šatově a Dobšicích
Místo registrace: Loucký klášter, Znojmo

Více informací: www.otevrenesklepy.cz
 
Kontakt pro média:    Martin Gillár
Partnerství, o.p.s.
Údolní 33 | 602 00 Brno
tel.: (+420) 515 903 122 | gsm: (+420) 775 958 907
e-mail: Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript
www.otevrenesklepy.cz | www.partnerstvi-ops.cz   

Nadace Partnerství je nejvýznamnější česká nadace podporující projekty udržitelného rozvoje ve všech regionech České republiky. Během 18 let své existence podpořila formou nadačních příspěvků ve výši přes 213 miliónů korun už na 2 383 projektů nevládních neziskových organizací, škol, obecních úřadů i jednotlivců. Společně s pěti sesterskými nadacemi v Bulharsku, Maďarsku, Polsku, Rumunsku a na Slovensku je součástí asociace Environmental Partnership for Sustainable Development. www.nadacepartnerstvi.cz
Vaše rozhodnutí mění svět! www.podportenas.cz

V roce 2001 založila Nadace Partnerství Obecně prospěšnou společnost Partnerství za účelem poskytování služeb pro trvale udržitelný rozvoj komunit, obcí a jejich partnerů z neziskového a podnikatelského sektoru. Nabízí zajištění služeb při přípravě a vedení projektů zaměřených především na oblast životního prostředí a trvale udržitelného života. www.partnerstvi-ops.cz


Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...