C. D. Payne přijíždí na Turné v hajzlu: Možná způsobím mezinárodní incident

Brno, 7 září 2012 – Američan C. D. Payne, autor kultovní knižní série Mládí v hajzlu, přijede v září do České republiky. S projektem scénických čtení Listování představí v rámci Turné v hajzlu svoji novou knihu Neviditelný. Brněnští příznivci budou mít možnost setkat se s autorem 14. září na autogramiádě ve Vaňkovce a 16. září v divadle Reduta, kde se uskuteční čtení jeho nové knihy a následná autogramiáda a beseda. Informaci přineslo nakladatelství Jota.

cd_payne

C. D. Payne doprovodí v České republice projekt Listování, které převedlo na divadelní prkna jeho novou knihou Neviditelný. Lehce absurdní příběh sedmatřicetiletého klasického „losera", Axela Westona, který jednoho dne náhodou vysloví jakousi kouzelnou formuli a stane se neviditelným. Tato nová schopnost je pro něj velmi přínosná, přinejmenším na počátku příběhu. Může si například obstarat peníze menší krádeží v bance, špehovat mladé a krásné ženy v kabinkách luxusních butiků, hojně si přivydělávat jako paparazzi, apod. Ale co s takovou schopností, když přestává být tajemstvím? Brněnští příznivci amerického autora se to dovědí v neděli 16. září od 20.00 v divadle Reduta. Po představení bude následovat beseda a samozřejmě autogramiáda jeho knih, které bude možné na místě koupit.

Všichni příznivci by si také měli v kalendáři označit červeným písmem 14. září, kdy se C. D. Payne od 15.00 zúčastní autogramiády v knihkupectví Knihy Dobrovský ve Vaňkovce. Pokřtí zde svoji knihu Mládí furt v hajzlu, volné pokračování světoznámé série.

A jak se C. D. Payne do České republiky těší? O to se podělil v následujícím minirozhovoru.

První díl Mládí v hajzlu vyšel už v roce 1992. Série je pro mladé lidi něco jako bible a stejně tak silnou nostalgickou vzpomínkou. Čekal jste vlnu úspěchu zrovna z ČR?

Vůbec. Jsem z toho dodneška, tedy už spoustu let, překvapený. Asi jsem přeložený do češtiny prostě vtipnější. Kdo ví, možná vůbec nejvtipnější budu v nějakém domorodém jazyce na Nové Guineji.

Byl už jste někdy v Česku?

Ne, nikdy. Ale neberte si to osobně, moje uskutečněné zahraniční cesty zahrnují jen dva týdny ve Francii a jeden víkend v mexické Tijuaně. Předpokládám, že si tedy ve vaší zemi výrazně rozšířím obzory.

V České republice projekt Listování neuvede vaši už jistě kultovní sérii Mládí v hajzlu, ale nově přeloženou a vydanou knihu Nakladatelství JOTA, Neviditelný. Máte zkušenost s dramatizací vašich děl na jevišti nebo adaptací do filmu?

Jo, fakt se na to těším. Jsem samozřejmě jako autor zvědavý. Jinak ano, Mládí v hajzlu, jakožto moje prvotina, byl několikrát zdramatizován. Hraje se v San Franciscu, Denveru a dalších městech Států.

Na turné po České republice máte poměrně nabitý program. Za deset dnů poznáte dvacet měst a odehrajete s Listováním 26 představení. Co myslíte, že vás čeká?

Doufám, že uvidím nějaká historická města, potkám pár svých pomatených čtenářů, ochutnám co nejvíc úžasných piv a možná způsobím jeden či dva mezinárodní incidenty.

Možná to bude téma na další knížku...

To možná jo, jestli si z turné něco zapamatuju. Každopádně já teď jednu knihu dopsal. Je to deník 58leté ženy v domácnosti, která žije na předměstí Clevelandu v Ohiu.

 

C. D. Payne (*1949, Ohio), americký volnomyšlenkář a spisovatel. Proslavil se především sérií kultovního deníku Mládí v hajzlu (Nakladatelství JOTA). Vystudoval historii evropských zemí na Harvardu, poté se živil jako redaktor, grafik, reklamní textař, fotograf, stavitel vlastního domu aj., měl asi třicet zaměstnání a žádné se mu podle jeho slov nelíbilo. V současné době se věnuje provozu svého nakladatelství Aivia Press, muzeu karavanů a psaní beletrie. Žije v Sonoma County, severně od San Franciska. V Nakladatelství JOTA dále vyšly knihy: Holubí mambo (1999), Americké krásky (2006), Neviditelný (2012).

 

C.D. Payne navštíví s projektem scénického čtení Listování ve dnech 9. až 17. září 20 českých a slovenských měst. Více informací o turné naleznete zde.

foto: C. D. Payne, archiv Nakladatelství Jota


Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...