Brno ožije svátkem grafického designu

Brno, 21. června 2012 - Nejnovější trendy a osobnosti grafického designu, třídenní sympozium s hvězdami v oboru, tvorba amsterodamského anarchistického hnutí či český hudební plakát a mimořádná výstava sokolských plakátů... To vše svým návštěvníkům nabídne letošní svátek grafického designu 25. mezinárodní bienále grafického designu Brno 2012, které se bude konat od 22. června do 28. října v Moravské galerii v Brně. Jubilejní bienále přinese řadu změn a možnost nahlédnout do světa grafického designu a seznámit se s jeho novinkami.

design-01

„V letních měsících se Moravská galerie v Brně otevře projektům grafického designu 25. bienále Brno. Soutěž, výstava hostujícího zahraničního kurátora, sympozium a doprovodné výstavy tvořily strukturu, jejíž koncepce byla během uplynulého desetiletí utvářena organizačním výborem vedeným Alešem Najbrtem, Tomášem Machkem, Alanem Zárubou a Markem Pokorným ve festival grafického designu s poučeními z historie a s inspiracemi nejnovějšími trendy. Otázku po smysluplnosti pokračování soutěžní přehlídky si po svém ustanovení položil nový organizační výbor v čele s iniciátory změn bienálové koncepce Radimem Peškem, Tomášem Celiznou a Adamem Macháčkem. Letošní ročník BB ruší dělení soutěže do výstavních kategorií i rozlišení na knižní a plakátové téma.

design-02Práce z Kalifornie, Work from California

Jaký budou mít nejnovější inovace ohlas, přijme-li je návštěvník jako obohacení, ukáže teprve budoucnost. Oproti přehlídkám, které studentské práce nepřipouštějí nebo je prezentují samostatně, BB vždy akceptovalo práce profesionálních grafiků vedle jejich autorské tvorby společně se studentskými pracemi. Vedle děl objednaných poučenými zadavateli dávalo prostor i ukázkám, čím grafický design může být, není-li imaginace tvůrců ničím svázána a otevře-li se experimentu, nečekaným a inspirativním řešením," říká kurátorka Bienále Brno a sbírky grafického designu MG Marta Sylvestrová.

design-03Květa Pacovská, AD INFINITUM, Malovaná abeceda pro tebe, 1981, plakát, litografie

Bienále Brno je od svého založení roku 1963 na světové mapě grafického designu osvědčenou destinací a uznávanou značkou. Tvoří jej mezinárodní soutěž určená grafickým designérům, třídenní mezinárodní sympozium, výstava hostujícího kurátora, pět dalších výstav a celá řada doprovodných akcí, koncertů, komentovaných prohlídek, výtvarných dílen a daších. Mezinárodní soutěž bude prezentována v Uměleckoprůmyslovém muzeu MG, kde si můžete prohlédnout na 300 prací od 140 autorů ze 23 zemí světa, v Pražákově paláci MG se představí tvorba amsterodamského anarchistického hnutí Provo a také současní grafičtí designéři z Kalifornie, v Místodržitelském paláci pak bude k vidění přehlídka českého hudebního plakátu od sedmdesátých let po současnost a také v rámci cyklu Osobnosti českého grafického designu vystavíme tvorbu Květy Pacovské. Komplexní soubor výtvarné a grafické tvorby k všesokolským sletům ukáže přidružená výstava letošního Bienále Brno v Domě umění města Brna. V létě tedy nemusíte nikam jezdit, celý svět přijel do Brna za vámi.

design-04Slet sokolských plakátů 1901–1948, Josef Orlík, X. všesokolský slet v Praze,
1938, srbská mutace, barevný ofset, Moravský zemský archiv

MG

Vyšlo v Brno Business & Style

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...