Benefiční koncert podpoří divadlo Barka

Statutární město Brno, Nadace symfonického orchestru Chamartín a Folklorní sdružení České republiky ve spolupráci s Národním divadlem Brno pořádají 8. května v 19 hodin v Janáčkově divadle benefiční koncert Hudba bez hranic – Retazos. Výtěžek bude věnován na opravy Bezbariérového divadla Barka, které provozuje Liga vozíčkářů. Koncert se koná pod záštitou primátora města Brna Romana Onderky v rámci španělského předsednictví EU.
Španělský Symfonický orchestr Chamartín (Orquesta Sinfónica Chamartín) a pěvecký sbor Talía se vracejí do České republiky (v roce 2006 vystoupily v Městském divadle Brno a ve Vracově), aby zde šířily španělskou hudbu. Proto první polovinu koncertu ovládne zarzuela – španělský hudebně-dramatický žánr, který je obdobou operety, neboť se v něm zpěv střídá s mluveným slovem. Ve druhé části koncertu pak budou společně účinkovat Vojenský umělecký soubor Ondráš se svou taneční skupinou a opět Symfonický orchestr Chamartín se sborem Talía. Při společném vystoupení zazní v překvapivých a zajímavých spojeních hudba, která nezná geografické hranice. Budou uvedeny skladby jak z oblasti vážné hudby, typické španělské melodie, tak také instrumentální i taneční čísla vycházející z lidových tradic. Za dirigentským pultem se budou střídat Silvia Sanz Torre – šéfdirigentka Symfonického orchestru Chamartín, Lubomír Graffe – šéf Orchestru lidových nástrojů VUS Ondráš a Eduard Tomaštík – host VUS Ondráš.

bar_1.jpg

Bezbariérové divadlo Barka je kulturní zařízení občanského sdružení Ligy vozíčkářů. Barka nabízí bezbariérový divadelní prostor pro lidi bez ohledu na zdravotní postižení. Divadlo funguje od července 1994, v sále pro 150 diváků se ročně představí okolo čtyřiceti souborů a odehraje více než sto představení. Cílem je nabídnout postiženým i zdravým lidem možnost zvýšit kvalitu svého života návštěvou kulturního zařízení nebo vlastním aktivním zapojením v roli účinkujícího. Bezbariérové divadlo Barka je výjimečným projektem nejen ve městě Brně, jihomoravském regionu, v rámci ČR, ale i v kontextu Evropy. V současné době divadlo potřebuje jednak dofinancovat vlastní provoz (energie, provozní náklady a služby), ale je nutné i akutní řešení technické obnovy a postupné rekonstrukce prostor, které jsou blízko havarijnímu stavu.

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...