Výstava připomene dílo Josefa Merhauta, literáta dramatického Brna

Rajhrad, 10. ledna 2013 – V letošním roce si připomínáme 150 let od narození novináře, divadelního kritika, literáta a význačné brněnské kulturní osobnosti, Josefa Merhauta. Památník písemnictví na Moravě v Rajhradě k té příležitosti připravil výstavu mapující jeho život a prozaické dílo. Výstavu mohou zájemci navštívit od 10. ledna do 31. března.

merhaut_vystava1


Výstava, kterou k této příležitosti připravil rajhradský Památník písemnictví na Moravě, se opírá zejména o Merhautovo prozaické dílo, jež můžeme chápat nejen jako autonomní umělecký projev, ale současně také jako svébytný dokument doby a prostředí. Tím je především Brno v 90. letech 19. století. Návštěvníci mohou výstavu zhlédnout od 10. ledna do 31. března tohoto roku.

Kdo byl Josef Merhaut? Ačkoli byl ve své době považován za vůdčí osobnost české brněnské kultury, dnes patří již takřka k zapomenutým autorům. Dnes je autorem takřka neznámým, ve své době však byl považován za jednu z vůdčích brněnských kulturních osobností. Šéfredaktor českého deníku Moravská orlice, pilný divadelní kritik, příležitostný básník, ale hlavně autor povídkových a románových děl, v nichž neopakovatelně zachytil Brno své doby.

A právě o Merhautovo prozaické dílo se opírá výstava, připravená v rajhradském Památníku písemnictví na Moravě jako připomínka 150. výročí autorova narození. Navazujeme tak na výstavní činnost uplynulého roku, v němž se ústředním tématem stali bratři Mrštíkové. Merhaut byl nejen jejich vrstevníkem, ale sdílel s nimi i řadu uměleckých východisek. Je to především naturalistické zachycování prostředí, které silně ovlivňuje jednání postav a jež současně dokumentárním způsobem vykresluje atmosféru Brna na přelomu století.

Návštěvník na výstavě získá vhled do typicky merhautovských obrazů národnostních konfliktů, střetu chudoby a povýšenosti, kontrastu rostoucího města a idylického venkova či nezměnitelnosti lidského osudu. Výstavu doprovodí artefakty vztahující se k Merhautovu spisovatelskému i novinářskému dílu, ukázky rukopisů, dobové obrazy a mapy Brna či originální kresby od malíře Aloise Kalvody, Merhautova přítele a ilustrátora jeho románového díla Vranov.

Josef Merhaut – literát dramatického Brna
Kdy: 10. ledna – 31. března 2013
Kde: Památník písemnictví na Moravě, Klášter 1, Rajhrad; areál benediktinského kláštera

Foto: Výstava Josef Merhaut – literát dramatického Brna. archiv Památníku písemnictví na Moravě


Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...