Národní divadlo v Brně láká na novou sezónu

Brno, 16. srpna 2012 - Tak jako každá instituce i Národní divadlo Brno již má naplánovanou novou sezónu, která začne v září 2012 a skončí začátkem července 2013. V těchto dnech doprodává poslední abonmá na novou sezónu. Exkluzivně divákům nabízí takzvanou Zlatou řadu, tedy premiéry všech souborů na všech scénách s možností zúčastnit se setkání s herci, režiséry a tvůrci inscenací vůbec. Možností abonmá je více, záleží na tom, jestli má divák zájem třeba o premiéry v Janáčkově, nebo Mahenově divadle, zda upřednostňuje pevný hrací den, či pohyblivý, jakému času dává přednost, jakému žánru... Nabídka je pestrá a široká.

nd-01

V příští sezóně chystá NDB zajímavé premiéry: z činoherního plánu lze zmínit Machiavelliho Mandragoru, renesanční komedii v režii Ivana Rajmonta, Apartmá v hotelu Plaza Neila Simona, hru, která slavila úspěch na Broadwayi i ve filmovém zpracování s Walterem Mathauem, či inscenaci podle Agathy Christie Deset malých černoušků. Sedmou pečeť podle Ingmara Bergmana připraví Jiří Nekvasil.

Divadlo Reduta za své výkony v roce 2011 obdrželo v roce 2012 mnohá ocenění. Stalo se druhým nejlepším divadlem na prestižním udělování Cen Alfréda Radoka, obdrželo Cenu Divadelních novin za tvůrčí počin, Cenu českého divadla za nejpozoruhodnější umělecký počin a další. Divadlo Reduta tedy v příští sezóně chystá Kabaret Kafka, volně spojující motivy díla tohoto světového spisovatele. V režii Jana Mikuláška se zaměří v inscenaci Zlatá šedesátá na klíčovou osobnost českého filmu 60. let.

nd-02Balet Příběhy s démony a čerty, foto Jana Hallová

Balet v choreografii vynikajícího Youriho Vàmose, jehož inscenace Giselle z Montmartru má stále u diváků úspěch, chystá v říjnu Glazunovova Lucidora, příběh o ženě, která je nucena k nesnesitelnému sebezapírání, když se musí se vydávat za chlapce. Vàmos detailně zpracovává duševní stavy mysli a charaktery hlavních postav a mistrně je přenáší do tanečního vyjádření. Z menších tanečních formací se mohou milovníci tance těšit na večer s názvem Osudové lásky, kde se spojí tři jednoaktové choreografie, silné příběhy lásky s hudbou Petra Iljiče Čajkovského, Arnolda Schänberga a skladatelů Glasse, Schnittkeho a Weilla.

nd-03Ocenění České divadlo 2011 pro divadlo Reduta

Národní divadlo Brno má kromě činohry a baletu také operní soubor. Janáčkova opera NDB disponuje nejlepším sborem v rámci Evropy, kterého často ve svých produkcích využívá. Samozřejmě také má vynikající sólisty, kteří jsou za své umělecké výkony stálými adepty na Ceny Thálie. V lednu 2013 se mohou návštěvníci těšit na Verdiho Sicilské nešpory, v nichž se skladatel nechal inspirovat skutečnou historickou událostí, povstáním sicilského obyvatelstva proti francouzské nadvládě roku 1282. V opeře nechybí ani milostná zápletka. Sicilské nešpory zazní v Brně vůbec poprvé. Z další nabídky premiér Janáčkovy opery můžeme zmínit třeba Sen noci svatojánské Benjamina Brittena. Samozřejmě že to jsou jen vybrané tituly z premiér Národního divadla Brno v příští sezóně.

nd-04Měšťák šlechticem, Mahenova činohra, foto Jana Hallová

Nebudou chybět festivaly, například festival divadel malých forem REDFEST v Divadle Reduta, přehlídka, jež nabízí zajímavé tituly velkých hereckých osobností a režisérů nejen z naší republiky. Dále Trialog, v němž zase Mahenova činohra do Brna „přiváží" velké scény národních divadel Prahy, Ostravy a Bratislavy. Největším festivalem příští sezóny, který jako hlavní pořadatel připravuje Národní divadlo Brno, je Mezinárodní festival Janáček Brno 2012. Ten se koná každé dva roky a letos v listopadu nabídne inscenace velkých evropských operních domů, jakými jsou Staatstheater Nürnberg či Opera Zuid Maastricht. Nebudou chybět ani koncerty, besedy, výstavy, vše, co se týká jediného světového skladatele, který v městě Brně dlouhá léta žil a skládal a kterého si považují na celém světě. Jako jediné město může Brno poskytnout nebývalý zážitek, koncert přímo v pracovně Leoše Janáčka na skladatelově klavíru, který bude letos součástí festivalu.

Kromě premiér inscenací pro velké také připraví pohádky pro nejmenší, besedy s umělci, výstavy, netradiční off programy, slavnostní večery k velkým událostem a spoustu dalších zajímavostí. Každý měsíc se děje něco významného, každý měsíc Národní divadlo Brno nabídne stejně jako letos netradiční nahlédnutí na umění. Více informací – www.ndbrno.cz.

Šárka Motalová,
Národní divadlo Brno

Vyšlo v Brno Business & Style

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...